Στην Αθήνα μετέβη σήμερα ο Δήμαρχος, για την προώθηση ζητημάτων του Δήμου Καλαμάτας και συναντήθηκε:
1. Με το Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος της παράνομης εγκατάστασης αθιγγάνων και της μετακίνησής τους στην Μπιρμπίτα.
Ήταν η τρίτη συνάντηση του Δημάρχου με τον κ. Συρίγο για το θέμα αυτό και ο Π. Νίκας του γνωστοποίησε ότι απεστάλη από το Δήμο στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα ο φάκελος με τις παράνομες κατοικίες αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα και πίσω από το Πολυκλαδικό, μαζί με το αίτημα κατεδάφισής τους.
Τον ενημέρωσε, επίσης, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, με την οποία ο Δήμος προτείνει τη μετακίνηση των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα για προσωρινή εγκατάσταση, ένα χώρο που έχει κατά νόμο τις προϋποθέσεις και διαθέτει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τη στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος.
Για το θέμα της εκπαίδευσης των αθιγγανοπαίδων, σε συνεργασία με την Εύα Μουρελάτου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Καθηγητή Γεώργιο Μάρκου, διευκρινίσθηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής στο Δήμο Καλαμάτας του πετυχημένου προγράμματος που οδήγησε πάνω από 9.000 παιδιά τσιγγάνων στο σχολείο.
Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοσθεί δυναμικά στο Δήμο Καλαμάτας, με έναρξη τον Οκτώβριο, σε όλα τα σχολεία όπου φοιτούν αθιγγανόπουλα. Θα κληθούν δάσκαλοι να δουλέψουν υπερωριακά (εφόσον το επιθυμούν), θα προσληφθούν αθίγγανοι ως διαμεσολαβητές μεταξύ της κοινωνικής τους ομάδας και των σχολείων στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, ενώ – εφόσον χρειασθεί – θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, όπως κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.ά.
Αυτονόητο είναι πως ο Δήμος Καλαμάτας θα εξακολουθήσει να στηρίζει την προσπάθεια προσέλκυσης των παιδιών αθιγγάνων στο σχολείο, παρέχοντας στους μαθητές δεκατιανό και δωρεάν μετακίνηση.
2. Με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, για τον καθαρισμό από τη φυτική γη του ποταμού Άρι. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Γεωργιάδη φάκελο με φωτογραφική τεκμηρίωση, ζητώντας να αξιολογηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η επικινδυνότητα της κατάστασης.
Η εκτίμηση των Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας είναι πως το ποτάμι μπορεί να «φουσκώσει» με τις βροχοπτώσεις και χρειάζεται εκτεταμένος καθαρισμός της φυτικής γης, για τη διενέργεια του οποίου ο Δήμος ζητεί χρηματοδότηση. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα αποστείλει στελέχη της για αυτοψία.
3. Με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτριο Ιατρίδη, για τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ.
Όσον αφορά στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), θα δοθεί άμεσα εντολή δημοπράτησης όσον αφορά στα έργα ανάπλασης της πλατείας Αγίου Νικολάου στο Λαδά, της κατασκευής ποδηλατοδρόμου στον Άγιο Φλώρο και των αναπλάσεων στην Άμφεια. Θα ακολουθήσουν δημοπρατήσεις και άλλων έργων.
Καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση του προγράμματος LEADER. Είναι θέμα λίγων εβδομάδων, όμως, η υπέρβαση των γραφειοκρατικών προβλημάτων και η δημοπράτηση των σχετικών έργων.