Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πρόταση για βοτανικό πάρκο στο ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας και άλλες δράσεις, σε Κοινοτικό Πρόγραμμα

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Δυτικής Μάνης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κατέθεσαν πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη χρηματοδότηση μελέτης μέσω του Προγράμματος LIFE+ Nature & Biodiversity. Η μελέτη έχει τίτλο“GIS mapping and studying of vulnerable and endangered species of Τaygetos mountain and crucial conservation actions” (στην ελληνική: «Απεικόνιση σε χάρτη με GIS και μελέτη ειδών απειλουμένων με εξαφάνιση και εν κινδύνω του όρους Ταΰγετος και καίριες δράσεις διατήρησης»).

xlwrida-taugetou

Η προτεινόμενη δράση αφορά στη διατήρηση των κρίσιμων πληθυσμών των ειδών Micromeria taygetea, Globularia stygia και Crepis crocifolia με επιτόπου δράσεις και ερευνητικές εφαρμογές. Τα υπό μελέτη είδη είναι ενδημικά φυτά του Ταϋγέτου και αναφέρονται στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 92/43/ΕΕC ως είδη προτεραιότητας. Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση των θέσεων εμφάνισης των πληθυσμών στο όρος Ταΰγετος, η υποβοήθηση αναπαραγωγής τους in situ, καθώς και η γενικότερη αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 1.445.782 ευρώ και η Ε.Ε. θα καλύψει το 70% του ποσού. Εφόσον εγκριθεί, η δράση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 3 ετών.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω δράσης του Προγράμματος, αναμένεται να παραδοθούν:

1) Αναλυτικοί χάρτες με τα σημεία εμφάνισης των πληθυσμών

2) Γενετική ταυτοποίηση (genetic barcode) των υπό εξέταση ειδών και δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων

3) Τράπεζα γενετικού υλικού στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

4) Θέσεις παρακολούθησης της εξάπλωσης των ειδών με την οριοθέτηση Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών (ΜΑΦ)

5) Βοτανικό πάρκο και σημείο συνάντησης επισκεπτών στο παλιό ξυλοπριστήριο στην περιοχή της Αρτεμισίας. Η ενημέρωση - εκπαίδευση θα είναι στοχευμένη για μαθητές ηλικίας 7-18 ετών και θα γίνεται σταδιακά στον εκθεσιακό χώρο στο κτήριο της Αρτεμισίας και στο βοτανικό κήπο.

Ο Δήμος διαθέτει εκτενή εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, έχοντας υλοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα πολλές φορές, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει αφού οργανωθεί ο εκθεσιακός χώρος και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του προγράμματος. Οι επισκέψεις θα διοργανώνονται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού και τα επιμέρους σχολεία.

Τα περιεχόμενα θα ακολουθήσουν την πορεία της δράσης αυτής από την εισαγωγική (σκοπός των προγραμμάτων LIFE Nature, περιβαλλοντικά προβλήματα, βιοποικιλότητα, ενδημικά είδη, σημασία προστασίας του περιβάλλοντος) στην τελική φάση και θα αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η προστασία των ενδημικών φυτών του Ταΰγετου, σε επιστημονικό επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών.

6) Πολλαπλές δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων και ενημέρωσης, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και εκθέσεων.

Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από τις ενέργειες διάχυσης των αποτελεσμάτων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που σχετίζονται με τον Ταΰγετο.

sxoleio-artemisisas.JPGxlwrida-taugetou.JPGxlwrida-taugetou_1.JPG

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech