Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Υπογραφή χρησιδανείου για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους σε δημοτικό κτήριο

Σε υπογραφή συμβάσεως χρησιδανείου προέβησαν σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Με τη σύμβαση αυτή παραχωρείται από το Δήμο Καλαμάτας για 40 χρόνια, άνευ ανταλλάγματος, η χρήση του δημοτικού κτηρίου δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, επί των οδών Αριστοδήμου 22 και Αγίου Νικολάου 23, εμβαδού 290,45 τετρ. μέτρων, για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, υπηρεσίας υπαγόμενης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η υπογραφή του συμφωνητικού έγινε σε εφαρμογή ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και η σύμβαση άρχεται ένα ημερολογιακό μήνα μετά τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας στο νέο Δημαρχείο.

 

ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Ο Υφυπουργός και ο Δήμαρχος επισκέφθηκαν καταρχήν τα τωρινά γραφεία των ΓΑΚ έναντι του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού, όπου τους ξενάγησε η προϊσταμένη των Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα. Ο κ. Δερμεντζόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον πλούτο του αρχειακού υλικού της νεότερης ιστορίας μας, αλλά και τις εκδόσεις των ΓΑΚ / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του παρελθόντος της Καλαμάτας και της περιοχής της.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός και ο Δήμαρχος επισκέφθηκαν το παραχωρούμενο κτήριο, όπου σήμερα στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και, κατόπιν, στο Δημαρχείο υπεγράφη η σύμβαση χρησιδανείου.

 

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΙΟΣ, ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 11ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την έλευσή του, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση προκειμένου «ένα κτήριο εμβληματικό να παραχωρηθεί για τη στέγαση των ΓΑΚ», δεδομένου ότι «έχουμε επίγνωση της αξίας να συγκεντρώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, την παράδοση, την ιστορία μας σε έναν χώρο».

Ακόμη, «πέρα από τις ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό και την Κυβέρνηση», ο Π. Νίκας ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρου Μισθού «τους Διευθυντές και τα στελέχη της Εκπαίδευσης για την άριστη συνεργασία».

Ο Π. Νίκας έθεσε στον Υφυπουργό τα εξής ζητήματα υποδομών από πλευράς Δήμου Καλαμάτας:

  1. Την επισκευή του κτηρίου του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, για την οποία υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (αποτελεί το διάδοχο του ΟΣΚ), Ηρακλή Δρούλια
  2. Την αποπεράτωση της προσθήκης δύο αιθουσών και χώρων υγιεινής στο Δημοτικό Σχολείο Άριος και
  3. Τη μετεγκατάσταση του 11ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας από το σημερινό κτήριο, σε λυόμενο το οποίο θα τοποθετηθεί στον ελεύθερο χώρο άλλου σχολικού κτηρίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

«Τον ευχαριστώ για την κατανόηση και τη δέσμευση να βοηθήσει», επεσήμανε ο Δήμαρχος αναφερθείς στον Υφυπουργό, προς τον οποίο έθεσε και το ζήτημα της δημιουργίας Πειραματικών Σχολείων κάθε βαθμίδας στην Καλαμάτα, πράγμα αναγκαίο καθώς εδώ εδρεύει και Πανεπιστημιακό Τμήμα Φιλολογίας. Ο Υφυπουργός έκανε γνωστό στο Δήμαρχο ότι εισηγείται την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή που θα διευκολύνει την ίδρυση Πειραματικών Σχολείων, η οποία αναμένεται να ψηφισθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

 

 

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο για τη διάθεση του κτηρίου το οποίο θα στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, που είναι υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο αυτό, χαρακτηρίζοντας ευχάριστη έκπληξη αυτή την παραχώρηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε, δε, πως «τα ΓΑΚ είναι η ιστορία της χώρας μας και η ιστορία της χώρας είναι το μέλλον της χώρας».

Αναφερθείς στα εγκαίνια του νέου κτηρίου του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, υποσχέθηκε: «Θα φροντίσουμε να συμπληρώσουμε τις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής». Προσέθεσε, δε, ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το Δήμαρχο για προβλήματα της Εκπαίδευσης, τονίζοντας πως το Υπουργείο μπορεί να συνδράμει «στην επίλυση των προβλημάτων, κυρίως για την κτηριακή υποδομή της πρωτοβάθμιας και τη συντήρηση της δευτεροβάθμιας».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech