Πετυχημένες και με κοσμοσυρροή υπήρξαν οι εκδηλώσεις - ορισμένες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά – που πλαισίωσαν την επέτειο κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, στις 23 Μαρτίου 1821, στην Καλαμάτα.
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου και ώρα 20.30 ξεκίνησε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η εκδήλωση με τίτλο «Ρωµιοσύνη». Επρόκειτο για την εορταστική συναυλία της ∆ηµοτικής Φιλαρµονικής Καλαµάτας για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Το Πνευματικό Κέντρο ήταν κατάμεστο και η Δημοτική Φιλαρμονική καταχειροκροτήθηκε παρουσιάζοντας έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Λεοντή, Σπύρου Μαυρόπουλου, Σταύρου Κουγιουµτζή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μαριανίνας Κριεζή, Σώτιας Τσώτου.
Στο τραγούδι ήταν η Μαρία Κρασοπούλου, τη διδασκαλία της παιδικής χορωδίας είχε αναλάβει η Ευτυχία ∆ηµητρακοπούλου, τα κείμενα απήγγειλε η Παναγιώτα Ηλιοπούλου και τη μουσική διεύθυνση είχε ο Κώστας Νικολέας.
Την επομένη, Σάββατο 22 Μαρτίου και ώρα 20.30, στο Ιστορικό Κέντρο, στην Πλατεία Όθωνος, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε για να ακούσει «τραγούδια από τους αγώνες του λαού µας», στο πλαίσιο του εορτασµού της 23ης Μαρτίου 1821.
Μετέσχον:
- Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΤΑΞΙΜ», ενώ κλέφτικα τραγούδια απέδωσε ο Βαγγέλης Κώτσου. Η εκδήλωση περιελάμβανε θεατρικό δρώμενο με τη συμμετοχή των οπλαρχηγών – καπεταναίων.
- Παραδοσιακοί Χορευτικοί Σύλλογοι της Καλαμάτας, τα μέλη των οποίων έδωσαν μαζικά το παρών.
Χθες, Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 20.00, παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασµού της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Η εκδήλωση με τίτλο « … Ήταν και τότε Άνοιξη …» διεξήχθη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσής της είχαν η Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το ∆Η.ΠΕ.ΘΕ.Κ.