Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πρώτη εκδήλωση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα: η Καλαμάτα πορεύεται με ενότητα

Η διεκδίκηση για την ανάδειξη της Καλαμάτας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κατά το έτος 2021 ενώνει τους Καλαματιανούς και τους Μεσσήνιους. Με εφόδιο την ενότητα μπορεί αυτή η προσπάθεια να τελεσφορήσει, γι’ αυτό και ο Δήμαρχος, χθες βράδυ 11 Νοεμβρίου, ζήτησε «την ενότητα να προσέξουμε όλοι». Προσέθεσε, δε, τα εξής: «Να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και θα είναι ό,τι πιο σημαντικό για την πόλη μας».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Π. Νίκας στην πρώτη δημόσια εκδήλωση για την προσπάθεια της Καλαμάτας να επιλεγεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που διεξήχθη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.

pp 15

Στη συνάντηση αυτή, όπου πράγματι επιδείχθηκε από το πυκνό ακροατήριο πνεύμα ενότητας για την επίτευξη του κοινού στόχου, έγινε ενημέρωση για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και παρουσιάσθηκαν η λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας του Δήμου Καλαμάτας, ο σχεδιασμός της δημόσιας διαβούλευσης και η διαδικασία συμμετοχής σε αυτήν, ώστε να καταρτισθεί ο φάκελος υποψηφιότητας.

ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Πνεύμα ενότητας απέπνεαν, όμως, και τα μηνύματα τριών βουλευτών Μεσσηνίας, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου (Νέα Δημοκρατία), του Δημήτρη Σαμπαζιώτη (Νέα Δημοκρατία) και του Θανάση Πετράκου (ΣΥΡΙΖΑ). Οι τρεις βουλευτές δήλωσαν σύμφωνοι με το εγχείρημα και τόνισαν ότι το στηρίζουν.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, επεσήμανε πως «το γεγονός ότι είμαστε απόψε τόσο πολλοί, σημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον για το στόχο που έχουμε θέσει». Προσέθεσε, δε, ότι «είναι πολύ σημαντικό το να βάζει ένας άνθρωπος, μια πόλη, μια χώρα έναν στόχο και να προσπαθεί να τον πετύχει». Ο Π. Νίκας απάντησε στην αιτίαση: «ο στόχος μάς υπερβαίνει», υπογραμμίζοντας ότι «στηριζόμαστε στις μεγάλες δυνάμεις των Καλαματιανών, των Μεσσηνίων, των δικών μας ανθρώπων (…) όπου γης, που είναι μαζί μας και έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια.

pp 1

Είναι ένας στόχος που πρέπει να μας ενώσει, μακριά από αντιπαραθέσεις. Το χρωστάμε στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση, το χρωστάμε στη διακήρυξη των επαναστατημένων Ελλήνων όπου υπήρξαν οι αξίες των αρχαίων Ελλήνων, της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού - κι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ακόμη ότι το εγχείρημα «έχει και παράμετρο οικονομική πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι «θα καταβάλουμε προσπάθεια ώστε το δημοτικό ταμείο να μην επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ».

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ

«Σε αυτήν την προσπάθεια όλοι έχουν μια θέση. Θα χρειασθούμε εκατοντάδες εθελοντές στον αγώνα που έχει ξεκινήσει», είπε ο Δήμαρχος. Ευχαρίστησε, δε, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι με ευρύτατη πλειοψηφία στηρίζουν αυτή την επιδίωξη και επεσήμανε πως στην προσπάθεια αυτή «δεν έχουν θέση αντεγκλήσεις» και πως «όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια».

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι επισήμως η εκκίνηση για την προσπάθεια της Καλαμάτας να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 θα δοθεί σε εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ανέφερε, ακόμη, πως ως εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata 21 έχει επιλεγεί ο Έκτορας Τσατσούλης, ο οποίος διετέλεσε υπεύθυνος της προσπάθειας που ανέδειξε την Πάφο της Κύπρου, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στη σύσκεψη στην οποία μετέσχε, χθες το πρωί, στο Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με τον Υπουργό Κώστα Τασούλα, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης μπορείτε να δείτε μέσω του συνδέσμου http://www.kalamata.gr/enimerosi/nea/5002-syskepsi-sto-ypourgeio-politismou-tin-triti-11-11.html . Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι «υπεγράφη από τον Υπουργό Ανάπτυξης το έργο της πλατείας Μεγάρου Χορού. Θα υπογράψουμε το συμφωνητικό στις προσεχείς ημέρες».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΟΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ

Στη συνέχεια, ο Έκτορας Τσατσούλης παρουσίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ανέφερε πως πλέον έχουν αλλάξει οι κανόνες και η διαδικασία είναι διαγωνιστική - στην περίπτωσή μας, μεταξύ των ελληνικών πόλεων που ενδιαφέρονται - και γνωστοποίησε ότι σε 1 χρόνο από τώρα θα καταθέσει η Καλαμάτα τον πρώτο φάκελο για την υποψηφιότητά της.

pp 17

Θα επιλεγούν, κατόπιν, 2 ή 3 πόλεις, οπότε θα κατατεθεί αναβαθμισμένος φάκελος υποψηφιότητας. Θα ακολουθήσει επίσκεψη της επιτροπής που θα κρίνει τις υποψηφιότητες, στην οποία η Καλαμάτα «θα πρέπει να δείξει το καλό της πρόσωπο» και περί τα τέλη του 2016 θα απονεμηθεί ο τίτλος.

Ο κ. Τσατσούλης τόνισε πως «όλοι έχουν ρόλο, δεν θα πάει κανένας χαμένος» στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ

Ο Νίκος Μπασακίδης είναι ο δημοτικός σύμβουλος στον οποίο έχει ανατεθεί η ευθύνη να χειρίζεται τα θέματα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Ο κ. Μπασακίδης γνωστοποίησε πώς θα λειτουργεί το Γραφείο Υποψηφιότητας, ενώ αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

pp 21

Τόνισε, δε, ότι το Γραφείο αυτό θα συντάξει το φάκελο υποψηφιότητας, το περιεχόμενο του οποίου θα προκύψει από ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Θα συνταχθεί 10ετές σχέδιο δραστηριότητας, είπε ο Ν. Μπασακίδης, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξουν πάρα πολλές συγκεντρώσεις θεματικές, για να εκφρασθούν όλοι».

Ακολούθησε η υποβολή ερωτημάτων και έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από αιρετούς του Δήμου Καλαμάτας, εκπροσώπους δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, αλλά και εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων και εθελοντικών οργανώσεων. Δόθηκαν απαντήσεις σε ζητήματα λειτουργίας και δράσεων του Γραφείου Υποψηφιότητας, καθώς και ενημερωτικό υλικό και έντυπα επικοινωνίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Το Γραφείο Υποψηφιότητας Kalamata 21 στεγάζεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε χώρο που βρίσκεται μεταξύ 3ου και 4ου ορόφου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 27211 81030. Σημειώνεται πως, κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, έχει ανοιχθεί λογαριασμός ενίσχυσης της προσπάθειας στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 220/54035021.

pp.JPGpp_1.JPGpp_8.JPGpp_15.JPGpp_17.JPGpp_21.JPGpp_24.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech