Συστράτευση και συνεννόηση όλων των δυνάμεων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, αλλά και των Μεσσηνίων όπου κι αν βρίσκονται, πέρα από ιδεολογικές και κομματικές αναφορές αλλά και ιδιοτέλειες, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή διεκδίκηση να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Τούτο τόνισε χθες βράδυ ο Δήμαρχος, κατά την πρώτη συνάντηση στο Δημαρχείο με αιρετούς και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της πόλης, με σκοπό την ενημέρωση από στελέχη εταιρείας που αναλαμβάνει έργα και παροχή υπηρεσιών πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, που είναι
Α) ο συμβολισμός, καθώς το έτος 2021 οι Έλληνες θα πανηγυρίσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, η οποία εξερράγη στις 23 Μαρτίου του 1821 στην Καλαμάτα,
Β) η δυνατή πολιτιστική παρουσία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας επί δεκαετίες,
Γ) η διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού,
Δ) η άριστη προσβασιμότητα, με αυτοκινητόδρομο, αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα και υδατοδρόμιο, ενώ το 2021 θα είναι έτοιμος και ο δρόμος Καλαμάτας – Ριζομύλου που θα ενοποιεί όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στο βόρειο τμήμα της παραλίας του Μεσσηνιακού Κόλπου,
Ε) οι υποδομές εκδηλώσεων, με κορωνίδα το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και
Στ) οι υποδομές υποδοχής των επισκεπτών.
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ
Ο Δήμαρχος τόνισε πως, με τα χρήματα του βραβείου και άλλα κονδύλια που θα επενδυθούν στην πόλη η οποία θα επιλεγεί, θα αλλάξει η μορφή της. Επίσης, τα οφέλη από την προβολή της θα είναι ανυπολόγιστα. «Κι αν χάσει μια πόλη, το κέρδος της θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς θα παραμείνει το όφελος από τη μελέτη και την κινητοποίηση», επεσήμανε ο Π. Νίκας. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε, ακόμη, το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική στήριξη στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας από πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, σύμμαχοι της προσπάθειας είναι οι Μεσσήνιοι που κατοικούν στις χώρες της Ευρώπης, ενώ Μεσσήνιοι που θα βοηθήσουν υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «φιλοκαλαματιανού» λόμπυ για την υποστήριξη αυτού του στόχου.
ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΣΑΛΑΒΡΑΚΟ
Με μήνυμα που απέστειλε προς το Δήμαρχο σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος, δηλώνει την υποστήριξή του «στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021».
Ο κ. Σαλαβράκος τονίζει μεταξύ άλλων: «Η πόλη της Καλαμάτας εκπληρώνει πράγματι όλες τις προϋποθέσεις για να επιλεγεί αφού διαθέτει όλες τις υποδομές υποστήριξης του εγχειρήματος και έχει τεράστια εμπειρία στην οργάνωση και διεξαγωγή διεθνών εκδηλώσεων. Επιπλέον, σημειολογικά, το 2021 συμπίπτει με την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας της Ελλάδος και επομένως η ανάθεση των εκδηλώσεων Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης σε μια σημαίνουσα ελληνική πόλη αποτελεί πράξη αναγνώρισης της ευρωπαϊκής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ
Εκ μέρους της εταιρείας συμβούλων πολιτιστικής ανάπτυξης «Κέρας», με την οποία ο Δήμος βρίσκεται σε καταρχήν επαφές για τη δημιουργία του φακέλου υποψήφιας πόλης, ενώ κάθε σχετική συνεργασία θα τύχει εγκρίσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, ο Κώστας Καρμπέρης και ο Σπύρος Ζαβιτσάνος ενημέρωσαν όσους παρίσταντο για βασικές παραμέτρους της διεκδίκησης.
Σκοπός του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να ενώσει τις πόλεις της Ευρώπης στη βάση του πολιτισμού. Είναι ένας θεσμός που εμπνεύσθηκε η αείμνηστη Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του Γάλλου ομολόγου της Τζακ Λανγκ. Στις αρχές του 2014 θα γίνει η σχετική προκήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ελληνική πόλη που θα επιλεγεί, δεδομένου ότι έχει αποφασισθεί πως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2021 θα είναι μία πόλη από την Ελλάδα και μία πόλη από τη Ρουμανία. Το περιθώριο να ετοιμασθεί ο φάκελος, που θα περιλαμβάνει τεκμηρίωση και πρόταση όσον αφορά στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κοστολογημένο, θα είναι 10 μήνες. Στο τέλος του 2014 θα καταρτισθεί περιορισμένος κατάλογος (shortlist) υποψηφίων πόλεων και τον Οκτώβριο του 2015 οι εισηγήσεις της Ελλάδος και της Ρουμανίας θα επικυρωθούν τυπικά από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την επιλογή της ελληνικής πόλης θα κάνει επιτροπή με 6 μέλη από την Ελλάδα και 7 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δύο σύμβουλοι τόνισαν πως αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η συστράτευση όλων των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων και η πολύ καλή οργάνωση σε επίπεδο προσώπων, δομών και μηχανισμών. Χρειάζεται ακόμη πρωτότυπη ιδέα για το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πρέπει μέσα από αυτό να υπηρετούνται οι στόχοι της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Καλαμάτα είναι ανάγκη να βρει και να αναπτύξει τα πλεονεκτήματά της, καθώς και να ρίξει μια ματιά στα μειονεκτήματά της και να τα κάνει πλεονεκτήματα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις όπως η χθεσινοβραδινή.