Σε συζήτηση για τη Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης σήμερα, παρευρέθη και μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, με ώρα έναρξης 12 το μεσημέρι. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και Δήμαρχοι της Πελοποννήσου.
Ο Π. Νίκας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει περισσότερη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, σε σχέση με τις κρατικές αρχές ή άλλα ΝΠΔΔ» και αυτό το τόνισε «γιατί έχει στηθεί ένας καταγγελτικός μηχανισμός κατά των Δήμων (…) σε μια προσπάθεια να «φορτώσουν» στους Δήμους και στους Δημάρχους, ή και να τους διαπομπεύσουν, την απαράδεκτη κατάσταση που –πράγματι - υπάρχει στο κράτος μας. Όχι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τις ευθύνες της, ούτε ότι είναι λάθος η καταδίκη των επιόρκων εκπροσώπων της». Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου υπογράμμισε την ύπαρξη 11 ελεγκτικών αρχών, «με αποστολή να ασκούν έλεγχο στη νομιμότητα και τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ των πράξεων των ΟΤΑ», ενώ τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ διασφαλίζουν 7 Νόμοι.
Στο ερώτημα εάν «μετά από αυτό το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ζήτημα Διαφάνειας σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ο Π. Νίκας απάντησε θετικά, αναφέροντας ως παραδείγματα το σύστημα παραγωγής έργων, τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και το σύστημα ένταξης έργων από Υπουργεία και Περιφέρεια.
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για περισσότερη διαφάνεια και προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ο Π. Νίκας ανέφερε τα εξής:
- Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρξει, δηλαδή, ουσιαστική Διοικητική Μεταρρύθμιση. Χρειαζόμαστε ένα απλό, λιτό και ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο, που να προσδιορίζει με σαφήνεια τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Κράτους, Περιφέρειας, Δήμων και ελεγκτικών μηχανισμών. Σημειώνεται πως η σύγχυση που επικρατεί σήμερα, με τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, οδηγεί στη διάχυση της ευθύνης, στην απίστευτη γραφειοκρατία και στην αναποτελεσματικότητα.
- Σε κάθε Δήμο πρέπει να υπάρξει συγκροτημένο Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου, που θα επιλαμβάνεται θεμάτων τα οποία συνδέονται με την αδιαφάνεια και θα συνεργάζεται με τα ελεγκτικά όργανα.
- Η μηχανοργάνωση πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο σ’ όλες τις Υπηρεσίες των Δήμων, από την Πολεοδομία και το Ληξιαρχείο μέχρι τα Νομικά Πρόσωπα και την Οικονομική Υπηρεσία, με δυνατότητα για τον πολίτη να συναλλάσσεται από το σπίτι ή το γραφείο του».
Ο Δήμαρχος τόνισε, τέλος, ότι « η διαφάνεια δεν είναι μόνο υπόθεση θεσμών ή μέσων, αλλά κυρίως υπόθεση ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Έχουμε ανάγκη, επομένως, από ανθρώπους ποιότητας στους Δήμους (αιρετούς και υπαλλήλους) που θα υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον μακριά από λαϊκισμούς, κομματισμούς και ιδιοτέλειες».
Τα σημεία της ομιλίας του Δημάρχου στην Τρίπολη μπορείτε να δείτε εδώ.