Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Συνήλθε χθες, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, στην 4η/2016 συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 21 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ενώ επέβαιναν ελικοπτέρου, το οποίο συνετρίβη στη νήσο Κίναρο.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Σώμα, είναι τα ακόλουθα:

1. ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με την απόφαση αυτή, προτείνεται να διενεργείται η διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους, με την προϋπόθεση της οικονομικής υποστήριξής τους από το Κράτος και με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων θα σταλεί στον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, όπου έχει συγκροτηθεί μελετητική ομάδα, η οποία θα εκπονήσει τον νέο ΠΕΣΔΑ, που θα είναι συμβατός με τον ΕΣΔΑ.
Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Καλαμάτας μπορείτε να το δείτε εδώ.

2. ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ

gipedo-sfageion

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις μελέτες αφενός του έργου «Εγκατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου 'πρώην σφαγεία' και βελτίωση λοιπών εγκαταστάσεων», που αφορά σε έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ με το ΦΠΑ και αφετέρου του έργου «Κατασκευή δημοτικού χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στη θέση Παλιάμπελα», όσον αφορά σε παρέμβαση προϋπολογισμού 300.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Πρόκειται για τις δύο υπολειπόμενες μελέτες που έχουν ενταχθεί στο «πακέτο» έργων, το οποίο θα εκτελεσθεί με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα δύο αυτά γήπεδα ποδοσφαίρου θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση στην πόλη της Καλαμάτας, εμπλουτίζοντας τις υποδομές του δημοφιλέστερου αθλήματος.
Επειδή στο Δήμο Καλαμάτας έχουν παρασχεθεί όλες οι εγκρίσεις (οι σημαντικότερες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Ελλάδος), εκτιμάται ότι τα σχετικά έργα θα ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει εκτίμηση για εκπτώσεις της τάξης του 40% και τα ποσά που αντιστοιχούν σ' αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή 3 – 4 έργων ακόμα.

gipedo-paliampela

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

prokumaia

Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με την ανανέωση μέχρι 31/12/2016 της προγραμματικής σύμβασης για την καθαριότητα των χώρων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Ο Δήμος, έναντι ποσού 500 ευρώ ανά μήνα, αναλαμβάνει για ακόμη 1 έτος τον καθαρισμό της ζώνης που υπάγεται στην ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, στο άδειασμα των καλαθιών επί της οδού Ναυαρίνου καθώς και εκείνων στην προκυμαία και στους λοιπούς χώρους της συγκεκριμένης ζώνης, στον καθαρισμό της προκυμαίας με μηχανικό σάρωθρο αλλά και στον καθαρισμό της αμμουδιάς.
Εγκρίθηκε, επίσης, η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας για το έτος 2016, σχετικά με την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Καλαμάτας. Η προσφορά αυτής της υπηρεσίας καθιστά την Καλαμάτα πιο ανταγωνιστική ως πόλη στην υποδοχή των κρουαζιεροπλοίων. Το κόστος που έχει προσδιορισθεί είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα κρουαζιερόπλοια, σε σχέση με αυτό που καταβάλλουν σε άλλα λιμάνια.

4. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΙΔΡΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στην Καλαμάτα, για τα παιδιά με αναπηρία, ενώ η συζήτηση διεξήχθη παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών που ασχολούνται μ' αυτά. Ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών υπάρχει, το αίτημα είναι χρόνιο, ενώ υφίσταται και η αναγκαία και επαρκής κτηριακή υποδομή στο ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, το οποίο θα αποσυμφορηθεί.
Επίσης, υιοθετήθηκε και αίτημα για τη δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων Ατόμων με αναπηρία. Οι δομές αυτές θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης αυτών των συνανθρώπων μας και κοινωνικής προς αυτούς υποστήριξης.

5. ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ύψους 43.849,50 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Μεσσηνίας ΑΕ για την παροχή συγκοινωνιακού έργου έτους 2016. Το πρόγραμμα επιδοτείται από το Δήμο Καλαμάτας για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης ορεινών, κυρίως, κοινοτήτων, αλλά και προς περιοχές όπου συγκοινωνία δεν υφίσταται. Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, για την πραγματοποίηση των δρομολογίων:
- Καλαμάτα – Ελαιοχώρι, 2 δρομολόγια την ημέρα 4 φορές την εβδομάδα,
- Καλαμάτα – Αρφαρά – Άγριλος – Βελανιδιά – Σταματινού – Βρομόβρυση, 2 δρομολόγια την ημέρα 1 φορά την εβδομάδα και
- Καλαμάτα – Βέργα, 2 δρομολόγια την ημέρα 6 φορές την εβδομάδα.

6. ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ»

xenodoxeio basilikon

Εγκρίθηκε η εκμίσθωση του ακινήτου πρώην ξενοδοχείου «Βασιλικόν», ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα. Το διατηρητέο αυτό κτήριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Πολυβίου, εκτεινόμενο μέχρι την οδό Σφακτηρίας και σε αυτό λειτουργούσε ξενοδοχείο μέχρι το Σεπτέμβριο του 1986. Η ανακατασκευή του κτηρίου έγινε σύμφωνα με μελέτη θεωρημένη από τον ΕΟΤ και η λειτουργία του ως ξενοδοχείου θα ενισχύσει τις τουριστικές κλίνες στην Καλαμάτα, όπου υπάρχει έλλειψη.

7. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

Εγκρίθηκε, τέλος, η έκδοση ψηφίσματος υπέρ της τήρησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων νομίμων προϋποθέσεων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

 

 

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech