Επιστράφηκε στον τόπο του, ύστερα από δεκαέξι χρόνια, βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας), που είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Κοινότητας Νομιτσή Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Καλαμάτα. Η κλοπή γνωστοποιήθηκε με τηλεφωνική καταγγελία στις 29.07.1998 στην τότε αρμόδια για τη Μεσσηνία, 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αμέσως προέβη σε σήμα προς την Interpol.
Το εν λόγω γλυπτό, από μανιάτικο μάρμαρο, διατηρείται ακέραιο και σε εξαιρετική κατάσταση. Αποτελεί δομικό στοιχείο του Ναού και φέρει στη μία πλευρά έξεργο διάκοσμο που αποδίδει δυο λιοντάρια αντιμέτωπα τοποθετημένα στις άκρες, στο μέσο σταυρόσχημο διάτρητο κομβίο και μεταξύ τους τρίφυλλα και ανθέμια. Το μήκος του είναι περίπου 1,40μ. και χρονολογείται την ίδια εποχή με το ναό, γύρω στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.
O ελκυστήρας εντοπίστηκε στο Διαδίκτυο το 2011, από το λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Πάλλη, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s του Λονδίνου, να έχει ήδη πωληθεί έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, πέτυχε τον επαναπατρισμό του μαρμάρου στις 30.05.2012 κι αυτό παραδόθηκε για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Στις 12.02.2014 πραγματοποιήθηκε, με κάθε δυνατή προστασία, η μεταφορά του γλυπτού στον τόπο καταγωγής του, ενώ προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός του να προβληθεί στο ευρύ κοινό της Μεσσηνίας και να περιβληθεί με το δέοντα πανηγυρικό χαρακτήρα.
Η 26η ΕΒΑ ευχαριστεί θερμά τον κ. Πάλλη, όπως και όλους τους φορείς που συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια, για την άριστη συνεργασία και την αρωγή τους στο έργο της Υπηρεσίας αυτής.