×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

«Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο» στην κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας

H Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) οργανώνει το 1ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο, για εκπαιδευτικούς από την Πελοπόννησο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Σχολείο της Φύσης θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Απριλίου 2014 για 150 εκπαιδευτικούς και θα φιλοξενηθεί στην κατασκήνωση του Δήμου Καλαμάτας στην Αγία Μαρίνα, στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Το Σχολείο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και με τη στήριξη τοπικών συλλόγων και φορέων της Μεσσηνίας.

peekpe

Το Σχολείο της Φύσης θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες να ανακαλύψουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του τόπου μας, να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να αναπτύξουν μία βιωματική σχέση με τον Ταΰγετο. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες θα γίνει προσέγγιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και θα βιωθούν οι τοπικές συνθήκες και εμπειρίες που αξιοποιούν τα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά και γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.

Περιλαμβάνονται: ελεύθερη περιήγηση σε διαμορφωμένη πεζοπορική διαδρομή, σε περιβαλλοντικό μονοπάτι στα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα και στους νερόμυλους, με εξερευνήσεις με ντόπιους σε «μυστικές» διαδρομές, παρατήρηση, μελέτη και σύγκριση του δάσους που αναγεννιέται μετά από την πυρκαγιά και των μεσογειακών οικοσυστημάτων, ανακάλυψη του τόπου μέσω των αισθήσεων στις διαδρομές των θεών και των νυμφών, εργαστήρια με υλικά της φύσης, εργαστήρια δημιουργίας σβόλων με σπόρους, γνωριμία με τα βότανα της περιοχής και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εργαστήρια γευσιγνωσίας, οικοτεχνίας, παραγωγής αλοιφών, σαπουνιού και αρωματισμένου λαδιού, δημιουργία τοπικών συνταγών με προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στην περιοχή, παρατήρηση των πουλιών, αναγνώριση της χλωρίδας, αστρονομία και αστροπαρατήρηση, φυσική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, εργαστήρια κίνησης, χορού, δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης, παραμυθιών, φωτογραφίας και αυτοσχεδιασμών, οργανωμένων διαδρομών στα χωριά του Ταϋγέτου και προσέγγιση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής λαϊκής κουλτούρας (τοξωτά γεφύρια, νερόμυλοι, ιστορικά μνημεία, καρναβάλι της Νέδουσας- αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, μουσικά όργανα, χοροί και τραγούδια) κ.λπ.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα σε ποια πεζοπορική διαδρομή θα πάρουν μέρος και σε ποιο από τα 30+1 βιωματικά εργαστήρια θα συμμετάσχουν, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, που θα συντονίζουν 50 εκπαιδευτές εθελοντικά.

Το ανοιξιάτικο σχολείο της φύσης θα ξεκινήσει την Τετάρτη 23 Απριλίου στις 16.00 (13.00 – 15.00 ξενάγηση στην πόλη) και θα τελειώσει το Σάββατο 26 Απριλίου στις 15.00.

Η πρωτοβουλία αυτή ήδη έχει αγκαλιαστεί με μεγάλο ενδιαφέρον και θα φέρει στην περιοχή μας εκπαιδευτικούς από την Κέρκυρα και τη Δράμα μέχρι την Κρήτη.

Οι έχοντες την πρωτοβουλία ευχαριστούν πολύ για τη στήριξη τους υπεύθυνους του Δήμου Καλαμάτας, την αρχηγό των κατασκηνώσεων που θα είναι μαζί τους όλες τις ημέρες, τους επιμορφωτές, τους δεκάδες συναδέλφους τους - εθελοντές που τους βοηθούν και όλους αυτούς που στηρίζουν το Σχολείο με ιδέες, με λύσεις, με προϊόντα και χρήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στην ομάδα της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου Σίση Πλακονούρη τηλ. 6976390430, Λίλιαν Καραβά 6972373426 Αφροδίτη Χριστοπούλου 6936470427 Ελένη Στραβάκου 6977441638 Δημήτρη Δημητρίου 6972612275 και ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Παρατίθενται περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και η σχετικά αίτηση.

Αναλυτικές οδηγίες για το Σχολείο της Φύσης στο blog της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου http://peekpepeloponnisou.blogspot.gr

agia-marina.JPGagia-marina_1.JPGagia-marina_2.JPGam.JPGam_1.JPGam_2.JPGam_3.JPGam_4.JPGpeekpe.jpg

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud