Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Κατεδάφιση παράνομου οικισμού αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα και μετεγκατάσταση στην Μπιρμπίτα

Σχετικά με την κατεδάφιση του παράνομου οικισμού αθιγγάνων στην περιοχή της Αγίας Τριάδος και τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Ε. Νίκας έκανε σήμερα την εξής δήλωση:
«Το πρόβλημα πλέον εκεί έχει γίνει μια κακοφορμισμένη πληγή. Υπάρχουν ζητήματα πολύ σοβαρά, όχι μόνο με την κοινωνική γαλήνη, αλλά και με την υγεία των κατοίκων. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων εδώ και μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αποδεδειγμένα κινδυνεύουν από τα καλώδια της ρευματοκλοπής, τα οποία διέρχονται κάτω από τα σκουπίδια. Η Πολεοδομία μας, ύστερα από μία εργώδη προσπάθεια, τα χαρακτήρισε όλα αυτά τα παραπήγματα ως αυθαίρετα, διότι αυθαίρετα είναι, παραπήγματα επί των δημοτικών δρόμων και επί των ιδιοκτησιών και ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης, δηλαδή από το κράτος, από την Κυβέρνηση, την κατεδάφισή τους. 
 
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
Μετά τη σύσκεψη στην Εισαγγελία, η οποία έγινε την Παρασκευή μέσα σε μία καλή, πράγματι, ατμόσφαιρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βάρος – δυστυχώς – δεν είναι απολύτως πάνω στο Δήμο Καλαμάτας, και λέγω δυστυχώς, διότι το κράτος έπρεπε να έχει λύσει το θέμα εδώ και χρόνια, αποφασίσαμε μεθαύριο Πέμπτη 2 Οκτωβρίου να συγκαλέσουμε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, για να πάρει αυτό αποφάσεις όσον αφορά στη διαδικασία κατεδάφισης. Η διαδικασία κατεδάφισης προτείνεται να γίνει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, το πρωί.
 
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ
 
Προτείνεται για όσους θέλουν να μετακινηθούν, γιατί είναι και κάποιοι οι οποίοι έρχονται εκεί στην περιοχή του Πολυκλαδικού από τη Λάρισα, από το Βόλο, είναι έμποροι, περιφερόμενοι, προτείνεται να πάνε στην Μπιρμπίτα να μείνουν. Η Μπιρμπίτα είναι μία κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα, υπάρχει μάλιστα και μία πινακίδα στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Μεσσήνης, «Κατασκήνωση αθιγγάνων η Μπιρμπίτα», η οποία είναι εν λειτουργία, έχει άδειες, έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό περίπου των 3 εκατ. ευρώ. Εκεί να πάνε, και οι συνθήκες προφανώς δεν θα είναι χειρότερες απ’ την περιοχή, στην οποία διαμένουν σήμερα, αφού λάβουμε υπόψη και τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν σ’ αυτή την περιοχή.
Υπάρχει αντίδραση από το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος βέβαια δεν αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται για τους μόνιμους κατοίκους της Αγίας Τριάδος. Ο Δήμος Καλαμάτας το ζήτημα αυτό θα το παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, είναι όμως ευνόητο ότι η στάση του Κράτους και της Περιφέρειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του ζητήματος αυτού».
Ο Δήμαρχος προσέθεσε πως «είναι κατασκήνωση εν λειτουργία, μένουν αυτή τη στιγμή αθίγγανοι μέσα στην Μπιρμπίτα, τώρα που μιλάμε, και έχει τις σχετικές αδειοδοτήσεις». Τόνισε δε πως «είναι η μόνη γη, τα 120 στρέμματα, που έχουν οι αθίγγανοι εδώ στη Μεσσηνία. Κι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξευρεθεί γη για προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων, όχι μόνο εδώ αλλά παντού στην Ελλάδα». Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι «εδώ και 4 χρόνια, η κατασκήνωση αυτή απαξιώνεται. Φορτώσανε τα λυόμενα, αυτές τις κατασκευές που είχανε κάνει για τους αθιγγάνους και τις έσπειραν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα». Αναρωτήθηκε ακόμη πώς και «δεν έχει γίνει ούτε μία μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, ούτε μία αναφορά στον Εισαγγελέα». 
Τέλος, τόνισε για το χώρο της Μπιρμπίτας πως «όποιος δεν τον έχει καθαρίσει και δεν τον συντηρεί, προφανώς έχει και τις ευθύνες». Και αυτή είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 
 
agia_triada_athigganoi.JPGagia_triada_athigganoi_1.JPG
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech