Έφθασε και στο Δήμο Καλαμάτας και προκαλεί και στον τόπο μας καταστροφές στα φοινικοειδή το κόκκινο σκαθάρι (rynchophorusferrugineus).
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα από την προσβολή του σκαθαριού είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης και η κάμψη των φύλλων, που δίνει τη χαρακτηριστική εικόνα της ανοιχτής ομπρέλας. Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του στελέχους, με συνέπεια την ξήρανση του φυτού. Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, ο θάνατός του είναι δεδομένος.
Στη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί προσβολές από το σκαθάρι στη Μεσσήνη, στο Καλό Νερό, στην Παλιόχωρα Αβίας και πρόσφατα σε ιδιωτικό χώρο στη Μικρά Μαντίνεια, περιοχή που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας.
Για τον έλεγχο και την παρεμπόδιση εξάπλωσης του σκαθαριού θα πρέπει να γίνεται διακίνηση φοινικοειδών κατόπιν φυτοϋγειονομικού ελέγχου.
Ως μέτρα αντιμετώπισης της προσβολής συνιστώνται τα ακόλουθα:
1. Στο αρχικό στάδιο συνιστάται η κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων και η ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτοϋγειονομικού ελεγκτή
2. Σε προχωρημένο στάδιο προσβολής: συνιστάται κοπή, απομάκρυνση και ταφή των προσβεβλημένων φυτών σε βάθος τουλάχιστον τριών μέτρων, σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, σύμφωνα με φυτοϋγειονομικά αποδεκτές διαδικασίες, από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτοϋγειονομικού ελεγκτή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου βρίσκονται σε επικοινωνία και σε επιφυλακή ώστε να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού το καταστρεπτικό σκαθάρι.