Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Αίτημα του Δήμου προς τον ΕΛΓΑ για άμεση εκτίμηση των ζημιών

Αίτημα προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στο Υποκατάστημα του Οργανισμού στην Τρίπολη, απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος, ζητώντας να πραγματοποιηθούν άμεσα επισκοπήσεις και εξατομικεύσεις ζημιών στην ηρτημένη παραγωγή από θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει τα εξής: «Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνευσαν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, από το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου 2014 μέχρι το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2015, προκάλεσαν ζημιές λόγω πτώσεως του ελαιοκάρπου και των καρπών δένδρων εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με την επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ζημιές είναι σημαντικές και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των παραγωγών, τη στιγμή μάλιστα της συγκομιδής και στο μέσον μιας περιόδου με αυξημένες, σε σχέση με το παρελθόν, τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο.

Επίσης, ζημιώθηκε το φυτικό κεφάλαιο εξαιτίας θραύσεως κλάδων και εκριζώσεων ελαιοδένδρων.

Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή γεωπόνων του Οργανισμού σας για επισκοπήσεις και για εξατομίκευση των εκτιμήσεων, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το συντομότερο όπως προβλέπεται. Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη προβεί σε αναγγελία ζημιών».

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά σε πορτοκάλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε πάγιες εγκαταστάσεις στο Δήμο Καλαμάτας, θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημιάς μέχρι τη 15η Ιανουαρίου 2015.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση της δήλωσης είναι η ταυτότητα, ο ΑΦΜ, ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού και η δήλωση καλλιέργειας / εκτροφής, όπως αυτή υπεβλήθη στο πλαίσιο των Ενιαίων Αιτήσεων Εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Δήμο Καλαμάτας είναι η Αγγελική Σταματελοπούλου, Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Παπατσώνη 4 (ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου), ενώ υπάρχουν ανταποκριτές και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας.

 

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, «στην αγροτική περιοχή  καταγράφονται ζημιές, μετά την αναγγελία στον ΕΛΓΑ, στην ελαιοπαραγωγή με πτώση του καρπού, ξερίζωμα των ελαιοδένδρων και σπάσιμο βραχιόνων κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών και Θουρίας.

Η εκτίμηση της ζημιάς από την πτώση ελαιοκάρπου είναι 60% - 80% της αναμενόμενης παραγωγής.

Στις Τοπικές Κοινότητες και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας καταγράφονται ζημιές και στα πορτοκάλια (πτώση καρπού).

Η εκτίμηση της ζημιάς από την πτώση πορτοκαλιών είναι 70% της αναμενόμενης παραγωγής (σωρευτικά η ζημιά από τον ισχυρό άνεμο της 31ης Δεκεμβρίου 2014 και το χαλάζι των προηγούμενων ημερών).

 

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015, συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας μαζί με την Πυροσβεστική και δημότες (σημαντική η βοήθειά τους) προέβησαν σε απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και σπασμένων κλάδων στην πόλη της Καλαμάτας.

Από το πρωί της 2ας Ιανουαρίου 2015, 4 συνεργεία του Δήμου με φορτηγά, αρπάγη, φορτωτή, JCB, Bobcat και κλαδευτικά μηχανήματα και εργαλεία, επιχειρούν για την κοπή των πεσμένων δένδρων και κλάδων, κυρίως των αείφυλλων πεύκων και ευκαλύπτων (λόγω αντίστασης της κόμης στον άνεμο), αλλά και αργυρόφυλλων λευκών, στα πάρκα της πόλης και στις παρόχθιες ζώνες του Νέδοντα.

Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, μετά την αυτοψία στην αστική περιοχή της Καλαμάτας, κατέγραψαν τις παρακάτω ζημιές:

1. Ευκάλυπτοι επλήγησαν σε: Ανατολικό Κέντρο, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Κοιμητήριο, Αβραμόγιαννη, Ανθέων, Ευαγγελιστρίας, Ψαρών, Αθηνών (Μαρινόπουλος), αλσύλλιο Αλμυρού, Μακεδονίας, με αποτέλεσμα 7 πεσμένα δένδρα και 35 με σπασμένους κλάδους.

2. Πεύκα επλήγησαν στην Φραγκόλιμνα, Βασ. Γεωργίου, Νηπιαγωγείο Σπερχογείας, Μ. Αλεξάνδρου, παρόχθια ζώνη Νέδοντα (ΚΤΕΛ), Ειδικό Σχολείο & 18ο Δ.Σ., με αποτέλεσμα 9 πεσμένα και 11 γερμένα δένδρα.

3. Λεύκες επλήγησαν στο Ανατολικό Κέντρο, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στην ΚΑΚ, με αποτέλεσμα 5 πεσμένα δένδρα.

4. Διάφορα δένδρα (φίκοι, κυπαρίσσια, κυανόφυλλες, ψευδακακίες, ψευδομέλιες, πορτοκαλιά) σε μεμονωμένα σημεία ξεριζώθηκαν και άλλα έχουν επικινδυνότητα πτώσης και χρήζουν κλαδεύματος άρσης επικινδυνότητας.

5. Μικρές ζημιές έχουν υποστεί πολλά δένδρα κυρίως μικρής ηλικίας και χρήζουν υποστύλωσης, στα πάρκα, στις δενδροστοιχίες και πλατείες της πόλης.

Σημαντικές ζημιές καταγράφονται στο Ανατολικό Κέντρο, στο Κοιμητήριο και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Οι ζημιές θα ήταν περισσότερες αν το φθινόπωρο η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών δεν είχε προβεί σε άρση επικινδυνότητας πολλών δένδρων σε νησίδες και στα πάρκα της Καλαμάτας. 

Τα συνεργεία του Δήμου θα επιχειρούν και το Σάββατο 3/1/2015 για την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των πεσμένων κλάδων και για την άρση επικινδυνότητας σε όσα δένδρα υπάρχει κίνδυνος πτώσης.

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Σημειώνεται πως η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου επενέβη ήδη από το πρωί της Πρωτοχρονιάς, καθώς ήταν προγραμματισμένο να εργασθεί και την πρώτη ημέρα του έτους, για την αποκομιδή απορριμμάτων, πεσμένων φύλλων και κλαδιών, με μηχανικά μέσα αλλά και εργάτες καθαριότητας, στο κέντρο της πόλης και σε συνοικίες.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech