Πείραμα 9:
Έτσι φουσκώνει το ψωμί
Αν προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ψωμί ανακατεύοντας αλεύρι και νερό, απλά θα αποτύχουμε.
Η μαγιά είναι απαραίτητη. Γιατί όμως;
✓ Υλικά:
➢ Μαγιά,
➢ Ζάχαρη,
➢ Χλιαρό νερό,
➢ 1 άδειο μπουκάλι,
➢ 1 μπαλόνι.
✓ Διαδικασία:
1. Ρίχνουμε τη μαγιά στο μπουκάλι και προσθέτουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και χλιαρό νερό (όχι καυτό!!!).
2. Ανακινούμε καλά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη αλλά και η μαγιά όσο το δυνατό περισσότερο.
3. Εφαρμόζουμε το στόμιο του μπαλονιού στο αντίστοιχο του μπουκαλιού.
✓ Τι παρατηρούμε:
Μετά από 30’ το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει.
✓ Εξήγηση:
Η μαγιά αντιδρά με τη ζάχαρη παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, που διογκώνει το μπαλόνι.
Η μαγιά περιέχει μικροοργανισμούς οι οποίοι τρέφονται με τη ζάχαρη παράγοντας το διοξείδιο του άνθρακα.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, αφού το αέριο που παράγεται φουσκώνει το ψωμί ή τη ζύμη.
Περισσότερη διασκέδαση:
1. Σου άρεσε το πείραμα και θες να το επαναλάβεις; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις περισσότερα μπουκάλια και να χρωματίσεις το χλιαρό νερό με λίγες σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής. Επίσης μπορείς να βάλεις διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης.
2. Τώρα που έμαθες πως φτιάχνετε το ψωμί μήπως θες να δοκιμάσεις να φτιάξεις και να το δεις να φουσκώνει;
Μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις με τους γονείς σου, το δικό σου σπιτικό ψωμί με τη παρακάτω εύκολη αλλά και πρωτότυπη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ!! Καλή απόλαυσηη!!
https://www.youtube.com/watch?v=GNRnl-ogIYw
Χρόνος: 5’-30’
Ηλικίες: 5-13
Πηγές: https://jerryjamesstone.com/2016/10/the-science-baking-soda/
Κουσλόγλου Μ., Ένας Φανταστικός, Φυσικός κόσμος! 202 Πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης “, Εκδόσεις Σαΐτα, 2019
Εκπαιδευτικός: Κατερίνα Γριβοκωστοπούλου