Επιδόθηκε σήμερα, σε επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, την οποία συνέταξε η εταιρεία συμβούλων Planet. Τη δαπάνη κάλυψε η Εθνική Τράπεζα με μέριμνα του διευθύνοντος συμβούλου της Αλέξανδρου Τουρκολιά, ανταποκριθείσα σε αίτημα του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος, με δηλώσεις του, ευχαρίστησε «τον συμπατριώτη μας Αλέξανδρο Τουρκολιά, το ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, για το γεγονός ότι χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας, που συντάχθηκε από την καλύτερη εταιρεία, την Planet».
Προσέθεσε ότι η μελέτη επιδίδεται στους αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας που βρίσκονται στις παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να τη μελετήσουν οι πολίτες και να πουν ηλεκτρονικά την άποψή τους. Σημείωσε, ακόμη, πως εκπρόσωποι της εταιρείας που τη συνέταξε, θα έλθουν στην Καλαμάτα για να παρουσιάσουν τη μελέτη.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ;
Ο Π. Νίκας τόνισε πως, μετά τη διαβούλευση, θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση με την απάντηση στο ερώτημα: «Πώς μπορεί να διοικηθεί το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, για να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκε και με το μικρότερο κόστος για τους Καλαματιανούς πολίτες;».
Τα ερωτήματα στα οποία εκαλείτο να απαντήσει η μελέτη βιωσιμότητας, όπως τα ανέλυσε ο Δήμαρχος, ήταν τα εξής:
- Μπορεί το Μέγαρο να διοικηθεί από το Δήμο ή μήπως από ιδιώτες;
- Μήπως ένα μεικτό σύστημα, με κομβικό το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, είναι καλύτερο;
- Θα είναι αποτελεσματικές οι προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και άλλους φορείς;
- Το Μέγαρο Χορού θα έχει μόνο πολιτιστικές δραστηριότητες ή και οικονομικές, που θα το αιματοδοτήσουν - για παράδειγμα συνέδρια;
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΦΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
«Δική μου πεποίθηση είναι πως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μπορεί να αποβεί φάρος πολιτισμού και κέντρο οικονομικών δραστηριοτήτων για τη νότια Πελοπόννησο», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, επισημαίνοντας πως μετά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου «η Καλαμάτα απευθύνεται σε πληθυσμό 400.000 ανθρώπων, που απέχει μισή ώρα».
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, στην οποία πολιτιστικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες θα καταθέσουν τις απόψεις τους, το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση «για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού στην περιφερειακή Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Παναγιώτης Ε. Νίκας.
Ο Νίκος Μπασακίδης, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί φόρουμ στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να καταθέσει την άποψή του σχετικά με την εκπονηθείσα μελέτη βιωσιμότητας. Η σχετική ηλεκτρονική ιστοθέση είναι: dimoskalamatas.freeforums.org
Τη μελέτη βιωσιμότητας μπορείτε να δείτε εδώ.