Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Φλαμένκο στις «Μουσικές του Κόσμου» την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Cannot find 2017/11/15-13329 subfolder inside /var/www/newsite/images/arthra/2017/11/15-13329/ folder.
Admiror Gallery: 5.2.0
Server OS:Apache/2.4.59 (Debian)
Client OS:Unknown
PHP:7.3.31-1~deb10u7

Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τέρψις» (σύλλογος γονέων & κηδεμόνων των μαθητών - αλλά και φίλων- των σχολών της «Φάρις») προσκαλούν το κοινό στη συνέχεια του Κύκλου «Μουσικές του Κόσμου».

Την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017, στις 20:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας οι «Μουσικές του Κόσμου» ...χορεύουν φλαμένκο. Ο Σωκράτης Μαστροδήμος, σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας φλαμένκο, που ζη μόνιμα και διαπρέπει στη Σεβίλλη της Ισπανίας) θα ξεναγήσει το κοινό στον ξεχωριστό κόσμο του φλαμένκο, σε μια βραδιά με ...εκπλήξεις!
Το φλαμένκο είναι ένας ισπανικός όρος, που αφορά σε ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα. Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή κουλτούρα με κέντρα τη Σεβίλλη, το Κάδιξ και τη Μάλαγα, στη συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες ορισμένα λαϊκά μουσικά στοιχεία και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια κι η Εξτρεμαδούρα.
Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το φλαμένκο δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλείς ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους. Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο είναι η κιθάρα φλαμένκο.
Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από σχετική αίτηση της Ισπανίας.
Η συναυλία αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, που από φέτος αλλάζει μορφή και «ανοίγει» τα φτερά του, επεκτείνοντας τις δράσεις του σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2025

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech