Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
Image

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Ερωτήσεις - Απαντήσεις (FAQ)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

1. Ποιά εμβόλια είναι σήμερα εγκεκριμένα και είναι διαθέσιμα για τον ειδικό εμβολιασμό;
Το διαθέσιμο εμβόλιο με το οποίο έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί είναι της εταιρείας Pfizer και πολύ σύντομα θα είναι και το αντίστοιχο της εταιρείας Moderna που έχει ήδη λάβει τις αρχικές εγκρίσεις από τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Αμφότερα στηρίζονται στην τεχνολογία mRNA.

2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της Pfizer;
Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech φέρει τον κωδικό BNT162b2 και για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα χορήγησης 21 ημερών. Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά στον δελτοειδή μυ του βραχίονα. Το εμβολιαστικό υλικό δεν περιέχει πρωτεΐνες από αυγό όπως τα συνήθη εμβόλια, συντηρητικά και κόμμι. Ενδείκνυται για ηλικίες μεγαλύτερες των 16 ετών και αναφέρεται προφύλαξη μέχρι και 95% από την λοίμωξη με κορονοϊό. Όποιος εμβολιαστεί μπορεί να κολλήσει τον ιό αλλά προστατεύεται και δεν πρόκειται να νοσήσει βαριά και επομένως δεν θα απαιτηθεί να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Στις μελέτες ανάδειξης της δραστικότητας και ασφάλειας του εμβολίου οι εθελοντές ανήκαν κατά 81,9% στην λευκή φυλή, με ισοκατανομή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και σε ποσοστό 21,45% ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Είχαν παχυσαρκία σε ποσοστό 35,1%, σακχαρώδη διαβήτη 8,4% και σε 7,8% αναπνευστικά νοσήματα.
Το εμβόλιο θα πρέπει να αποθηκεύεται στους -70ο C και μόνο 5 ημέρες στην συνήθη ψύξη. Πριν την χορήγηση θα πρέπει να γίνει η διάλυση με φυσιολογικό ορό του εμβολιαστικού υλικού που εμπεριέχεται στο φιαλίδιο και αν δεν χορηγηθεί εντός εξαώρου θα πρέπει να αχρηστεύεται.

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της Moderna;
Το εμβόλιο της Moderna ΤΧ φέρει τον κωδικό mRNA-1273 και για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού απαιτούνται 2 δόσεις με μεσοδιάστημα χορήγησης 28 ημερών. Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά στον δελτοειδή μυ του βραχίονα. Το εμβολιαστικό υλικό δεν περιέχει πρωτεΐνες από αυγό όπως τα συνήθη εμβόλια, συντηρητικά και κόμμι. Ενδείκνυται για ηλικίες μεγαλύτερες των 18 ετών και αναφέρεται προφύλαξη μέχρι και 94,1% από την λοίμωξη με κορονοϊό.
Το εμβόλιο της Moderna αποθηκεύεται στους -20ο C για 6 μήνες και στη συνήθη ψύξη μέχρι ένα μήνα. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες και δεν απαιτείται διάλυση του εμβολιαστικού υλικού πριν την χορήγησή του.
Οι τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό είναι πανομοιότυπες με εκείνες που αναφέρονται στο εμβόλιο της Pfizer.
Στις μελέτες ανάδειξης της δραστικότητας και ασφάλειας του εμβολίου οι εθελοντές ανήκαν κατά 79,4% στην λευκή φυλή, με ισοκατανομή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες και σε ποσοστό 25,3% ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. To 25,4% των εθελοντών ήταν υγειονομικοί, το 22,3& είχαν ένα παράγοντα κινδύνου που τους κατέτασσε σε ευπαθή ομάδα (νοσήματα αναπνευστικού, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθεια, AIDS) και το 4% των εθελοντών είχε 2 ή περισσότερα προβλήματα υγείας.

4. Τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA υπάρχει η πιθανότητα να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοίμωξης από κορονοϊό σε κάποια άτομα;
Τα εμβόλια αυτά δεν περιέχουν τον κορονοϊό ζωντανό ή σε εξασθενημένη μορφή ή τμήματά του και επομένως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Επίσης το mRNA που περιέχουν είναι αδύνατο να αφομοιωθεί από το γενετικό υλικό (DNA) του εμβολιαζόμενου. Το mRNA είναι πολύ ασταθές βιομόριο και καταστρέφεται πολύ γρήγορα.

5. Υπάρχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τον εμβολιασμό;
Οι μέχρι σήμερα ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις και μόνο σε εκείνους που έχουν αλλεργία στα έκδοχα του εμβολίου (πολυεθυλενογλυκόλη - PEG & πολυσορβίτες). Το εμβόλιο δεν περιέχει πολυσορβίτες αλλά όσοι αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση σε αυτούς έχουν μεγάλη την πιθανότητα να αναπτύξουν και στην πολυεθυλενογλυκόλη. Για το λόγο αυτό τα άτομα με τροφικές ή άλλες αλλεργίες δεν αποκλείονται του εμβολιασμού. Οι υπόλοιπες καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις αποτελούν τις συνήθεις μετά από κάθε εμβολιασμό. Αναμένεται σε μερικά άτομα 1-3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα μετά και την δεύτερη δόση να εμφανίσουν κεφαλαλγία, κακουχία, εύκολη κόπωση και δεκατική πυρετική κίνηση με φρικία που υποχωρούν στα συνήθη αντιπυρετικά-αναλγητικά. Συχνά στο σημείο της ένεσης παρατηρείται άλγος, οίδημα και ερυθρότητα που υποχωρεί μετά 48ωρο.Γενικά όλες οι παρενέργειες χαρακτηρίζονται ως ελαφράς ή μέτριας βαρύτητας και διαρκούν το μέγιστο μέχρι μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό. Σπάνια μπορεί να επηρεάσουν την εκτέλεση συνήθων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι μέχρι τώρα μελέτες επισημαίνουν ότι η υψηλού βαθμού νοσηρότητα και θνητότητα ήταν παρόμοια με εκείνη του εικονικού φαρμάκου και επομένως δεν συσχετίστηκε με το εμβόλιο. Εντούτοις συνεχίζουν να καταγράφονται όλες οι αναφορές για ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τον εμβολιασμό παγκοσμίως και εξετάζονται από τις ειδικές υγειονομικές επιτροπές. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την χορήγηση 1,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ μόνο 29 άτομα εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

6. Γιατί δεν γίνεται ο εμβολιασμός με απλή σειρά προτεραιότητας αλλά ανάλογα με ομάδες που μπορεί να ανήκει ο καθένας μας;
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν άμεσα αφού δεν έχουν την δυνατότητα διάθεσης εμβολίων μέσα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική παγκόσμια αγορά. Επίσης τα εμβολιαστικά κέντρα χρειάζονται χρόνο για να εμβολιάσουν όλους τους πολίτες. Έτσι για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών του πληθυσμού αφού θα υπάρχουν αξεπέραστες καθυστερήσεις αποφασίστηκε ο εμβολιασμός να γίνει με επιλογή των ατόμων που είτε κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό αφού είναι υποχρεωτικά εκτεθειμένοι στον ιό μέσα στους εργασιακούς τους χώρους όπως είναι οι υγειονομικοί ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Για τη συνέχεια η επαγγελματική κατηγορία σε συνδυασμό με την ηλικιακή ομάδα θα αποτελούν τα κριτήρια προτεραιότητας. Ό στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να προληφθούν όσο ταχύτερα γίνεται ο θάνατος ή η ανάγκη νοσηλείας σε εντατική μονάδα των πιο επίφοβων για νόσηση ατόμων.

7. Εκτός από τους υγειονομικούς και τα άτομα μεγάλης ηλικίας ποιες είναι οι άλλες επαγγελματικές ομάδες που οφείλουν να εμβολιαστούν ανεξάρτητα από την ηλικία;
Οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, οι υπηρετούντες σε κοινωνικά επαγγέλματα όπως οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι σωφρονιστικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι στην μεταποιητική βιοτεχνία- βιομηχανία τροφίμων, οι ταχυδρομικοί, οι εργαζόμενοι σε σημαντικούς κλάδους της βιομηχανίας, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα διάθεσης τροφίμων, οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς επιβατών καθώς και στον εκπαιδευτικό τομέα. Στη συνέχεια στη σειρά εμβολιασμού θα πρέπει να τεθούν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και την διαχείριση αγαθών, στην προετοιμασία γευμάτων και εστίαση γενικότερα, στην οικοδομική δραστηριότητα, στις οικονομικές υπηρεσίες, στην ψηφιακή τεχνολογία, στις επικοινωνίες, στην ενέργεια, στο νομικό κλάδο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ΕΟΔΥ θα ενημερώνει το κοινό σχετικά με τη σειρά των εμβολιασμών που θα αποφασίζεται κάθε φορά.

8. Αυτοί που νόσησαν από κορονοϊό πρέπει να εμβολιαστούν;
Θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατί η νόσηση μπορεί να αφήσει μια σχετική φυσική προστασία για ένα τρίμηνο αλλά είναι άγνωστο πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει. Η ενεργητική ανοσία όμως με τον εμβολιασμό θα είναι πολύ πιο ισχυρή της παθητικής από την νόσηση και θα προφυλάσσει για μακρόν. Δεν απαιτείται ο έλεγχος τίτλου αντισωμάτων πριν τον εμβολιασμό σε ασθενείς που έχουν νοσήσει στο παρελθόν αλλά μόνο να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν του τριμήνου μετά από την ίαση.

9. Αυτός που νοσεί μπορεί να εμβολιασθεί ώστε να ξεπεράσει πιο εύκολα την λοίμωξη από τον κορονοϊό;
Αυτοί που νοσούν αντενδείκνυται να εμβολιαστούν και θα πρέπει να αναμένουν το τρίμηνο διάστημα μετά την ίασή τους.

10. Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά την κύηση και τον θηλασμό;
Δεν συνιστάται ο ειδικός εμβολιασμός κατά την κύηση επειδή δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Εάν η μητέρα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου δεν πρέπει να λάβει την δεύτερη δόση. Εάν μια υποψήφια μητέρα είναι σε διαδικασία σύλληψης και επιθυμεί όμως να εμβολιασθεί για προσωπικούς ιατρικούς λόγους (σακχαρώδης διαβήτης), τότε οφείλει να έχει αρνητικό τεστ κυήσεως πριν τον εμβολιασμό της. Επίσης δεν συνιστάται ο ειδικός εμβολιασμός κατά τον θηλασμό επειδή και πάλι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

11. Ο εμβολιασμός θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία και τα δεινά της και να επανέλθουμε στην κανονικότητα;
Το να φοράμε τη μάσκα προσώπου, να κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και να ακολουθούμε με ευλάβεια τους γενικούς κανόνες ατομικής υγιεινής μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης μας στον ιό, της διασποράς του στην κοινότητα που ζούμε αλλά δεν αρκούν για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Ο εμβολιασμός έρχεται να προστεθεί στην φαρέτρα των αμυντικών μας μέσων που διαθέτουμε αλλά ακόμα πιο σημαντικό να μας προστατεύει από τον κορονοϊό σε περίπτωση που "συναντηθούν οι δρόμοι μας" αφού θα έχει ενεργοποιήσει από πριν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με την παραγωγή των ειδικών αντισωμάτων που αποτελούν τα πλέον ειδικά, κατάλληλα και αποτελεσματικά όπλα εναντίον του ανθρωποφάγου ιού.

12. Υπάρχουν άλλα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε σαν πολίτες για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επιβουλή της υγείας μας από τον κορονοϊό;
Για να ξεπεράσουμε την πανδημία θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα γνωστά μέτρα μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να προφυλαχτεί με το εμβόλιο τουλάχιστον το 70% των κατοίκων ώστε να χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα. Μέχρι τότε κρατάμε τα συνήθη μέτρα προστασίας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας που σύμφωνα με στατιστικές παρατηρήσεις το κάνουμε μηχανικά μεταξύ 9-23 φορές την ώρα. Καταναλώνουμε άφθονα υγρά ισόποσα με τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως, διατηρούμε μια ισορροπημένη ενεργειακά μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με την φυσική μας δραστηριότητα, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γαλακτοκομικά και ψάρια πλούσια σε βιταμίνη D γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς από Covid-19 λοίμωξη παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής. Διατηρούμαστε τέλος σωματικά ενεργείς με καθημερινή άσκηση που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

13. Τα εγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από τη νέα μετάλλαξη του ιού N501Y που ευθύνεται για την μεγαλύτερη ικανότητα διασποράς του;
Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι το εμβόλιο της Pfizer προφυλάσσει και από αυτό το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και Μεγάλη Βρετανία.

ΝΕΟ 14. Έκανα τη δεύτερη δόση του εμβολίου και μετά από δύο ημέρες έχω κάτω από τη μασχάλη (στο χέρι που έκανα το εμβόλιο) ένα φούσκωμα-πρήξιμο. Είναι φυσιολογικό ή να ανησυχήσω;
Ναι, είναι φυσιολογικό. Μετά από λίγα 24ωρα θα περάσει. (Η απάντηση δόθηκε από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας)

Επιμέλεια:
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας

Πηγές
ECDC, CDC, WHOΕάν έχετε περισσότερα ερωτήματα που δεν καλύφθηκαν από τις ανωτέρω απαντήσεις μη διστάσετε να μας ρωτήσετε
Υποβολή Ερώτησης
Image
Image

iso9001 2015

govgr

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech