Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ανακύκλωση συσκευών

Γιατί να ανακυκλώσω;

Επειδή μέσω της ανακύκλωσης συσκευών
...μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ περιορίζοντας την εξάπλωσή τους και επιμηκύνοντας το χρόνο ζωής τους.
...μειώνεται ο κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες που περιέχουν κάποια κατασκευαστικά μέρη των συσκευών, οι οποίες στην περίπτωση καύσης ή ταφής θα διαχέονταν στο έδαφος ή την ατμόσφαιρα.
...περιορίζεται η εξόρυξη και η επεξεργασία πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
...μειώνονται οι κίνδυνοι ρύπανσης του εδάφους, του νερού και του αέρα χάρη στη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών και συγχρόνως περιορίζονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
...δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και στηρίζεται η τοπική οικονομία,
...προωθείται η περιβαλλοντική συνείδηση και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη.

               image003                                                             
image005                                               
         
image007                                       


 
 

Τι μπορώ να ανακυκλώσω και πως;
Για την ανακύκλωση...

...των μικρών ηλεκτρικών συσκευών (όπως ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, υπολογιστές, τηλεοράσεις, ζυγαριές κλπ), χρησιμοποιώ τους ειδικούς πράσινους κάδους που βρίσκονται τοποθετημένοι έξω από σχολικές μονάδες, δημόσιες υπηρεσίες ή τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και super market,

ενώ

...των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών (όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κλπ), μεταφέρω τη συσκευή στον ειδικό χώρο των συνεργείων του Δήμου (Τέρμα Νέδοντος, Βόρεια της Κεντρικής Αγοράς) ή καλώ στο 27210 22441 για να ορίσω ημέρα και ώρα απόθεσης και περισυλλογής της.

image009                                           
image011                                         


     

Μήπως να το κατεβάσω στο δρόμο να το πάρει κάποιος γυρολόγος; Ανακύκλωση δεν είναι και αυτό;

ΟΧΙ! Οι γυρολόγοι, δηλαδή τα άτομα τα οποία βγάζουν ένα έσοδο από τη συλλογή διαφόρων αντικειμένων που βρίσκουν στα πεζοδρόμια ή στις αποθήκες των σπιτιών, πωλούν τις συσκευές αυτές σε εμπόρους παλαιών μετάλλων. Συνεπώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων αφαιρούν όλα τα μεταλλικά μέρη της συσκευής τα οποία εκμεταλλεύονται και απορρίπτουν τα υπόλοιπα σε τυχαίους χώρους εναπόθεσης. Έτσι, κατεβάζοντας τη συσκευή μου στο πεζοδρόμιο όχι μόνο δεν την ανακυκλώνω και ρυπαίνω το περιβάλλον, αλλά θέτω και σε κίνδυνο τους ανθρώπους αυτούς, αφού δεν ακολουθούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας και συμβάλλω και στην διαμόρφωση και λειτουργία παράνομων χωματερών.

image013 

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση συσκευών απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας τηλ. 27213 60858 ή επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. http://www.electrocycle.gr.

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech