Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 17 Μαρτίου 2016

Συνήλθε χθες Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στην 6/2016 συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις επί 41 θεμάτων, εκ των οποίων 4 εκτός ημερησίας διατάξεως. Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

1. ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ

asproxoma

Αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου, η συζήτηση και γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο πολλές φορές από το 1999 μέχρι το 2005. Η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης καθυστέρησε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πολλά χρόνια και, τελικά, ήρθε στο Δήμο, προκειμένου να εκπονηθεί πράξη εφαρμογής, η πραγματοποίηση της οποίας έχει ανατεθεί με διαγωνισμό.

Το πρόβλημα είναι εάν η εισφορά θα υπολογισθεί με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 ή με το Νόμο 2508. Για το θέμα έχουν εκφραστεί γραπτώς το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Υπηρεσία του Δήμου και η Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκε η αναβολή συζήτησης του θέματος, για πληρέστερη ενημέρωση και το αίτημα έγινε δεκτό. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα αυτό τη μεθεπόμενη Πέμπτη και θα γνωμοδοτήσει. Η τελική απόφαση, για το αν οι εισφορές θα επιβληθούν με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 ή με το Νόμο 2508, θα ληφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

2. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ KALAMATA21

kalamata21logo

 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2016 για το γραφείο υποψηφιότητας KALAMATA21, που συντονίζει τις προσπάθειες ώστε η Καλαμάτα να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.  Ήταν από παλιότερα γνωστό ότι ο προϋπολογισμός του 2016 επρόκειτο να είναι υψηλότερος από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή απ' όσα απαιτήθηκαν σε σχέση με τη διεκδίκηση κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας επιλογής. Η Καλαμάτα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη και τελική φάση επιλογής, μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο. Ζητήθηκε από το Σώμα να ψηφίσει ποσό ύψους 175.000 ευρώ. Οποιοδήποτε επιπλέον ποσό, μέχρι του αυτού ύψους, ο Δήμος θα επιδιώξει να καλυφθεί μέσω χορηγιών.

Όλα τα χρήματα θα διακινηθούν μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό, με αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Σε καμία περίπτωση τα χρήματα που θα δαπανηθούν δε θα φτάσουν το ποσό, το οποίο προϋπολογίζεται, όπως εξάλλου συνέβη και στην πρώτη φάση της διεκδίκησης. Η διαχείριση των χρημάτων θα είναι εξόχως προσεκτική.

 

3. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ

Εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για το έτος 2016 μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμου Καλαμάτας, Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υποχρεούται να καταβάλει στην «Φάρις»/ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας οικονομική ενίσχυση, υπό μορφή επιχορήγησης, ύψους 46.500 €. Η συμβολή του Δήμου Καλαμάτας προϋπολογίζεται σε 90.000 €.

Υπενθυμίζεται ότι έχει μειωθεί δραματικά η οικονομική επιχορήγηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού για τη λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, κάτι που παρεμποδίζει την απόδοσή τους.

 

4. ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Εγκρίθηκε σύμφωνο πενταετούς συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Όσα προβλέπει το σύμφωνο, όπως (ενδεικτικά) ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης, διάχυση των επιστημονικών γνώσεων από το Πανεπιστήμιο, σεμινάρια, οργάνωση ημερίδων και συναντήσεων, άσκηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου στο Δήμο Καλαμάτας, ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε θέματα τουρισμού, μπορείτε να τα δείτε εδώ

 

5. ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΤΙΝΑ

 Το Σώμα προέβη σε καθορισμό θέσης και τέλους χρήσης, για τη χορήγηση βραχυχρόνιας άδειας υπαίθριου εμπορίου, με σκοπό τη διάθεση πρόχειρων γευμάτων. Η θέση καντίνας καθορίσθηκε στην Ανατολική Παραλία Καλαμάτας εντός του δημοτικού πάρκινγκ της οδού Ναυαρίνου, θα είναι εκτάσεως 20 τετρ. μέτρων, με τέλος χρήσης 750,00 €, για χρονική διάρκεια τεσσάρων μηνών, χωρίς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τη χρήση μουσικής.

 

6. ΜΙΣΘΩΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

Παρασχέθηκε έγκριση απευθείας ανάθεσης μίσθωσης ακινήτων, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ωφελουμένων του Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Στέγαση & Επανένταξη». Θα μισθωθούν απευθείας 7 ακίνητα, σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας και τις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης της επιτροπής καταλληλότητας.

 

7. ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε στην αποδοχή όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου  από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς αναχρηματοδότηση ήδη συναφθέντων δανείων του Δήμου Καλαμάτας . Το δάνειο αναχρηματοδότησης με ευνοϊκότερους όρους είναι συνολικού ποσού 5.842.450,23 €.

 

8. ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙO

Το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη σε αποδοχή των όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,  προερχομένου κατά 50% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και κατά 50% από πόρους του Τ.Π. & Δανείων. Το δάνειο είναι συνολικού ποσού 5.337.425,00 €.

Μετά την απόφαση αυτή, που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, θα δημοπρατηθούν άμεσα 6 μεγάλα έργα, που θα αλλάξουν την εικόνα της Καλαμάτας και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα σε περίπου 1 χρόνο από σήμερα. Από τις εκπτώσεις που θα δοθούν εκ μέρους των εργοληπτών, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν άλλα 4-5 έργα, με συνολικό θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση.

Τα έργα που θα εκτελεσθούν, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης εν όψει και της υποψηφιότητάς της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, είναι τα εξής:

Α. Αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστομένους από οδό Ξενοφώντος μέχρι Δημοτικό Πάρκο («Ουζάκια»), σε έκταση περί τα 15 στρέμματα, προϋπ. 1.925.000,00 €

afisa elaioxvriou226 Medium

Β. Ανάπλαση ανατολικής όχθης του Νέδοντα, με ποδηλατόδρομο, από οδό Κροντήρη έως μαρίνα, προϋπ. 1.170.000,00 €

nedontas

Γ. Ανάπλαση της ανατολικής όχθης του ποταμού Άρι με δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, προϋπ. 378.425,00 €

Δ. Επισκευή και διαρρύθμιση εγκαταστάσεων κτηρίου πρώην Καρδιολογικής Κλινικής του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τη στέγαση υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, προϋπ. 1.364.000,00 €

kardiologiki

Ε. Κατασκευή δημοτικού χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στη θέση Παλιάμπελα, προϋπ. 300.000,00 €

paliabela

Στ. Εγκατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου πρώην Σφαγείων και βελτίωση λοιπών εγκαταστάσεων, προϋπ. 200.000,00 ευρώ.

 

9. Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

neo-dhmarxeio-prvin-sxoli-nosokomvn

Όπως προβλέπεται από το χρησιδάνειο που έχει συναφθεί με το Υπουργείο Υγείας, η ΔΕΥΑΚ θα στεγαστεί στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσοκόμων, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το νέο Δημαρχείο και χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές, ιδιαιτέρως στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Το κτήριο αυτό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενέκρινε και τους όρους σχετικού χρησιδανείου, παραχωρείται δωρεάν για 30 έτη, ώστε να αρχίσουν οι μελέτες και οι εργασίες επισκευής του οικοδομήματος, οι οποίες θα βαρύνουν τη ΔΕΥΑΚ. Στο ίδιο κτήριο θα στεγαστεί και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΥΑΚ πληρώνει ενοίκιο περί τις 3.000 ευρώ.

 

10. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου. Ο Δήμος έχει παραχωρήσει χώρο στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσοκόμων προς τον Ιατρικό Σύλλογο και σε αυτόν το χώρο στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο. Ο χώρος αυτός, όπως προβλέπεται, θα παραδοθεί στο Δήμο για τις ανάγκες επισκευής του και στέγασης της ΔΕΥΑΚ.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος θα βοηθήσει στη συνέχιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου χωρίς κανένα εμπόδιο. Το Κοινωνικό Ιατρείο μπορεί να επιλέξει να στεγαστεί είτε στην ανακατασκευασμένη πρώην Καρδιολογική Κλινική, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου, είτε σε κάποιο άλλο χώρο. Ο Π. Νίκας κάλεσε τα στελέχη του Κοινωνικού Ιατρείου να συζητήσουν με το Δήμο τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα αυτή η δομή.

 

11. ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΓΑΛΗΣ

ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

Το Σώμα ενέκρινε την παραχώρηση γηπέδου στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για την κατασκευή υδατοδεξαμενής, που θα εξυπηρετήσει ανάγκες υδροδότησης. Η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης έκτασης με εμβαδόν 16.523 τετρ. μέτρα ισχύει για 30 έτη, ενώ ενεκρίθησαν και οι όροι του σχετικού χρησιδανείου.

 

12. ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ose Medium

Εγκρίθηκαν οι όροι του συμφωνητικού μίσθωσης, για την εκμίσθωση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στο Δήμο Καλαμάτας του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας και των κτηρίων του, για χρονικό διάστημα 20 ετών, με μηνιαίο μίσθωμα 2.500 €. Ο Δήμος θα δημοπρατήσει άμεσα τη μίσθωση του κυλικείου, που με τα έσοδά της θα περιορίσει τη μηνιαία δαπάνη εκ μέρους του. Ο όροφος του Κεντρικού Σταθμού θα καλύψει τις ανάγκες του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, ενώ τα 10 κτήρια του περιβάλλοντος χώρου θα διατεθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάλυψη κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. Ο χώρος θα πάψει να είναι περίκλειστος και θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να διακινείται μέσα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Επίσης, θα αναζωογονηθεί από πλευράς κίνησης η πλατεία βορείως του Σταθμού, απ’ όπου ξεκινά η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού.

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech