Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Την Καλαμάτα εκπροσώπησε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής η Ομάδα του 6ου Γυμνασίου

Την Καλαμάτα και την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ομάδα Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, μεταξύ 21 και 23 Νοεμβρίου 2014, στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξήχθη ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής (World Robotics Olympiad). Η Ομάδα Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου αποτελούνταν από τους μαθητές Αναστάσιο Καπετανάκη, Κωνσταντίνο Μακρή και Άγγελο Παλιάκο, καθώς και τον καθηγητή Πληροφορικής π. Σωτήριο Μαστέα.

rompotiki-sotsi 1

Η Καλαματιανή ομάδα μετέβη στη Ρωσία, αφού διακρίθηκε και έλαβε τη 2η θέση στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τον οποίο διοργάνωσε η WRO (World Robotics Olympiad) Hellas και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Αθήνα, στο κλειστό στάδιο Περιστερίου.

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Καλαμάτας στήριξε οικονομικά τη μετάβαση στο Σότσι της Ρωσίας των μελών της ομάδας Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό. Σε εφαρμογή αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος επέδωσε, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, στους μαθητές που απάρτισαν την ομάδα, χρηματικό ποσό για τη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη Ρωσία.

omada robotikis 4

Ο Δήμαρχος επαίνεσε θερμά τους μαθητές, τον καθηγητή τους και το διευθυντή του σχολείου για την επιτυχία της ομάδας σε πανελλήνιο διαγωνισμό, που της έδωσε τη δυνατότητα να διαγωνισθεί σε διεθνές επίπεδο.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ

Ο καθηγητής Πληροφορικής π. Σωτήριος Μαστέας περιγράφει στο παρακάτω κείμενο τις εντυπώσεις από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο Σότσι, όσον αφορά σε μιαν ομάδα που έχει διδαχθεί Πληροφορική μόνο στο Γυμνάσιο και στοιχεία Προγραμματισμού μόνο στη Γ΄ Γυμνασίου, ενώ είχε να ανταγωνισθεί στον εκ νέου προγραμματισμό του ρομπότ ομάδες από δεκάδες κράτη του κόσμου, όπου το μάθημα αυτό διδάσκεται από το Δημοτικό:

«Την 1η ημέρα, Παρασκευή 21/11, έγινε παρουσίαση – επίδειξη όλων των ρομπότ από 48 χώρες σε 50 πίστες, που είχαν ετοιμασθεί στο τεράστιο κλειστό Media Center του Σότσι. Η ομάδα μας έκλεψε τις εντυπώσεις από πλευράς κατασκευής (χωρίς τη χρήση γραναζιών για ανύψωση αντικειμένων) και προγραμματισμού (αλλαγή ταχυτήτων ανάλογα με τη θέση αντικειμένων στην πίστα). Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολλοί Ασιάτες με φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες μαζεύτηκαν γύρω από την πίστα μας και κατέγραφαν την επίδειξη του Καλαματιανού ρομπότ. Αναμφισβήτητα, ήταν μία από τις καλύτερες κατασκευές. Ήταν συγκινητικό να βλέπεις έμπειρες ομάδες από Κίνα και Καναδά με χειραψίες να συγχαίρουν τα παιδιά, αναγνωρίζοντας την έξυπνη κατασκευή και λειτουργία του ρομπότ.

rompotiki diakrithentes 6o gymnasio 2

Η Ρωσία, ως διοργανώτρια χώρα, αποφάσισε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα 10 προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα, δηλαδή να δώσει μια καινούργια άσκηση προγραμματισμού το πρωί της διοργάνωσης στους μαθητές κι όχι το προηγούμενο βράδυ στους προπονητές, για να την υλοποιήσουν οι μαθητές την επόμενη μέρα. Αυτό ήταν καθοριστικό για την ομάδα μας, που είχε προπονηθεί – προετοιμασθεί σύμφωνα με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Δεν το κρύβουμε ότι αυτό λίγο μας απογοήτευσε. Στην ειδική συνάντηση προπονητών εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας που δεν ενημερωθήκαμε για την αλλαγή αυτή.

Παρόλα αυτά, τα παιδιά δεν κατέθεσαν τα όπλα και είχαν την καλύτερη βαθμολογία από τις ελληνικές ομάδες της κατηγορίας μας. Συγκινητική και αξιέπαινη ήταν η ενέργεια της ομάδας από τη Λάρισα, που ενώ ήταν κι αυτοί – θα λέγαμε – ανταγωνιστές μας, μας δάνεισαν το φορητό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή, που ήταν πιο γρήγορος για τον προγραμματισμό, όπως και εξαρτήματα για τη βελτίωση του Καλαματιανού ρομπότ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους ξεπεράσουμε βαθμολογικά.

Τα παιδιά έφυγαν από το Σότσι με πολλές εμπειρίες και έντονη συγκίνηση και φιλίες με τα παιδιά άλλων ομάδων, κυρίως ελληνικών και πάνω απ’ όλα με πείσμα για ρεβάνς, τώρα που γνωρίζουν καλύτερα τι απαιτείται στην πανελλήνια, όπως και στην παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής και συνειδητοποιώντας ότι δεν υστερούν σε ικανότητες από τους πρωταθλητές.

Θα θέλαμε με την μέχρι στιγμής πείρα μας να ενεργήσουμε ως πολλαπλασιαστές και γι’ άλλα Καλαματιανά σχολεία, ώστε του χρόνου να έχουμε μια δυνατότερη Καλαματιανή παρουσία.

Πατήρ Σωτήριος Μαστέας, καθηγητής Πληροφορικής, 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, τηλ. 27210 20112».

omada_robotikis_4.JPGrompotiki-sotsi.JPGrompotiki-sotsi_1.JPGrompotiki_diakrithentes_6o_gymnasio_2.JPG

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech