Πλήθος θετικών δράσεων εφαρμόζει το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», με σκοπό να προσελκύσει μέλη αυτής της κοινωνικής ομάδας στην εκπαίδευση, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας ο επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου Χρήστος Παρθένης, Λέκτορας Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα, του οποίου την πραγματοποίηση ζήτησε ο Δήμος Καλαμάτας.
Στο σημείωμα που απέστειλε ο κ. Παρθένης, επισημαίνεται πως «οι παραπάνω δράσεις επιδιώκουμε να παραταθούν έως και το Δεκέμβριο 2014, κατόπιν υποβολής αιτήματος παράτασης του φυσικού αντικειμένου του Έργου, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης», αναφέρονται δε τα ακόλουθα:
«Το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» 2010-2013, και υλοποιείται από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις, που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές και εμψυχωτικές δραστηριότητες από 01 Ιουλίου 2014 έως και 31 Οκτωβρίου 2014, στη Μεσσηνία, με παιδιά & ενήλικες που διαμένουν σε καταυλισμούς και οικισμούς Ρομά.
Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση εμψυχωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους οικισμούς Παναγάκια και Μπιρμπίτας και στο 16ο ΔΣ Καλαμάτας, από συνεργάτες του Προγράμματος με παιδιά που διαμένουν στους οικισμούς, ενώ προγραμματίζεται να λειτουργήσει στο 16ο ΔΣ Καλαμάτας και φροντιστηριακό τμήμα για μαθητές Ρομά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και θερινά τμήματα Αλφαβητισμού & Κομμωτικής, όπου συμμετέχουν ενήλικες Ρομά σε συνέχεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς 2013-14.
Οι προαναφερθείσες δράσεις συντελούν στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας των φοιτώντων Ρομά, στην αύξηση των εγγραφών των παιδιών Ρομά στις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της πρόσβασης στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ενώ μακροπρόθεσμα στοχεύουν στη σχολική ένταξη των παιδιών Ρομά στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση εν γένει.
Οι παραπάνω δράσεις επιδιώκουμε να παραταθούν έως και το Δεκέμβριο 2014, κατόπιν υποβολής αιτήματος παράτασης του φυσικού αντικειμένου του Έργου, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης».