Ένα σπουδαίο έργο που τιμά τη μνήμη του Νικολάου Πολίτη, το δίτομο έργο της Ακαδημίας Αθηνών «Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, Αθήνα 2012», παρουσιάσθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Της εκδηλώσεως προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νικολάου Πολίτη, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Καλαμάτα, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτριο Πολίτη ως εκπρόσωπο του απουσιάζοντος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Δημάρχου Παναγιώτη Ε. Νίκα, από την Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και από τον Στυλιανό Μάλαμα, Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ελαιοχωρίου, ιδιαίτερης πατρίδας του Νικολάου Πολίτη.
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ «ΠΑΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στη εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Η τιμή προς τον «πατέρα» της ελληνικής Λαογραφίας είναι επιβεβλημένη, καθώς ο Νικόλαος Πολίτης άνοιξε το δρόμο και χάραξε την πορεία ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου στην πατρίδα μας. Αυτή, δε, η τιμή αντανακλά στο Δήμο Καλαμάτας, που σεμνύνεται διότι ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας καταγόταν από το Ελαιοχώρι, Τοπική Κοινότητα του Δήμου μας.
Η συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής παράδοσης υπήρξε μοναδική. Σε όλη του τη ζωή συνέλεγε με μεθοδικότητα τεκμήρια του λαϊκού αλλά και του λόγιου πολιτισμού, συγκροτώντας ουσιαστικά το χώρο της ελληνικής λαογραφίας.
Οι τέσσερις τόμοι των «Παροιμιών» και οι δύο τόμοι των «Παραδόσεων», καρπός των κόπων του Νικολάου Πολίτη, είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν μνημειώδη έργα του νέου ελληνικού πολιτισμού. Δίκαια, λοιπόν, θεωρήθηκε ο θεμελιωτής αυτού του επιστημονικού κλάδου και ένας από τους μεγαλύτερους λαογράφους του κόσμου.
Το έργο του συνέχισαν ο μαθητής του Στίλπων Κυριακίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Γεώργιος Μέγας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που κυρίως μελέτησε τον τομέα του υλικού λαϊκού πολιτισμού. Η Καλαμάτα καυχάται, ακόμη, διότι το επιστημονικό έργο του Νικολάου Πολίτη συνεχίζει ένα άξιο τέκνο της περιοχής μας, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχαήλ Μερακλής».
ΑΛΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Στην εκδήλωση ανέγνωσε χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο Παναγιώτης Αλευράς, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ο Στυλιανός Μάλαμας, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ελαιοχωρίου, η Ευρυδίκη Αντζουλάτου - Ρετσίλα, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια, το κατάλληλο προλόγισμα έκανε η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ την έκδοση παρουσίασαν ο Παναγιώτης Καμηλάκης και ο Παρασκευάς Ποτηρόπουλος, ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και ο Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ιωάννης Πλεμμένος, μουσικολόγος - ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ Ν. ΠΟΛΙΤΗ
Προς τιμήν, δε, του μεγάλου αυτού πνευματικού ανδρός, τα ΕΛΤΑ θα δημιουργήσουν το 2014 ένα γραμματόσημο, όπως γνωστοποίησε η κυρία Πολυμέρου – Καμηλάκη.
ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Α CAPELLA
Την εκδήλωση έκλεισαν τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια από τις Εκλογές του Ν. Γ. Πολίτη acapella, δηλαδή χωρίς τη συνοδεία μουσικής, ο Κώστας Παυλόπουλος και ο Γιώργος Ασημακόπουλος, καλλίφωνοι συνεργάτες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που προσκάλεσαν και τον Ιωάννη Πλεμμένο να τους συνδράμει στο τελευταίο τραγούδι, «των Κολοκοτρωναίων».