Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 403

Εκδηλώσεις για τη Μαρία Κάλλας από το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου

Άννα Μαρία Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου ή αλλιώς Κάλλας. Η δική μας Κάλλας, 90 χρόνια μετά τη γέννηση της μεγαλύτερης γυναικείας φωνής του 20ού αιώνα. Εμπνευσμένο από εκείνη, το 1993 ιδρύεται το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και φέρει το όνομά της. Το Μουσικό Σχολείο είναι σήμερα 20 ετών. Από το σχολείο αυτό, δημιουργήθηκε το 2007 ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και φέτος κλείνει τα 6 του χρόνια.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Δήμο Οιχαλίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα πραγματοποιήσει έκθεση-αφιέρωμα για τα 90 έτη από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας  και τα 6 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου.

msk-kallas

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό καθώς και γνήσια αντίγραφα επιστολών της μεγάλης ντίβας από το αρχείο του Δήμου Αθηναίων & της «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 19.00, στον Δήμο Οιχαλίας και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά. Μετά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας».

Έπειτα, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 18/11 έως και την Κυριακή 24/11.

Το αφιέρωμα αυτό πλαισιώνεται από ένα ντοκιμαντέρ, γυρισμένο από τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας», που απεικονίζει ένα ταξίδι σε μέρη όπου βρέθηκε η μεγάλη σοπράνο και στιγμάτισε με τις ερμηνείες της, ξεκινώντας από το Νιοχώρι Ιθώμης του Δήμου Οιχαλίας, όπου βρίσκεται το πατρικό της σπίτι, το οποίο πρόκειται να γίνει μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη της.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

• ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Νοεμβρίου, ώρα 20.00: Συναυλία αποφοίτων και τελειοφοίτων σπουδαστριών της Τάξης Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, της καθηγήτριας Χριστίνας Γιαννακοπούλου, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

in-the-text

• ΤΡΙΤΗ 19/11, ώρα 21.00: Παράσταση "La Maria" – Μονόπρακτο της Dr. Maria Boundas – Bakalis στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

• ΤΕΤΑΡΤΗ 20/11, ώρα 19.00: Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας εγκαίνια έκθεσης, προβολή ντοκιμαντέρ "Η δική μας Κάλλας" και συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

in-the-text 1

• ΠΕΜΠΤΗ 21/11

  • ώρα 19.30: “Five Modern Ensemble” στον πεζόδρομο της οδού Ιατροπούλου

in-the-text 3

  • ώρα 14.30: Ανοιχτή πρόβα Χορωδίας & Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του ΜΣΚ.

• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11, ώρα 21.00: «Αηδόνι ήταν…» - Ταξιδεύοντας με τα πουλιά στο κλασικό τραγούδι (Συναυλία με έργα που έχουν θεματική τους τα πουλιά, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.)

• ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11, ώρα 11.30: Η «Μπάντα Κουράγιο» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στην οδό Αριστομένους, στο ύψος της  Στοάς Λόντου.

• ΚΥΡΙΑΚΗ 24/11, ώρα 20.00: Προβολή της ταινίας "Μήδεια" του Πιέρ Πάολο Παζολίνι από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

in-the-text 2

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές προς το κοινό κι όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος αφιλοκερδώς.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων της πόλης σ’ αυτήν κι έπειτα θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ (1923-1977)

Η Μαρία Κάλλας νίκησε το θάνατο χάρη στη ζωή της. Έχει αγαπηθεί και αμφισβητηθεί από πολλούς, όπως κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα που αναδείχθηκε σε μύθο αναλλοίωτο από τη φθορά του χρόνου.

H Μαρία Άννα Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Ν. Υόρκη - την ίδια χρονιά που οι γονείς της μετανάστευσαν στις Η.Π.Α. Από νωρίς εκδηλώνει το μεγάλο ταλέντο της στη μουσική και το 1931 ξεκινά μαθήματα πιάνου και σολφέζ. Την πρώτη της επαφή με τη μουσική την αποδεικνύει μια μαγνητοταινία από το 1935, στην οποία η Κάλλας με το ψευδώνυμο Νίνα Φορέστι μιλάει και κατόπιν τραγουδάει την άρια "un bel di vedremo" από τη Μαντάμ Μπατερφλάι.

Το 1937 η Μαρία Κάλλας επιστρέφει με τη μητέρα της στην Ελλάδα και έχοντας ήδη εκδηλώσει τα φωνητικά της χαρίσματα γίνεται δεκτή δωρεάν από το Εθνικό Ωδείο και φοιτά στην τάξη της Μαρίας Τριβέλλα. Η πρώτη καθοριστική επιρροή της όμως προήλθε στο διάστημα 1939-1943 όταν φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών από την καθηγήτρια της Elvira de Hidalgo. Η διδασκαλία της - η οποία συχνά κρατούσε από το πρωί μέχρι το βράδυ - θεωρείται ότι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας. Για τη «χρυσή» φωνή ο κριτικός Ζακ Μπουρζουά σημείωσε πως «είναι σαν την Ακρόπολη: όλο και πιο ωραία όσο φθείρεται». Ακόμη και μετά το θάνατό της, το 1977, ζει στις μνήμες όλων ως μια ανεπανάληπτη υψίφωνος αλλά και ως μια μεγάλη ηθοποιός που διέγραψε εκθαμβωτική τροχιά στον κόσμο της όπερας.

Η ζωή της Μαρίας Κάλλας υπήρξε ασύγκριτη, μοναδική και ανεπανάληπτη σαν κι αυτή την ίδια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν ταυτίσει το όνομά της με την όπερα και το λυρικό θέατρο, ενώ ρόλοι όπως αυτός της Μήδειας για παράδειγμα, είναι δύσκολο να γίνουν πλέον αποδεκτοί με διαφορετική ερμηνεία.

mkallas1

Η εικόνα της Μαρία Κάλλας ενσαρκώνει την «απόλυτη ντίβα» - και κατ' αυτό τον τρόπο η μορφή της θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις καλύτερες σελίδες της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας.

afisa.JPGafisa1_Medium.jpgmkallas.jpgmkallas1.jpgmsk-kallas.jpgprogramma.jpg

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud