Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Καραγιώργη Γιώτα
Εκτιμώμενος χρόνος: 4 ώρες
Πηγές: www.nanouris.com, e-nuts.gr, greekmarket.co.uk, www.jotis.gr
Υλικά:
1. κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2. φακελάκια μαγιά
200 γραμμ ζάχαρη (1 φλιτζάνι)
7 αυγά
200ml γάλα
3-4 κουτ.μαχλέπι
Λίγα αμύγδαλα φιλέ για διακόσμηση
1,5 κουτ αλάτι
150 γραμμ λιωμένο βούτυρο
Ξύσμα από 1,5 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό γάλα
- Προσθέτουμε μισή κούπα αλεύρι
- Ανακατεύουμε το μείγμα, ζυμώνουμε ελαφρά και το αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο με πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
- Χτυπάμε τα 6 αυγά κ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα μαγιάς
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για μια μισή ώρα
- Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και πλάθετε δύο λωρίδες τις στρίβετε και τις πλέκετε κοτσίδες
- Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ταψί στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητικο χαρτί και να σκεπάζετε για 1,5 ωρα
- Χτυπάτε το έβδομο αυγό και αλείφετε τα τσουρέκια
- Ρίχνετε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου
- Ψήνετε για 30 λεπτά σε 200 βαθμούς
Εκτέλεση με μερικές εικόνες
Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και πλάθετε δύο λωρίδες έπειτα τις πλέκετε κοτσίδες
Τα σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώνουν για 1,5 ώρα. Όταν φουσκώνουν ρίχνετε το φιλέ αμυγδάλου
Είναι δύσκολη δουλίτσα αλλά αξίζει το αποτέλεσμα
Καλή επιτυχία!!
Καλές γιορτές με υγεία!!