Το διδακτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου (Μπενάκη) Καλαμάτας παραχωρεί – κατά τις απογευματινές ώρες - ο Δήμος για τις ανάγκες του Αλληλέγγυου Σχολείου, το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Η δοκιμαστική, επί ένα τρίμηνο περίπου, λειτουργία του Αλληλέγγυου Σχολείου αποτιμήθηκε θετικά σε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου 2015, στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, αιρετών του Δήμου Καλαμάτας και εκπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε αυτό προσφέρουν εθελοντικά ενισχυτική διδασκαλία περί τους 100 εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης (δάσκαλοι και καθηγητές), ενώ ωφελούνται περί τους 100 μαθητές και μαθήτριες. Παρέχεται βοήθεια στα μαθήματα, καθώς και σε αντικείμενα αθλητισμού, καλών τεχνών, λογοθεραπείας, ξένων γλωσσών κ.ά. Το Αλληλέγγυο Σχολείο λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ 17.00 και 20.00, στο προαναφερθέν σχολικό κτήριο.
Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία τους και εξέφρασε ευχαριστίες για την προσφορά τους. Τόνισε, δε, πως είναι αυτονόητος ο καθαρισμός των αιθουσών για την επόμενη ημέρα.
2ο ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Οι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έθεσαν στο Δήμαρχο αίτημά τους, σχετικά με την πραγματοποίηση του 2ου Ανοιξιάτικου Σχολείου της Φύσης στην κατασκήνωση Αγίας Μαρίνας, για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Ο Δήμος Καλαμάτας θα παραχωρήσει την κατασκήνωση για τη δράση αυτή και φέτος.
Το Σχολείο της Φύσης θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες να ανακαλύψουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του τόπου μας, να ζήσουν μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να αναπτύξουν βιωματική σχέση με τον Ταΰγετο. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες θα γίνει προσέγγιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και θα βιωθούν οι τοπικές συνθήκες και εμπειρίες που αξιοποιούν τα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά και γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.