Ένα ακίνητο με επιφάνεια 174,68 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού, απέκτησε ο Δήμος Καλαμάτας. Σήμερα, ο Δήμαρχος υπέγραψε σχετικό συμβόλαιο εκπροσωπώντας τον αγοραστή, ενώ πωλήτρια είναι η Χριστίνα Θεοφιλοπούλου – Στεφανούρη.
Το ακίνητο βρίσκεται βορειοανατολικά του Μεγάρου Χορού και απεικονίζεται ως τριγωνικού σχήματος τμήμα. Σε αυτό βρίσκονται ένα ισόγειο κατάστημα και ένα ισόγειο ασκεπές ερειπωμένο κτίσμα με υπόγειο, τα οποία θα καθαιρεθούν.
Με την απόκτηση του ακινήτου αυτού, θα αναδειχθεί στην πληρότητά του ο περιβάλλων χώρος του Μεγάρου Χορού. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μέσω της ΕΕΤΑΑ, η Πράξη «Αστική ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας», που θα συμπληρωθεί με παρέμβαση και στο νεοαποκτηθέν ακίνητο. Το έργο, προϋπολογισμού 846.000 ευρώ με το ΦΠΑ, έχει δημοπρατηθεί, χθες απερρίφθη από την Οικονομική Επιτροπή ένσταση του δεύτερου μειοδότη κατά του πρώτου και προχωρεί η διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Το φυσικό αντικείμενο της προαναφερθείσας Πράξης αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
1. Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνονται επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης (φυλλοβόλα, αειθαλή) σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικροκλίμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος, κατασκευάζεται στο χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν έναν «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.
2. Περίφραξη του αυλείου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας.
3. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για την διευκόλυνση της αποβίβασης - επιβίβασης του κοινού.
4. Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.
5. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου.
6. Φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα.
7. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.
8. Υδάτινο στοιχείο με την μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών.
9. Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες.
10. Ζώνες όδευσης τυφλών.
Το εμβαδόν της περιοχής ανάπλασης ανέρχεται σε 5.000 τετρ. μέτρα.