Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

Μεγάλη η επιτυχία της 5ης Αγροτικής Έκθεσης

Το βράδυ της Κυριακής 21 Αυγούστου 2016 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η Έκθεση «Άρτος - Οίνος – Έλαιον» του Δήμου Καλαμάτας, η οποία σκοπό έχει να προβάλει τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής μας και ευρύτερα της Πελοποννήσου, καθώς και το λαϊκό μας πολιτισμό.
Εκατοντάδες Καλαματιανοί και επισκέπτες, αφού είδαν από κοντά τα εκλεκτά προϊόντα, δοκίμασαν και αγόρασαν υπέροχες γεύσεις στα περίπτερα των 28 εκθετών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία βραδιά αφιερωμένη στο δημοτικό μας τραγούδι, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη 11 Πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας ετοίμασαν με μαεστρία πατροπαράδοτες νοστιμιές της τοπικής μας κουζίνας.

DSCN0205 Medium
«Σήμερα θα δείτε πώς ζούσαν στα χωριά μας τις εποχές της απλότητας και της λιτότητας», επεσήμανε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενστερνιστούμε και πάλι τις αξίες των προγόνων μας, κάτι που θα μας βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης, στις οποίες εξέχουσα θέση κατείχε η εργατικότητα, καθώς και να υιοθετήσουμε και πάλι τον μεσογειακό, παραδοσιακό τρόπο διατροφής.

ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Τα υλικά και τις διαδικασίες παρασκευής φαγητών της παραδοσιακής – μεσογειακής κουζίνας στη μεσσηνιακή της εκδοχή, είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες της Έκθεσης να δουν από κοντά, παρακολουθώντας τα μέλη των Συλλόγων να ετοιμάζουν πέτουλες, ντοματοκεφτέδες, πίτες γάμου, λαλαγγίδες, λαλάγγια Μάνης, λαλαγγόψωμα, μελομπουκιές, δίπλες, τηγανόψωμα, μουσταλευριά και κάθε είδους λιχουδιές με αγκινάρα. Τις νοστιμές ετοίμασαν οι κυρίες των Συλλόγων Χιλιοχωρίων, Μεταμόρφωσης, Νερόμυλου, Βλαχόπουλου, Μικρής Μαντίνειας, Καλαμίου, Βέργας, Σπερχογείας, Αρχαίας Μεσσήνης, Άριος, Μικρομάνης, ενώ τα μέλη του Συλλόγου των Νεδουσαίων χόρεψαν και τραγούδησαν.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την αποκατάσταση της οικίας του Ήρωα του 1821 Νικηταρά, ο οποίος γεννήθηκε στη Νέδουσα, θα κάνει ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον συνταξιούχο, πλέον, υπάλληλο του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Κισκήρα, ο οποίος είχε την έμπνευση διοργάνωσης της Έκθεσης και εξακολουθεί να συμβάλει ενεργά στην προετοιμασία και τη διενέργειά της, καθώς επίσης τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τις Υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

DSCN0226 Medium

Επίσης, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους εθελοντές των Συλλόγων, από τόσες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίοι αναδεικνύουν την παράδοση και τις αξίες μας, χάρη στις οποίες ο Ελληνισμός παρέμεινε όρθιος και συνεχίζει. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα μέλη των Συλλόγων δαπανούν χρόνο και χρήμα για στολές και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο και πάντοτε ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου Καλαμάτας. Ο Δήμος τους ευχαριστεί και τους στηρίζει.

DSCN0286 Medium
Στη συνέχεια και ενώ οι αξιόλογοι ερασιτέχνες μουσικοί που πλαισίωσαν την εκδήλωση, τραγουδούσαν και έπαιζαν μουσική, το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις νοστιμιές που τα μέλη των Συλλόγων είχαν ετοιμάσει. Επιπλέον, το ζαχαροπλαστείο Αθανασίου προσέφερε σάμαλι, ενώ ο κόσμος είχε την ευκαιρία να φάει και παγωτό από το τρίκυκλο του Μελώνη ή Δημήτριου Γεωργουδιού, προσφορά του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης, ο Ηλίας Καρδάσης προσέφερε μελομακάρονα και μουστοκούλουρα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδι και χορό, στον οποίο συμμετείχε και το κοινό, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατεργασίας του λιναριού, την οποίαν είχαν ξεκινήσει από την αρχή της εκδήλωσης νοικοκυρές του Νερόμυλου, δείχνοντας στον κόσμο τι σημαίνει να τραβάς «του λιναριού τα πάθη» για να βγει το νήμα και να υφανθούν τα λινά υφάσματα.

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech