Aπό τον Οικουμενικό στον ελλαδικό ελληνισμό - Ένας απολογισμός με αφετηρία την επανάσταση του 1821

Η Επανάσταση του 1821 δεν υπήρξε απλώς ένας κορυφαίος σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αλλά και ένα σπουδαίο γεγονός – φαινόμενο πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

     Οι Έλληνες, ενωμένοι και οδηγημένοι από τον πόθο τους για ελευθερία και ανεξαρτησία, διεκδίκησαν με πάθος και αυτοθυσία και τα δύο.

     Σε αυτόν τον αγώνα, δεν έλλειψε κανείς∙ από τους ένοπλους πολεμιστές των ορέων, τους κλεφταρματωλούς, μέχρι τον κλήρο (ανώτερο και κατώτερο), τους προκρίτους, τους παράγοντες της οικονομικής ζωής (μεγαλεμπόρους, βιοτέχνες, πλοιοκτήτες), τους νεωτερικούς διανοουμένους που οραματίζονταν το πνεύμα του Διαφωτισμού, αλλά και τον απλό λαό που μελετούσε τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» και έδινε πίστη στις προφητείες για το «ξανθό γένος». Άνδρες, γυναίκες, παιδιά ακόμα, νέοι και γέροι, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, θυσίασαν πολλές φορές και την ίδια τους τη ζωή «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος της ελευθερία». Αρωγοί σε αυτόν τον αγώνα ήρθαν να προστεθούν οι φιλέλληνες από διάφορες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, οι οποίοι ενίσχυσαν αυτόν τον αγώνα ηθικά, οικονομικά, διπλωματικά, καλλιτεχνικά, ακόμα και πολεμώντας και πεθαίνοντας για χάρη αυτού του λαού.

     Μέσα σε 9 μόλις χρόνια, πέτυχαν αυτό που αρχικά φάνταζε αδύνατο ακόμη και ως σκέψη: Να απελευθερωθούν, και από μια διακριτή εθνοθρησκευτική μειονότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας να αναδειχθούν σε ελεύθερους πολίτες ενός αναγεννημένου έθνους, που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και να διατηρεί την ελληνικότητά του.

     Ακόμη και στα ασφυκτικά περιορισμένα σύνορά της αρχικά, ακόμη και με περιορισμένη ελευθερία επιλογών και κινήσεων, η Ελλάδα κατόρθωσε να επιβιώσει 200 χρόνια «δια πυρός και σιδήρου», μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον που επέβαλε στη χώρα τη συμμετοχή της σε δύο παγκοσμίους πολέμους και διαρκείς πολεμικές αναμετρήσεις.

     Σήμερα, 200 χρόνια από την Επανάσταση, οι Έλληνες έχουμε την ευκαιρία μέσα από τις επετειακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, να ανακαλέσουμε στη συλλογική μας μνήμη όλες τις θυσίες που αξίζουν να θυμόμαστε, να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν ως λαό και ως έθνος, να αναστοχαστούμε για την ιστορία μας αλλά και για τα λάθη που μας οδήγησαν πολλές φορές στο χείλος της καταστροφής.

     Από μια τέτοια συλλογική προσπάθεια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Καλαμάτα. Με την ευθύνη της πρώτης απελευθερωμένης ελληνικής πόλης, και μάλιστα με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, με την ευθύνη της πόλης στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα, ετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων με το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821-Δρόμοι ελευθερίας» που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την ανάδειξη των εορτασμών από τα 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου.

     Στο πλαίσιο των γενικότερων επετειακών εκδηλώσεων, εντάσσεται και η σειρά διαλέξεων με τίτλο: «Πνοή ελευθερίας» που διοργανώνει ο Εικαστικός Τομέας της Φάρις, του Δήμου Καλαμάτας. Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, μέσα από την τέχνη, τη φιλοσοφία και την ιστορία, καλούνται να αναδείξουν πτυχές της Επανάστασης του 1821 μέσα από τον τομέα τους και να τις παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης μας.

     Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου από τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γ. Κοντογιώργη με θέμα: «Από τον οικουμενικό στον ελλαδικό ελληνισμό. Ένας απολογισμός με αφετηρία της επανάσταση του 1821». Η διάλεξη, όπως και όλες οι υπόλοιπες διαλέξεις, θα πραγματοποιηθεί στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με ώρα έναρξης 8.30’ μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.    

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud