Προκηρύξεις - Διαγωνισμοί

×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 403

3η Ανθοκομική Έκθεση: ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο, με πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μπορεί οι κακές καιρικές συνθήκες να οδήγησαν στην αναβολή των χορευτικών εκδηλώσεων της Κυριακής 8 Ιουνίου, με τις οποίες επρόκειτο να κλείσει η 3η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας, το κοινό όμως είχε την ευκαιρία να απολαύσει στο πλαίσιο της Έκθεσης μια παράσταση Καραγκιόζη το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιουνίου, καθώς και την αναπαράσταση των εθίμων του Άι Γιάννη του Ριγανά ή Κλήδονα, το βράδυ του Σαββάτου, 7 του μήνα.

Με τις πετυχημένες αυτές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε μια Έκθεση που συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών, πρωί και βράδυ, ενώ στο πλαίσιό της διεξήχθησαν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Ήταν, πράγματι, μια γιορτή ψυχαγωγίας στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά, καθώς και με καλλιτεχνικές και λαογραφικές εκδηλώσεις, με επιστημονική ενημέρωση και παροχή συμβουλών σε θέματα αστικής γεωργίας, αλλά και με ευκαιρίες για αγορές ανθέων και φυτών, αλλά και διαφόρων εφοδίων, αφού οι εκθέτες πωλούσαν με έκπτωση τα είδη τους. Μέσω, δε, της Εκθέσεως προβλήθηκαν η Καλαμάτα και η περιοχή της, καθώς ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτήν και Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Δήμαρχος έδωσε σχετικές συνεντεύξεις.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΝΕΑΡΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΚΤΗ

Το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιουνίου, στις 20.30, ο νεαρός Καραγκιοζοπαίκτης Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος έδωσε παράσταση θεάτρου σκιών με μεγάλη επιτυχία, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Το θέμα της ήταν: «Ο Καραγκιόζης γιατρός».

karagkiozis 2

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΡΙΓΑΝΑ Ή ΚΛΗΔΟΝΑ

Το Σάββατο 7 του μήνα, στις 20.30, αναπαραστάθηκε το σύνολο εθίμων του Άι Γιάννη του Ριγανά ή Κλήδονα με δρώμενα, μουσική και χορό, με τη συμμετοχή μελών πολλών πολιτιστικών συλλόγων.

dimarxos

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, εξήρε την προσφορά του υπαλλήλου του Δήμου Νίκου Κισκήρα και των πολιτιστικών συλλόγων της Μεσσηνίας που συμμετείχαν στην αναπαράσταση αυτών των πατροπαράδοτων εθίμων. Ο Π. Νίκας τόνισε πως με τα δρώμενα, όπως αυτό της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Καλαμάτας, μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα έθιμα αυτά, για να τα γνωρίσουν και οι νεότεροι, έθιμα με ουσία, καθώς τα χαρακτήριζαν οι αξίες της αλληλεγγύης, της απλότητας και της λιτότητας. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αναγκαίες, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τηλεόραση μάς απομακρύνουν από τα ελληνικά έθιμα.

Στο πλαίσιο της αναπαράστασης των εθίμων του Άι Γιάννη του Ριγανά ή Κλήδονα, όσοι μετείχαν έβγαλαν από τον Κλήδονα τα ριζικά και τα έδωσαν, το καθένα σε εκείνον που το είχε βάλει, λέγοντάς του και το κατάλληλο στιχάκι. Το προηγούμενο βράδυ, σε ένα σκεύος, είχαν τοποθετηθεί διάφορα ατομικά αντικείμενα και φρούτα και είχαν κλειδωθεί. Την επόμενη ημέρα, ανήμερα την εορτή, όπως προστάζει το έθιμο, άνοιξε ο Κλήδονας και μοιράστηκαν τα ριζικά.

Επίσης, την ίδια ημέρα πήγαιναν στο πηγάδι, το σκέπαζαν με ένα κόκκινο πανί και στη συνέχεια οι κοπέλες τραβούσαν το πανί και προσπαθούσαν στο νερό του πηγαδιού να δουν ποιον θα παντρευτούν. Κι αυτό το έθιμο αναπαραστάθηκε το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουνίου.

pigadi

Στη συνέχεια, άναψαν φωτιές στο χώρο του πατινάζ, γύρω από τις οποίες χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος πηδούσε 3 φορές πάνω από τη φωτιά, εθεωρείτο ότι εξιλεωνόταν από τις αμαρτίες του.

riganas

Στο πλαίσιο διεξαγωγής των δρωμένων, διανεμήθηκαν 150 γλάστρες με ρίγανη και δόθηκε σε καθέναν από όσους παρευρέθησαν ένα φυντάνι (μελιτζάνα, ντομάτα, μαρούλι κ.λπ.). Επίσης, η χορωδία «Η Καλαμάτα», με μαέστρο τον τενόρο Οδυσσέα Ξηρόκωστα, απέδωσε τραγούδια της τάβλας.

Σημειώνεται πως στην εορτή του Αγίου Ιωάννη, στις 24 Ιουνίου, πριν την ανατολή του ηλίου, συνήθιζαν να μαζεύουν ρίγανη, εξ ου και η ονομασία Άι Γιάννης ο Ριγανάς. Τη ρίγανη, που δεν είχε ακόμη ξεραθεί και δεν ήταν κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση, την έβραζαν και έδιναν στα ζωντανά να πιουν από το αφέψημα, προκειμένου να είναι δυνατά και υγιή. Επίσης, την άπλωναν στο χαγιάτι του σπιτιού ως αντίδοτο στο κακό μάτι.

Στα δρώμενα με τα οποία αναπαραστάθηκαν τα έθιμα, έλαβαν μέρος μέλη των Συλλόγων: Ακαδημία Χορού «Απόλλων και Άρτεμις», Χορευτικός Σύλλογος «Ξενία», Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορυφασίου «Η Κορυφασία Αθηνά», Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Χιλιοχωρίων, Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου, Πολιτιστικός και Παρεμβατικός Σύλλογος Βελίκας, Σύλλογος Γυναικών Μικρομάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμίου, Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας. Οι Σύλλογοι αυτοί, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βλαχόπουλου (απουσίαζε λόγω πανηγυριού στο χωριό του) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άριος (απουσίαζε λόγω πένθους), συγκροτούν τη Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας «Ανέμη και Ροδάνι», η οποία σε τακτική βάση μετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας.

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παραστούν στις εκδηλώσεις του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων με τα έθιμα του Άι Γιάννη του Ριγανά ή Κλήδονα, θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα το βράδυ της 24ης Ιουνίου, ανήμερα την εορτή του Αγίου Ιωάννη.

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud