Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Δήμαρχος και απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΕΔ μίλησε στη Γενική Συνέλευση

Την ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης «για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειάς μας», αλλά και αγώνα σε πολλά μέτωπα, υπογράμμισε σήμερα, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και απερχόμενος Πρόεδρος της ΠΕΔ, Παναγιώτης Ε. Νίκας. 
Ο Π. Ε. Νίκας αναφέρθηκε καταρχήν στη νοικοκυρεμένη διαχείριση της ΠΕΔ, από το ξεκίνημα του νέου θεσμού το 2011, που οδήγησε σε πλεόνασμα περίπου 200.000 ευρώ, καθώς «καταφέραμε γρήγορα να ορθοποδήσουμε οικονομικά, να τακτοποιήσουμε ζητήματα της περιουσίας μας, να ξεπληρώσουμε υπαλλήλους και προμηθευτές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Προσέθεσε, δε, τα εξής: «Η ΠΕΔ Πελοποννήσου, στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, εξέφρασε δυναμικά την περιοχή μας και τα συμφέροντά της, προάσπισε την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης, στάθηκε δίπλα στους πολίτες και τις διεκδικήσεις τους».
Ο Π. Ε. Νίκας στάθηκε στο φλέγον θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – τα ακόλουθα: «Ζητήσαμε ενημέρωση από την Περιφέρεια για το Διαγωνισμό. Ζητήσαμε ενημέρωση δημόσια, επίμονα και συνεχώς. Ποτέ δεν έγινε. Σήμερα, ΔΕΝ γνωρίζουμε: το ακριβές κόστος ανά τόνο, τα έξοδα μεταφοράς, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανά Δήμο, την τύχη της ανακύκλωσης αλλά και την τύχη του Διαγωνισμού». Τόνισε, ακόμη, πως «όλοι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε προσωρινές λύσεις διαχείρισης και να μην περιμένουν βοήθεια από πουθενά. Ο Διαγωνισμός για να τελεσφορήσει (;) πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βαθέων, με συναίνεση και συμμετοχή – φυσικά - των Δήμων και του ΦΟ.Δ.Σ.Α.».
Σχετικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ, είπε: «Χαίρομαι γιατί όλοι ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ πως πρέπει να τελειώνουμε με τον Περιφερειάρχη, που μοιράζει όπως θέλει τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
Χαίρομαι γιατί προωθείται διαδικασία για το ΠΕΠ αντίστοιχη του «Θησέα», ώστε κάθε Δήμος να γνωρίζει τα χρήματα που θα λάβει από την αρχή της περιόδου».
Προέτρεψε, τέλος, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να αγωνισθούν:
• «Για τη στερέωση του θεσμού και την αξιοπρέπεια του Δημάρχου και της Αυτοδιοίκησης
• Για την απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε από το Κράτος και δυστυχώς και από τις Περιφέρειες
• Για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας
• Για το δημοκρατικό προγραμματισμό, ώστε και αξιοποίηση των πόρων να επιτυγχάνεται και να μη μετατρέπεται ο Δήμαρχος σε ζήτουλα, οσφυοκάμπτη του Περιφερειάρχη και της Κεντρικής Εξουσίας».
Την ομιλία του Παναγιώτη Ε. Νίκα μπορείτε να δείτε εδώ.
Η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου συνεκλήθη στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στις 9 το πρωί. Την αποτελούν 125 εκπρόσωποι, εκ των οποίων οι 26 Δήμαρχοι και οι 99 δημοτικοί σύμβουλοι. Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου εκλέγει το ΔΣ αυτής, αποτελούμενο από 21 μέλη, καθώς και τους εκπροσώπους της στην ΚΕΔΕ, όπως και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech