Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας προέβη σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, στην ακόλουθη δήλωση:

«Ως Δήμαρχος της Καλαμάτας, μιας πόλης η οποία πραγματοποιεί τοπική διαχείριση απορριμμάτων, μιας πόλης η οποία δεν έχει χωματερή και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση της τελευταίας χωματερής, επομένως ενός Δήμου, από τη δραστηριότητα του οποίου δεν κινδυνεύει η Ελλάδα να πάρει πρόστιμα, έχω να κάνω την παρακάτω δήλωση:
Το δίλημμα 'διαγωνισμός ή σκουπίδια σε όλη την Πελοπόννησο' είναι εκβιαστικό. Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός - που πράγματι έχει σοβαρά προβλήματα - δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, να τον καταργήσει αμέσως! Κακώς που δεν τον έχει καταργήσει ενάμιση χρόνο, αναλαμβάνοντας τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες! Η συμπεριφορά, άλλα να λένε οι μεν υπουργοί, άλλα να λένε οι άλλοι, άλλα να λένε τα τοπικά στελέχη, είναι μία συμπεριφορά η οποία πράγματι δεν εξυπηρετεί το λαϊκό συμφέρον.
Τοπική διαχείριση μπορούν να κάνουν 5-6 Δήμοι, με την προϋπόθεση η Κυβέρνηση να λύσει θεσμικά προβλήματα και να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης του υπολείμματος. Όμως η Πελοπόννησος δεν έχει 5 - 6 μεγάλους Δήμους μόνο, που μπορούν θεωρητικά να κάνουν τοπική διαχείριση. Έχει 26. Οι 20 μικροί Δήμοι δεν μπορούν να κάνουν τοπική διαχείριση.
Επομένως, ας μη συζητάμε για τοπική διαχείριση αν δεν υπάρξουν θεσμικές μεταβολές και αν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα του υπολείμματος.
Εδώ και ενάμιση χρόνο δόθηκαν από την Κυβέρνηση 11 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορους Δήμους για τοπική διαχείριση. Δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας, παρότι ο Καλαματιανός πολίτης χρόνια πληρώνει την τοπική διαχείριση. Δεν πειράζει! Το ερώτημα είναι: Πόσο προωθήθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο η τοπική διαχείριση αφού δόθηκαν τα 11 εκατομμύρια ευρώ; Είναι στα ταμεία κάποιων Δήμων. Τι έγινε με αυτούς τους Δήμους, εκ των οποίων ορισμένοι Δήμαρχοι έχουν σηκώσει τους τόνους. Προχώρησε η τοπική διαχείριση; Και γιατί δεν προχώρησε; Γιατί θα προχωρήσει αύριο, αφού δεν προχώρησε ενάμιση χρόνο τώρα;
Βεβαίως, οι 75 χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει χθες! Πέρασε ο χρόνος...
Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιος πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα και αυτά δεν θα επιμεριστούν. Δεν μπορεί να πληρώσουν πρόστιμα αυτοί, οι οποίοι προσπαθούν.
Τελικά, βλέπουμε όλη αυτή τη ρητορεία, τους τσάμπα μάγκες, γιατί υπάρχει το θέμα των τελών. Με τις χωματερές ήταν τσάμπα η διαχείριση των σκουπιδιών - οικονομικά, όχι περιβαλλοντικά!
Ο λαϊκισμός σε κάθε επίπεδο, ξεκινώντας από την Κυβέρνηση μέχρι τους Δήμους, δεν φέρνει τα καλύτερα των αποτελεσμάτων. Κινδυνεύει η Πελοπόννησος να γεμίσει σκουπίδια και τότε, κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια πηγαίνει περίπατο!
Χρειάζεται συνεργασία. Παρακαλώ τον τόνο να δώσει η Κυβέρνηση! Όχι ο ένας Υπουργός να λέει τα μεν, οι άλλοι τα δε και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη να λαϊκίζουν ανερυθρίαστα για λόγους σκοπιμότητας, που συνδέονται με μελλοντικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές μάχες».

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech