Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στην επέτειο των σεισμών του 1986

Μιαν εκδήλωση «για να θυμόμαστε αλλά και για να παραδειγματιζόμαστε», όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, «διότι η περιοχή μας είναι σεισμογενής και πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για το μέλλον, διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014. Την ημέρα αυτή, συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο και τότε, όταν η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον - μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.

Η τελετή στη μνήμη των θυμάτων των σεισμών, πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι σε μνημείο που έχει ανεγερθεί επί νησίδας, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη.

ekdilwsi 1

Κατά τη διάρκειά της, ο Δήμαρχος άφησε στο μνημείο ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη των εκλιπόντων συμπολιτών μας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Δίπλα στο Δήμαρχο, βρέθηκε η Μαρία – Σταυρούλα – Αικατερίνη Αθανασοπούλου, η οποία – βρέφος τότε - ανασύρθηκε από τα χαλάσματα.

ekdilwsi 3

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη θετική συμβολή τους την περίοδο των σεισμών τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πρόσωπο των εκπροσώπων τους, οι οποίοι παρευρέθησαν στην τελετή, αλλά και τους υπαλλήλους του Δήμου, στο πρόσωπο Διευθυντών που τότε εργάζονταν ως υπάλληλοι και συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας και της περιοχής της.

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τις πληγές επουλωμένες και βαδίζοντας στο δρόμο της ανάπτυξης, θυμάται τους νεκρούς, τους τραυματίες, όσους εγκλωβίσθηκαν στα χαλάσματα και διασώθηκαν, καθώς και τις σκηνές, τα παραπήγματα, τα λυόμενα, όπου στεγάσθηκαν υπό δύσκολες συνθήκες επί χρόνια πολλοί συμπολίτες μας, των οποίων οι οικίες επλήγησαν καίρια από τους σεισμούς. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, όμως, και πολλά κρατικά και δημοτικά κτήρια.

upapanti

 Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μεσσηνίας: Ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος με εμφανή τα σημάδια του Εγκέλαδου. Ο περίβολός του γεμάτος σκηνές (Σεπτέμβριος 1986).

Αρχείο: Αθαν. Πανταζόπουλου/ Είδος τεκμηρίου: φωτογραφία (ψηφιακή αναπαραγωγή) http://gak.mes.sch.gr/

Για την ανασυγκρότηση έγινε εργώδης προσπάθεια από το Κράτος και το Δήμο, με τη συμπαράσταση των αποδήμων Ελλήνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως κοπίασαν οι πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ελάχιστα τα σημάδια των σεισμών στην πόλη και την περιοχή της.

Σκοπός της τελετής που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, είναι – μαζί με τα παραπάνω - να μην απαλειφθούν από τη συλλογική μνήμη ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο και οι συνέπειές του.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΟΥ 1986, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΠ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

efimerida 

Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μεσσηνίας: Η εστία του σεισμού απείχε μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας (εφ. Καλαματιανά Νέα- Σεπτέμβριος 1986).
Αρχείο: εφ. Καλαματιανά Νέα, 26-9-1986/ Είδος τεκμηρίου: εφημερίδα http://gak.mes.sch.gr/

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».

ekdilwsi.jpgekdilwsi_1.jpgekdilwsi_2.jpgekdilwsi_3.jpgekdilwsi_4.jpgekdilwsi_5.jpg

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech