Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Στην 9η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της Πέμπτης 21 Απριλίου 2016 και έλαβε αποφάσεις επί 32 θεμάτων, εκ των οποίων ένα εκτός ημερησίας διατάξεως.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

1. Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τους όρους προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ, για την πραγματοποίηση του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού 2.952.000 € με το ΦΠΑ. Η πίστωση, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας, διατέθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, αυτό βρίσκεται στην τελική ευθεία προς δημοπράτηση. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των ομβρίων από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα περίπου. Υπάρχει μία εργολαβία για τη Νέα Είσοδο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε με τον τρόπο αυτό να καταλήγουν τα νερά της βροχής στον ποταμό Νέδοντα.

2. ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

neo dhmarxeio Medium

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του κυλικείου του νέου Δημαρχείου σε άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους ή πολεμιστές της Κύπρου, μέχρι 31/12/2020, με ετήσιο τέλος 18.000 €, ύστερα από έκδοση σχετικής προκήρυξης και αξιολόγηση των αιτήσεων.

3. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ

dimotikoi-laxanokipoi 1

Το Σώμα αποφάσισε την παραχώρηση τεμαχίων δημοτικών λαχανοκήπων στην πόλη της Καλαμάτας, για την οποία τηρείται συγκεκριμένη διαδικασία από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Δήμου Καλαμάτας. Σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίσθηκε, αναφορικά με παραχώρηση τεμαχίων καλλιεργήσιμης έκτασης 50 τ.μ. σε 51 ενδιαφερόμενους (πολλοί από αυτούς είχαν καλλιεργήσει στους δημοτικούς λαχανόκηπους στο παρελθόν και τους διατίθεται εκ νέου γεωτεμάχιο, στο πλαίσιο νέας παραχώρησης).
Τα δεκάδες τεμάχια δημοτικών λαχανοκήπων που έχουν παραχωρηθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο, Δυτικό Κέντρο και περιοχή Ασύλου Ανιάτων) προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία σε επίπεδο οικονομίας, παραγωγής τροφίμων με βιολογική καλλιέργεια, κοινωνικής συναναστροφής και συντήρησης των πάρκων και των ελεύθερων χώρων της πόλης. Θα δοθούν και άλλα τεμάχια για πολίτες που ενδιαφέρονται.

4. Η 5η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

anthokomiki 1


Η 5η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας 2016 θα διεξαχθεί μεταξύ 20 και 29 Μαΐου 2016, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πίστωση 2.804,40 €, με ΦΠΑ, για την κάλυψη των δαπανών της διοργάνωσης. Το κόστος θα είναι υψηλότερο και τα επιπλέον χρήματα θα εξευρεθούν από χορηγίες ή από τη χρήση υλικών που υπάρχουν στις αποθήκες του Δήμου ή σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
Θα εκτεθούν καλλωπιστικά φυτά, οπωροφόρα φυτά, φυντάνια λαχανοκομικών, γλαστρικά, φυτοχώματα, λιπάσματα, σπόροι φυτών, βιολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίας και λίπανσης, αρδευτικά υλικά κήπου, κατασκευές κήπου, αγροτικά μηχανήματα, μηχανήματα και εργαλεία κήπου. Η Έκθεση θα πλαισιωθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και με εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες, βιωματικά και εικαστικά εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

prasino


Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν:
Α) η μελέτη για την παροχή της υπηρεσίας «Καθαρισμός αυτοφυούς βλάστησης σε ελεύθερους χώρους, οικόπεδα και δημοτικού οδικού δικτύου (2016)» προϋπολογισμού 39.987,30 €, με ΦΠΑ και η σκοπιμότητα εκτέλεσης της υπηρεσίας αυτής από ανάδοχο, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησής της με μέσα του Δήμου εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Ο καθαρισμός θα ξεκινήσει άμεσα
Β) η παράταση διάρκειας σύμβασης της παροχής υπηρεσιών «Συντήρηση οργανωμένων χώρων πρασίνου (2015)» μέχρι 5/8/2016, σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας.
Ο Δήμαρχος ζήτησε την υποστήριξη των πολιτών στο έργο του Δήμου, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, με τη συμβολή τους στον καθαρισμό μπροστά από τις κατοικίες και τα καταστήματά τους.

6. ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ

Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του για τη χορήγηση σε άπορους δημότες διατακτικών προμήθειας κρέατος, εν όψει του Πάσχα. Η επιλογή των δικαιουμένων έγινε με κριτήρια από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Συνολικά, θα διατεθούν περί τους 2 τόνους κρέατος από 12 κρεοπώλες.

7. ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

f saitopolemos 4


Εγκρίθηκαν η διοργάνωση των πασχαλινών εκδηλώσεων με έμφαση στο σαϊτοπόλεμο, η διάθεση συνολικής πίστωσης ποσού 5.100 € και η ανάθεση του συντονισμού και υλοποίησης αυτών στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις». Ο σαϊτοπόλεμος θα πραγματοποιηθεί ανήμερα το Πάσχα, στην πλατεία Όθωνος και με προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν διατεθεί 10.000 ευρώ για την αγορά υλικών αναγκαίων για το σαϊτοπόλεμο και 3.000 ευρώ για τη διενέργεια ιπποδρομιών στο Πλατύ, τη Δευτέρα του Πάσχα, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

8. ΤΟ 2017 Ο 2ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 

ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

xorodies-enarxi 47

Από το Δημοτικό Συμβούλιο δόθηκε έγκριση σχετικά με τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017, ενώ επίσης εγκρίθηκαν η μελέτη προϋπολογισμού 55.000 € με ΦΠΑ που θα καλύψει ο Δήμος Καλαμάτας, η διάθεση πίστωσης ποσού 27.500 € για την κάλυψη μέρους της δαπάνης για το 2016, η ανάθεση της διοργάνωσης στον Πολιτιστικό Οργανισμό Interkultur και οι όροι της σχετικής σύμβασης, σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας.

9. ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

maxi-kalamatas

Εγκρίθηκε η διοργάνωση εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου της μάχης της Καλαμάτας, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 και η διάθεση πίστωσης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες (από την Ελλάδα και την Κύπρο), κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.

10. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η επιχορήγηση από το ταμείο του Δήμου είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία, καθώς τα χρήματα που στέλνει το Υπουργείο δεν είναι επαρκή.

11. ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΟΝ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ

osteofukakeio


Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση των οστών του ήρωα της Κύπρου Σωτηρίου Σταύρου, συνταγματάρχη, στο οστεοφυλάκιον διακριθέντων, που βρίσκεται στο Κοιμητήριο Καλαμάτας. Προχωρεί, δε, η διαδικασία να λάβει το όνομά του ένας δρόμος της πόλης. Σημειωτέον ότι πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν τα οστά του ήρωα πολεμιστή, που έπεσε το 1974 στην Κύπρο μαχόμενος τον «Αττίλα».
Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο χώρο των οστών πολιτών, οι οποίοι προσέφεραν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και διακρίθηκαν για την προσφορά τους. Η διαφύλαξη των οστών θα γίνεται ατελώς για τις οικογένειες των διακριθέντων αειμνήστων πολιτών.
Σε αυτό έχουν τοποθετηθεί ή θα τοποθετηθούν τα οστά των αειμνήστων Λυκούργου Σκιά, Μιχαήλ Τούμπουρου, Γεωργίου Τσαγκάρη, Γεωργίου Κυριακού και Σωτηρίου Σταύρου.

12. ΒΙΒΛΙΟ: «ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με την αγορά αντιτύπων του βιβλίου «Νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Καλαμάτα» της Καίτης Δημητσάντου – Κρεμεζή. Το βιβλίο αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι παρουσιάζει σχέδια και φωτογραφίες νεοκλασικών κτηρίων της Καλαμάτας, ορισμένα εκ των οποίων δεν υπάρχουν πια, καθώς η καταγραφή έχει γίνει μετά τους σεισμούς του 1986.

13. ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ

ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Εγκρίθηκε, με ευρεία πλειοψηφία, η τροποποίηση της υπ' αριθμ. 90/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας περί έγκρισης ανάθεσης της υπηρεσίας «Επεξεργασία Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων Δήμου Καλαμάτας με κινητό σύστημα διαχωρισμού – κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος – αξιοποίηση ανακυκλώσιμων» με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε να πραγματοποιηθεί επιλογή της πλέον συμφέρουσας προσφοράς, μετά από συνδυασμό αξιολόγησης της τεχνικής και της οικονομικής προσφοράς, καθώς ο συμμετέχων θα πρέπει να αποδείξει και την τεχνική επάρκεια και αξιοπιστία του, κάτι που θα αξιολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο.

14. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΗΓΩΝ

kerasoulia athlitiko kentro Medium

Η διαδικασία τακτοποίησης και ηλεκτροδότησης του Αθλητικού Κέντρου Πηγών (θέση: Κερασούλια) στην περιοχή Αλαγονίας προχωρεί και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την υπαγωγή του στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμάτας και όρισε συντονιστική επιτροπή για τη λειτουργία του. Η τριμελής επιτροπή, που θα λειτουργεί υπό τον Αθλητικό Οργανισμό, θα αποτελείται από τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων Αλαγονίας, Αρτεμισίας & Πηγών.

15. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Το Σώμα έδωσε έγκριση σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την παροχή διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν έχει επάρκεια προσωπικού για να υποστηρίξει τις δράσεις του και ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποχρέωση να τον υποστηρίξει, με υποχρέωση του Δήμου Δυτικής Μάνης για την πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας κατά το χρόνο απασχόλησής τους.

16. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εγκρίθηκε η συγκρότηση 11μελούς Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, αποτελούμενου από 5 Δημοτικούς Συμβούλους (εκ των οποίων 2 από τη μειοψηφία) και από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και έναν Εφέτη από το Εφετείο Καλαμάτας.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία συνδέονται με την έλλειψη εφαρμογής του νόμου, από θέματα ναρκωτικών μέχρι παραβάσεις Τροχαίας. Θα υπάρξει προσπάθεια από το Δήμο ώστε το συγκεκριμένο όργανο να δραστηριοποιηθεί, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ώστε να δώσει αποτελέσματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Στην αρχή της συνεδρίασης υποβλήθηκαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους και τα σημαντικότερα σημεία των απαντήσεων από το Δήμαρχο είναι τα εξής:
Α. Μετάδοση συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Σύντομα, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας θα μεταδίδεται από το διαδίκτυο, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη γνώση όλων όσα διαλαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Β) Δρόμος Ριζομύλου - Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή δεν εγκαταλείπει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας για την ανάπτυξη του τόπου. Γι' αυτό, στις προσεχείς ημέρες, ο Π. Νίκας θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη, σχετικά με την ένταξη του έργου στο «πακέτο» Juncker. Ο Δήμαρχος τόνισε ιδιαίτερα ότι, σε σχέση με πολλά έργα τα οποία προτάθηκαν για ένταξη στο «πακέτο» Juncker, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπολείπεται ο δρόμος Ριζομύλου – Καλαμάτας. Ως παράδειγμα, δεν είναι μικρότερης σημασίας από το έργο που προτάθηκε να ενταχθεί για την ολοκλήρωση του κλάδου της Aττικής Oδού, Υμηττός – Βουλιαγμένη.
Γ) Κυκλοφοριακή μελέτη. Θα γίνει γενική κυκλοφοριακή μελέτη για την Καλαμάτα και εάν δεν διασφαλιστούν χρήματα για αυτό από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, γιατί προβλέπεται χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων, θα καλύψει τη δαπάνη ο Δήμος.
Δ. Διάθεση της πρώιμης πατάτας. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής στον αγώνα των πατατοπαραγωγών και στην αγωνία τους για τη διάθεση της πατάτας. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές, μπορεί όμως να κάνει ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ύπαρξη παθογόνων κ.λπ., ιδιαίτερα σε τρόφιμα εισαγόμενα από περιοχές της Αφρικής, όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Από το Δήμο Καλαμάτας θα αποσταλεί και σχετικό έγγραφο για τα θέματα αυτά.
Ε) Χρησιμοποίηση του Ιστορικού Κέντρου. Ο Π. Νίκας ανέφερε πως στο Ιστορικό Κέντρο είναι ευπρόσδεκτες κάθε είδους εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται από τη νεολαία. Ο Δήμος είναι αντίθετος σε λογικές απαγορεύσεων και αξιολογήσεων των εκδηλώσεων. Άλλες καταστάσεις και συμπεριφορές είναι που προσβάλλουν την ιστορική μνήμη και τις προτομές των ηρώων και όχι εκδηλώσεις πολιτιστικού - ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που διοργανώνονται από τη νεολαία.
Στ. Συλλυπητήριες επιστολές για Αρσένη και Βόγλη. Σε σχετική ερώτηση του κυρίου Μπρεδήμα, ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα στείλει συλλυπητήριες επιστολές στις οικογένειες του Γεράσιμου Αρσένη και του Γιάννη Βόγλη, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την πολιτική και την τέχνη, αντίστοιχα. Αντίστοιχα, βοήθησαν την Καλαμάτα ο μεν αείμνηστος Αρσένης με τη συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο δε Βόγλης παίζοντας σε σημαντικές παραστάσεις του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, την οποία αγαπούσε και στην οποία επέστρεφε.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech