Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015

Συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 31 θεμάτων της ημερησίας διατάξεως και για 1 εκτός αυτής. Τα σημαντικότερα θέματα για τα οποία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

 

1. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015, συνολικού ύψους 11.472.070,95 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται ανάλογα με την πηγή χρηματοδότησης ως εξής:

ΣΥΝΟΛΑ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

1

ΣΑΤΑ

857.040,00

2

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

1.075.749,08

3

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

335.000,00

4

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

139.500,00

5

Β' ΔΑΝΕΙΟ ΤΠΔ

121.163,52

6

Ε.Π. ΔΕΠΙΝ(8ο Δημοτικό - 3ο Νηπιαγωγείο κλπ)

4.746.993,89

7

ΥΠ. ΕΣ/ΣΑΕ 055 (Νέο Δημαρχείο)

700.000,00

8

ΕΣΠΑ/ΥΠΠΟ (Μέγαρο χορού)

172.193,00

9

ΥΠ.ΕΣ.

160.100,00

10

ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Αναπλάσεις Λαδά, Άμφειας, Ποδηλατόδρομος Αγίου Φλώρου)

519.226,07

11

Ε.Π. ΑΝΤΑΓ - ΕΠΙΧΕΙΡ/ΤΑ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Εξοικονομώ Α')

970.000,00

12

ΕΣΠΑ / Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

1.055.461,59

13

LEADER

432.300,00

14

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

87.152,00

15

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΓΗΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

15.707,09

16

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

84.484,71

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

11.472.070,95

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 είναι μειωμένο κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με 4 χρόνια πριν κι ότι δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα για την πορεία κατασκευής τεχνικών έργων στο Δήμο για το 2015. Δηλαδή, δε θα γνωρίζομε τι θα συμβεί με το νέο ΕΣΠΑ στο επίπεδο της κατανομής έργων, αλλά και στο επίπεδο των αποφάσεων, όπως επίσης και τι θα συμβεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο).

Ο Δήμος πρέπει να έχει έτοιμες μελέτες και είναι πανέτοιμος μελετητικά για τη διεκδίκηση δεκάδων έργων σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια παραπέρα μείωσης των ανελαστικών δαπανών, ιδιαίτερα στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η βεβαιότητα απόκτησης μηχανολογικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους της διαδικασίας. Δηλαδή, και με τη βασική προϋπόθεση ότι δε θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση, ο Δήμος προσδοκά να εκτελέσει διπλάσιου ποσού Τεχνικό Πρόγραμμα τουλάχιστον.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι ο Δήμος εκτέλεσε σχεδόν στο σύνολό του το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 και δεν υπάρχουν οφειλές σε εργοληπτικές εταιρείες, κάτι που αποδεικνύει την αξιοπιστία του.

Μπορείτε εδώ να δείτε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015.

 

2. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΩΝ

Από το Σώμα δόθηκε έγκριση σχετικά με τη µελέτη του έργου «Ενίσχυση φωτισµού πάρκων», με προϋπολογισμό 45.500 ευρώ με το ΦΠΑ.

Περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:

Α. Ενίσχυση φωτισμού στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων – κεντρικά μονοπάτια, γήπεδα, πίστα πατινάζ

parko

Β. Η δημιουργία υπόγειου δικτύου για το φωτισμό των οδών Μητροπέτροβα – Χρυσάνθου Παγώνη- Αντωνοπούλου, όπου θα τοποθετηθούν ιστοί και φωτιστικά

Γ. Η εκσκαφή χάνδακα για την αποκατάσταση βλάβης του παλιού δικτύου στο βόρειο τμήμα της οδού Φαρών

Δ. Η ενίσχυση του φωτισμού στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Ιστορικό Κέντρο.

 

3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «FREE MOBILITY»

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο Πρόγραμμα «Free Mobility», που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Ecocity. Αφορά στη συμμετοχή του Δήμου σε μιαν εκστρατεία, η οποία στοχεύει στη λύση των προβλημάτων εγκλωβισμού συνανθρώπων μας με δυσκολίες ελεύθερης πρόσβασης στο κέντρο και στα δημόσια κτήρια των πόλεων.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Ecocity προσκάλεσαν ομάδες μαθητών από Ειδικά Γυμνάσια, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και ΕΕΕΕΚ, για να παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη μετακίνησή τους στην πόλη και κυρίως τις προτάσεις τους.

free-mobility

Το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας έχει αποστείλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Free Mobility» και ομάδα μαθητών θα μελετήσει τη δυνατότητα ελευθερίας μετακίνησης στην Καλαμάτα, θα παρουσιάσει όσα προβλήματα εντοπίσει και θα καταθέσει προτάσεις επίλυσης. Η συμμετοχή και ο ρόλος του Δήμου θα είναι ουσιαστικοί στη διάχυση του μηνύματος για την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στην πόλη. Επίσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα συντελέσει ώστε να οργανωθεί με άρτιο τρόπο η υποδοχή των προτάσεων των μαθητών από το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, με σκοπό να προωθηθεί το μήνυμα στους πολίτες για αλλαγή συμπεριφορών στη μετακίνησή τους.

 

4. ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μετάθεση κατά 3 μήνες του χρονοδιαγράμματος του έργου «Ευφυές τηλεματικό σύστημα πληροφόρησης οδηγών και πολιτών για τις μετακινήσεις και τη στάθμευση στο Δήμο Καλαμάτας, μέσω πολλαπλών καναλιών ενημέρωσης – ευφυής μετακίνηση». Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή προστέθηκε μια επιπλέον έξοδος στο πάρκινγκ του Δήμου που βρίσκεται πίσω από τον ΟΤΕ, το οποίο παρακολουθείται από το σύστημα, επομένως τροποποιήθηκαν οι αρχικές απαιτήσεις καταμέτρησης εισερχομένων – εξερχομένων οχημάτων. Ο νέος εξοπλισμός θα παρασχεθεί χωρίς επιπλέον έξοδα για το Δήμο Καλαμάτας.

Επισημαίνεται πως οι ηλεκτρονικές πινακίδες σε στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ, με τις οποίες το κοινό θα ενημερώνεται για το χρόνο που εκτιμάται ότι απομένει μέχρι να φθάσει λεωφορείο, θα έχουν τεθεί σε καταρχήν λειτουργία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Οι πινακίδες αυτές αποτελούν τμήμα του ανωτέρω έργου.

staseis 1

Το έργο έχει προϋπολογισμό 195.717,60 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μία ηλεκτρονική πινακίδα ενημέρωσης οδηγών (VMS), δύο ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης οδηγών για διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, δέκα ηλεκτρονικές πινακίδες «έξυπνων» στάσεων, που τοποθετήθηκαν σε στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ, δεκατέσσερις τηλεματικές συσκευές οχήματος με οθόνη οδηγού για τα αστικά λεωφορεία, δύο ανιχνευτές κυκλοφοριακού φόρτου και ένα διαδικτυακό τόπο ενημέρωσης κοινού. Μέσω αυτής της ιστοσελίδας, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το διάστημα που απομένει, μέχρι να έλθει το λεωφορείο στη στάση που τους ενδιαφέρει.

Μέχρι το καλοκαίρι θα πολλαπλασιασθούν οι ηλεκτρονικές πινακίδες και τα στέγαστρα σε στάσεις.

Οι δέκα ηλεκτρονικές πινακίδες «έξυπνων» στάσεων, μέσω των οποίων το κοινό θα πληροφορείται τους εκτιμώμενους χρόνους άφιξης των αστικών λεωφορείων, τοποθετήθηκαν στα εξής σημεία:

  • Σταθμός ΟΣΕ, στην οδό Κεφάλα
  • Σπουδαστική Εστία, στην οδό Λακωνικής, με κατεύθυνση προς Κέντρο
  • Ψαράκια, στην οδό Αριστομένους, με κατεύθυνση προς νότο
  • Δημαρχείο, στην οδό Νέδοντος, με κατεύθυνση προς νότο
  • Στη διασταύρωση Φαρών και Ομήρου, με κατεύθυνση προς Κέντρο
  • Παλιό ΚΤΕΛ, στην οδό Αρτέμιδος με κατεύθυνση προς Κέντρο
  • Ναυαρίνου, πλησίον ξενοδοχείου Elite
  • Ναυαρίνου, πλησίον διασταύρωσης με Φαρών
  • Οδός Υπαπαντής, έναντι πλατείας Αμφείας
  • Νέο Δημαρχείο, στην οδό Αθηνών, με κατεύθυνση προς Κέντρο.

 

5. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 149.560,77 ευρώ και η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών του ∆ήµου Καλαµάτας, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (∆΄ δόση έτους 2014). Η Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ∆ήµου Καλαµάτας επιχορηγείται με ποσόν 86.560,77 ευρώ και εκείνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 63.000 ευρώ.

sxoleio

 

6. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014 – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις», προγραμματίζει και φέτος την υλοποίηση συνόλου εκδηλώσεων και τον προγραμματισμό αυτό ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους και με την υποστήριξη των επαγγελματιών, αγκαλιάζουν κάθε δημιουργική προσπάθεια που υπάρχει στο Δήμο Καλαμάτας.

paramuthospita 1

Με σκοπό τη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας, θα στολιστούν η πόλη και τα Τοπικά Διαμερίσματα και ο Δήμος Καλαμάτας θα προβεί σε σειρά εκδηλώσεων, στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στο λιμάνι, στο Ιστορικό Κέντρο, στο Πνευματικό Κέντρο, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στην Κεντρική Αγορά, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ οι Καλλιτεχνικές Σχολές της Κ.Ε. «Φάρις», η Δημοτική Φιλαρμονική, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς και καλλιτέχνες, σε συνεργασία με την Κ.Ε. «Φάρις» θα παρουσιάσουν έργα τους προσαρμοσμένα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Αναλυτικά:

Α. Εικαστική παρέμβαση στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες

Η εικαστική παρέμβαση συνίσταται στα εξής:

• στον στολισμό δέντρων και στύλων φωτισμού κεντρικών σημείων της πόλης, καθώς και των Τοπικών Διαμερισμάτων με στολίδια – φωτάκια, νιφάδες, καραβάκια – αγγελάκια – γιρλάντες κ.ά.
• στον στολισμό της κεντρικής πλατείας – Βασ. Γεωργίου, που θα περιλαμβάνει:
  1. την τοποθέτηση καινούριου χριστουγεννιάτικου δέντρου
  2. την τοποθέτηση των έξι παραμυθόσπιτων
  3. τοποθέτηση καρουζέλ 
• στον στολισμό του Ιστορικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει:
  1. την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου δέντρου
  2. την εγκατάσταση Χριστουγεννιάτικης Φάτνης
  3. στο στολισμό της παραλιακής ζώνης.

plateia 14

Β. Εκδηλώσεις
 
• ηχητική εγκατάσταση για τη μετάδοση εορταστικής μουσικής στην περιοχή της κεντρικής πλατείας κατά τη διάρκεια των εορτών και ηχητική υποστήριξη όλων των εκδηλώσεων
• φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής, της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και Μουσικού Συνόλου με χριστουγεννιάτικες εορταστικές μελωδίες
• Κάλαντα από τη Δημοτική Φιλαρμονική και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου στους κεντρικούς δρόμους, στα Ιδρύματα και στις Δημόσιες Υπηρεσίες
• επισκέψεις στα σχολεία του Μουσικού τομέα της Κ.Ε. «Φάρις» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
• εκδηλώσεις από συλλόγους και φορείς, με παιχνίδια και εργαστήρια για μικρά παιδιά, συναυλίες, εδέσματα και άλλα πολλά
• μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, παράσταση χορού, παραγωγή μουσικού παραμυθιού και έκθεση εικαστικών με έργα ζωγραφικής-κεραμικής από τους σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών της Κ.Ε. «Φάρις» 
• Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες
• υποδοχή του νέου χρόνου στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Κεντρικής Πλατείας.

 

Γ. Συμμετοχές
 
Στις παραπάνω εκδηλώσεις θα συμμετέχουν:
 
• οι Καλλιτεχνικές Σχολές της Κ.Ε «Φάρις» 
• η Δημοτική Φιλαρμονική 
• πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς
 
Δ. Προϋπολογισμός
 
Οι συνολικές δαπάνες προϋπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 32.110,10 ευρώ.

 

7. ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΣΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙ

Εγκρίθηκε η εκμίσθωση ακινήτου του πρώην ΑΣΟ στον Άρι, το οποίο συνίσταται σε οικόπεδο επιφάνειας 6.276,83 τετρ. μέτρων, με συγκρότημα οινοποιείου, αποθηκών και λοιπών παλαιών κτισμάτων, συνολικής επιφάνειας 906,22 τετρ. μέτρων. Το οικόπεδο με τα κτίσματά του αρχικά είχε μεταβιβασθεί στον τέως Δήμο Άριος και στη συνέχεια περιήλθε στο Δήμο Καλαμάτας. Το ανωτέρω ακίνητο θα εκμισθωθεί για να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει με δραστηριότητες στον κλάδο του πολιτισμού, για επιμόρφωση και αναψυχή των πολιτών, για 20 έτη, αφού ο μισθωτής αναλάβει το σύνολο της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του. Η εκμίσθωση θα γίνει με δημοπρασία.

aris ergostasio aso

 

8. ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΑΦΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Το Σώμα ενέκρινε την καθαίρεση ταφικών μνημείων στο κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας καθώς υπάρχουν περί τα 30, για τα οποία, αν και έχει παρέλθει τριετία, δεν υφίστανται στοιχεία συγγενών – υπόλογων προκειμένου να υποβάλουν αίτηση παράτασης της ταφής.

koimitirio

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech