Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Πιστοποιήσεις-Πρότυπα

Πολιτική Ενεργειακής Διαχείρισης Δήμου Καλαμάτας

 

Ο Δήμος Καλαμάτας µε γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και θέλοντας να συμβάλλει στην μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων του και στην προστασία του περιβάλλοντος έχει προβεί στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και δέσμευση για εφαρμογή και συνεχή βελτίωση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου για την Διαχείριση της Ενέργειας ISO 50001:2018 που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον Δήμο και αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση της πρωτοπορίας μας.

Συγκεκριμένα Δεσμευόμαστε:

  • Να βελτιώνουμε συνεχώς την συνολική ενεργειακή απόδοση του Δήμου μας:
    • Εφαρμόζοντας αποτελεσματική ενεργειακή παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του,
    • Μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και των βλαβερών εκπομπών
    • Υλοποιώντας προγράμματα διαρκούς βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και καθιερώνοντας Ενεργειακούς Σκοπούς και Στόχους, η υλοποίηση των οποίων ανασκοπείται και αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα γίνονται συστηματικές μετρήσεις και αξιολογούνται οι κρίσιμες παράμετροι και διεργασίες, ώστε να εξαλείφονται ή να μειώνονται οι ενεργειακές επιπτώσεις του Δήμου,
    • Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και μέσα νέας φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας και χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων
    • Λαμβάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση σαν:
      • Καθοριστικό κριτήριο επιλογής στην συνεργασία με Προμηθευτές και Υπεργολάβους που λαμβάνουν υπόψη στις δραστηριότητές τους την αποφυγή Ενεργειακής σπατάλης.
      • Αποφασιστικό παράγοντα στον σχεδιασμό των διεργασιών και των εγκαταστάσεών μας, καθώς και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.
    • Να ενημερώνουμε τους Δημότες και το Προσωπικό του Δήμου για τα συνεχή μέτρα πρόληψης της υπερβολικής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και για την ενεργειακή επίδοση των διαφόρων τμημάτων και ολόκληρου του Δήμου.
    • Να έχουμε διαθέσιμη κάθε σχετική πληροφορία,
    • Να παρέχουμε επαρκείς πόρους για την ενεργειακή διαχείριση: το απαραίτητο εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό, τεχνογνωσία, κατάλληλο εξοπλισμό, για να επιτύχουμε τους στόχους της πολιτικής μας,

Ο Δήμος Καλαμάτας δίνει το καλό παράδειγμα με το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας που εφαρμόζει με στόχο όχι μόνο να αναλάβουν την οικολογική τους ευθύνη όλοι οι δημότες μας καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας, αλλά και να μειωθούν αισθητά τα έξοδα των καταναλισκόμενων ενεργειακών πόρων βελτιώνοντας έτσι και τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου.

Η ευθύνη της υλοποίησης της παρούσας Πολιτικής Ενεργειακής Διαχείρισης σε συνδυασμό με την λειτουργία του Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης, ανατίθεται στον Υπεύθυνο του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του και την συνεχή βελτίωση του.

Η Επίτευξη της επίδοσης του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας, μαζί με την παρούσα Πολιτική Ενεργειακής Διαχείρισης, εξετάζονται και αξιολογούνται στα πλαίσια των προγραμματισμένων Ανασκοπήσεων του Συστήματος καθώς και περιοδικά μέσα από τις συνεδρίες της Επιτροπής Ενεργειακής Διαχείρισης.

Η παρούσα Πολιτική Ενεργειακής Διαχείρισης, αποτελεί παράλληλα δέσμευση για τήρηση και πλήρη Συμμόρφωση αφενός με Εθνικούς νόμους, Κοινοτικές οδηγίες και Κανονισμούς, οι οποίοι συνδέονται με τη χρήση, την κατανάλωση και την αποδοτικότητα της ενέργειας και αφετέρου για διαρκή βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας.

 

Θ. ΚΟΥΦΟΣΩΤΗΡΗΣ                                                                Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

  

Υπεύθυνος Συστήματος

Διαχείρισης Ενέργειας                                                                         Δήμαρχος

 

 

 

Πιστοποιητικό 2017 (ελληνικά - αγγλικά)

Πιστοποιητικό 2020 (ελληνικά - αγγλικά)

Πιστοποιητικό 2021 (ελληνικά - αγγλικά)

Πιστοποιητικό 2024 (ελληνικά - αγγλικά)

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech