Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Στηρίζει Καλαμάτα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα η Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης

Σε έκτακτη συνεδρίαση, η Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης του Δήμου Τρίπολης, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου Γιώργου Μ. Θεοδωρακόπουλου, ομόφωνα αποφάσισε να προσφέρει τη στήριξή της στην Καλαμάτα, για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και τα μέλη δήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν ως εθελοντές στην προσπάθεια της Καλαμάτας για την τελική διεκδίκηση του τίτλου.

Στη σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Πόλεις όπως η Καλαμάτα, αξίζουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Η πρόκριση της Καλαμάτας, είναι σημαντική, καθώς στις δύσκολες στιγμές που δοκιμάζεται ο τόπος μας λόγω της οικονομικής κρίσης, η Καλαμάτα είναι το παράδειγμα της πόλης που αναγεννήθηκε από τα συντρίμμια της, πάλεψε σκληρά χωρίς εκπτώσεις στις αξίες όπως ο πολιτισμός και έχει καταφέρει σήμερα να λάμπει ξανά και να είναι μια πόλη πρότυπο!
Θερμά συγχαρητήρια, σε όλες τις Δημοτικές Αρχές της Καλαμάτας, που πάλεψαν τόσα χρόνια και κράτησαν άσβεστες τις έννοιες του Πολιτισμού.
Συμπαραστεκόμαστε στην συνέχεια του αγώνα της Καλαμάτας και τον στηρίζουμε, για την τελική διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 καθώς είναι πολλά τα πολιτιστικά στοιχεία που μας ενώνουν. Η Παλιγγενεσία δε του Ελληνικού Έθνους το 1821, τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Καλαμάτα, είναι το στοιχείο που έχει δημιουργήσει άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Τα μέλη και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, είμαστε παρόντες και επιθυμούμε να συμμετάσχουμε ως Εθελοντές στην διεκδίκηση του τίτλου ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της ΕΥΡΩΠΗΣ 2021 και δηλώνουμε έμπρακτα την στήριξη μας στην διεκδίκηση του τίτλου».

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ
ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ο Δήμαρχος εξέφρασε, με επιστολή του, θερμές ευχαριστίες προς τη Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης, για την υποστήριξη προς την Καλαμάτα στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Ο Π. Νίκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει ενωτικό χαρακτήρα καθώς δίνεται σε μία πόλη χωρίς όμως να περιορίζει τις συνεργασίες των Δήμων. Άλλωστε, κατά το παρελθόν υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στην οποία ενώθηκαν και συνεργαστήκαν 53 δήμοι (Ruhr2010).
Η Καλαμάτα ήδη από την πρώτη φάση της διεκδίκησης δεν ήταν μόνη. Αρωγοί στην προσπάθειά της ήταν όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας, που είχαν λάβει αποφάσεις όχι μόνο για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Καλαμάτας αλλά και να συμμετέχουν έμπρακτα σε αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτή τους τη στήριξη και να τονίσω ότι η Καλαμάτα πάντα είχε την υποστήριξη των Δήμων της Μεσσηνίας.
Στο δεύτερο γύρο, με τη δική σας υποστήριξη έγινε ήδη η αρχή μιας νέας διαδικασίας, αυτής του διαλόγου, της συμπόρευσης και της συνεργασίας με όλους τους Δήμους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θέλουμε οι δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να ενώσουν όλην την Πελοπόννησο και να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη.
Με επίκεντρο την Καλαμάτα, συμμάχους τους γειτονικούς Δήμους και πεδίο δράσης όλην την Πελοπόννησο, η προσπάθεια της Καλαμάτας για να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 εντείνεται. Ο Δήμος Καλαμάτας φιλοδοξεί – καταβάλλοντας όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, στις οποίες προσδοκούμε την αρωγή των φίλων μας – να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, με στόχο να προβληθούν η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της πόλης και της Μεσσηνίας μας, αλλά και να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της περιοχής μας. Το 2021 συμπίπτει με τη διακοσιοστή επέτειο από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821. Εδώ εκδόθηκε, εκείνη την ημέρα, η «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων, στο οποίο συγκεφαλαιώνονται οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τα ιδανικά του, όπως αυτά διακηρύχθηκαν από το Διαφωτισμό, για να γίνουν και πάλι κτήμα όλου του κόσμου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης για την άμεση υποστήριξη και την επιθυμία για έμπρακτη συμμετοχή στη διεκδίκηση του τίτλου της ΠΠΕ 2021 από την Καλαμάτα. (...)
Τέλος, καλούμε όλους σε συμπόρευση στην προσπάθειά μας, ώστε στην Καλαμάτα να εορτάσουμε την επέτειο των 200 ετών από τη συγγραφή και κοινοποίηση αυτού του μηνύματος, με αποδέκτη την Ευρώπη και τους λαούς της, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021».

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech