Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Εκδήλωση ανάδειξης του ποταμού Άρι ως βιότοπου, υδάτινου φορέα, χώρου αναψυχής

Εκδήλωση για την ανάδειξη του ποταμού Άρι αλλά και της αναγκαιότητας προστασίας του πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Πλήθος κόσμου, στο οποίο εκπροσωπούνταν όλες οι ηλικίες, και ιδίως πολλά παιδιά, απόλαυσαν τις δραστηριότητες που είχαν ετοιμασθεί, στη γέφυρα του Άρι στο Ασπρόχωμα (νοτιοδυτικά από τον κόμβο Ζαφείρη), κοντά στο γήπεδο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» και το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος, με την ευκαιρία καθαρισμού του ποταμού.
 
i 5
 
Π. Ε. ΝΙΚΑΣ: ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΥΝΟΛΟ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΙΣ,
ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ
 
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, τελέσθηκε αγιασμός και ακολούθησε χαιρετισμός από το Δημήτρη Τσίχλη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών». 
 
i 8
 
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας τόνισε ότι ο ποταμός Άρις αποτελεί ζωντανό σύνολο που πρέπει να το προστατεύουμε. Οι δράσεις προστασίας του πρέπει να γίνονται με πρόγραμμα, σε ετήσια βάση.
 
i 1
 
Ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη του ποταμού και ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις. Επίσης, συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της χθεσινής εκδήλωσης και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον καθαρισμό στις όχθες του ποταμού, ζήτησε δε αυτό να γίνεται προγραμματισμένα, κάθε χρόνο. 
 
ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
ΠΡΟΫΠ. 500.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΕΤΑΑ
 
Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη και σχετικό αίτημα, για την ανάπλαση τμήματος του ποταμού Άρι από τις εκβολές του μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, περιλαμβανομένου του χώρου αυτού, καθώς υπάρχει άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το βουλευτή Θανάση Πετράκο και αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.
 
ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ
ΤΟ ΥΔΑΤΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
 
Στη συνέχεια, διεξήχθησαν δραστηριότητες που συγκέντρωσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσων παρευρέθησαν:
 
•βαρκάδα με κανό και ποδήλατα θαλάσσης
 
i 16
 
•ιππική επίδειξη και βόλτα με άμαξα
 
i 10
 
•παραποτάμια ποδηλατάδα
 
i 12
 
•επίδειξη καλαθοπλεκτικής με τα καλάμια του ποταμού
 
i 9
 
•προβολή της πανίδας και της ιστορίας του ποταμού μέσω έκθεσης φωτογραφίας.
 
i 18
 
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας παρουσίασε το πρόγραμμα «επιστήμονες …του γλυκού νερού», μέσω του οποίου επιδείχθηκε η ποικιλότητα των εντόμων και μικροοργανισμών του ποταμού σε όλους όσοι ενδιαφέρονταν – και ήταν πάρα πολλοί.
 
i 7
 
Ακόμη, ο επί σειράν ετών διατελέσας δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο πώς κυνηγούσαν παλιά στον Άρι, τονίζοντας ότι το ποτάμι είχε πλούσια ορνιθοπανίδα.
Έγινε, επίσης, ομιλία για την αξία του ποταμού ως υδάτινου φορέα και κοιτίδας βιοποικιλότητας.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
 
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω δραστηριοτήτων, η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσίασε στο κοινό τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων. Εκεί, στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στη Διασπορά, βρίσκονται τα ερείπια πρωτοελλαδικού μεγάρου, ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που ο Δήμος σκοπεύει να αναδείξει.
 
i 15
 
ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΕΙΧΑΝ
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
•ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
•Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
•ΝΑΣΚ Αίολος
•Εκπαιδευτήρια Μπουγά
•Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – παράρτημα Μεσσηνίας
•Ομάδα «Πάμε Βόλτα»
•Explore Messinia
•Aerial photography & Video Photoagency – Στράτος Πανταζίδης
•Beach Bar Ipanema
•Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας
•Ομάδα «Ποδηλάτες και Πεζοί Καλαμάτας».
 
ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΡΙ 
ΩΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ
 
Η αξία του Άρι είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται όχι μόνο για κοιτίδα βιοποικιλότητας και υδάτινο φορέα, αλλά και για έναν από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα που είναι πλεύσιμοι.
 
i 21
 
Υπενθυμίζεται πως με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει γίνει καθαρισμός από τα καλάμια σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων στην όχθη του ποταμού, ενώ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» ο καθαρισμός επεκτάθηκε και σε άλλο τμήμα. Επίσης, έχει ζητηθεί να γίνει καθαρισμός και στα υπόλοιπα 1.000 μέτρα μέχρι τις εκβολές του ποταμού, ώστε να αναδειχθεί και ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα.
Επισημαίνεται, δε, πως για την προετοιμασία της χθεσινής εκδήλωσης εργάσθηκαν επί ημέρες συνεργεία του Δήμου σε έργα καθαρισμού του χώρου, πρόσβασης στο ποτάμι, ασφάλειας των θεατών κ.λπ. 
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech