Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) και το Εικαστικό Εργαστήρι της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, θα πραγματοποιήσουν μιαν εκπαιδευτική δράση που θα περιλαμβάνει διάλεξη και μάθημα με το γενικό θέμα: « Μέθοδος προσέγγισης της δημιουργίας του εικαστικού έργου».
Εισηγητής θα είναι ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ζωγράφος και Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΚΤΚ, Ναυαρίνου 8, αύριο Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και από τις 17.00 έως τις 21.00. Η συμμετοχή κατ’ άτομο κοστίζει 20 ευρώ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σπουδαστών της «Φάρις».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας το 1957. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική με τους Δ. Μυταρά, Δ. Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη.
Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση με έργα ζωγραφικής στην Αθήνα (1986, γκαλερί F) και το 1990 δημιούργησε ένα μεγάλο ζωγραφικό διάκοσμο για τον αθηναϊκό κινηματογράφο Ιντεάλ, ενώ αργότερα διακόσμησε με ανάλογο τρόπο τον κινηματογράφο Σινεάκ στον Πειραιά.
Κατά την επόμενη περίοδο της δουλειάς του, στράφηκε προς τις εγκαταστάσεις με γλυπτά και κατασκευές. Διατήρησε, πάντως, ορισμένα χαρακτηριστικά της παλιότερης ζωγραφικής του, κυρίως τη χρωματική λιτότητα και τη συχνή χρήση του μαύρου-άσπρου. Ο περιορισμός του χρώματος, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων του, τα οποία φανερώνουν μια διάθεση έρευνας με ανθρωπολογικό περιεχόμενο, όπου τα σχόλια για την ανθρώπινη φύση συνυπάρχουν με αυτοβιογραφικές αναφορές. Μια χαρακτηριστική πλευρά της θεματολογίας του έχει ως κέντρο το ανθρώπινο σώμα, κυρίως τη συμβολική προσέγγιση των κάτω άκρων, που εκφράζεται με επεμβάσεις στη μορφή τους.
Τα γλυπτά του, μικρού ή μεγάλου μεγέθους, είναι συνήθως κατασκευασμένα από μεταλλικό πλέγμα και γυψόγαζα. Παράλληλα, όμως, χρησιμοποιεί διάφορα τεχνικά και εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, φωτογραφία, αντικείμενα, κ.ά.) σε επίτοιχες ή τρισδιάστατες συνθέσεις, με έμφαση στις τρισδιάστατες συνθέσεις και στη σχέση τους με το χώρο. Η εικαστική επεξεργασία των έργων του αναδεικνύει την αρτιότητα των μορφών, χωρίς να τονίζει τη στατικότητά τους.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1986 Γκαλερί F, Αθήνα
1990 Δημοτική Πινακοθήκη, Αθήνα (κατάλογος)
Ζωγραφική στον κινηματογράφο Ideal, Αθήνα
1991 Γκαλερί Άδυτο, Χαλάνδρι
Ζωγραφική στον κινηματογράφο Cineac, Πειραιάς
1992 Γκαλερί Gloria, Λευκωσία
Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας
1995 Art Athina 95, Γκαλερί titanium (κατάλογος)
1997 Γκαλερί Τζάμια και κρύσταλλα, Χανιά
2000 Art Athina 2000, Art Forum
2001 Γκαλερί Όπους, Λευκωσία
Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα (κατάλογος)
2002 Art Forum, Θεσσαλονίκη
2007 Γκαλερί Αποκάλυψη, Λευκωσία
2008 Γκαλερί Citronne, Πόρος
Art-act, Αθήνα
2009 ΓκαλερίΑποκάλυψη, Λευκωσία
2010 taf – The Art Foundation, Αθήνα
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) βρίσκεται στην οδό Ναυαρίνου 8, στην Καλαμάτα.
Αιτήσεις συμμετοχής θα κατατίθενται στη γραμματεία του Εικαστικού Εργαστηρίου κάθε απόγευμα, 14.00 έως 21.00, τηλ. 27210 28864. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.