Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου ακύρωσε με απόφασή της (ΑΔΑ: 7ΡΞΦΟΡ1Φ-07Θ) την υπ’ αριθµ. 428/2014 απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου Καλαµάτας, με την οποία το Σώμα αποφάσισε, όσον αφορά τους σχολικούς φύλακες, «τη µη άσκηση ένδικων µέσων κατά των υπ’ αριθµ. 130/2014 και 137/2014 αποφάσεων του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Καλαµάτας (διαδικασία εργατικών διαφορών), µε τις οποίες αναγνωρίζεται η ακυρότητα της θέσης των εναγόντων σε καθεστώς διαθεσιµότητας και υποχρεούται ο εναγόµενος, ∆ήµος Καλαµάτας, να αποδέχεταιπραγµατικά τις υπηρεσίες τους µε τους ίδιους όρους και µε την καταβολή τωνπλήρων αποδοχών τους, όπως ίσχυαν πριν τεθούν σε καθεστώς διαθεσιµότητας στις 23-07-2013.». Το θέμα είχε παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις υπ’ αριθμ. 320/2014 και 333/2014 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.
Το σκεπτικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εστιάζεται στα εξής:
«4. Επειδή, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 προβλέπεται ότι: 1. Η οικονοµική επιτροπή είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονοµικής λειτουργίας του δήµου. Ειδικότερα έχει τις ακόλουθες αρµοδιότητες: ..... ιγ) αποφασίζει για την άσκηση όλων των ενδίκων βοηθηµάτων και των ενδίκων µέσων. Περαιτέρω στην παρ. 2 προβλέπεται ότι: 2. Για τις περιπτώσεις ιβ΄, ιγ΄ και ιδ΄ της προηγούµενης παραγράφου, η απόφαση λαµβάνεται ύστερα από γνωµοδότηση δικηγόρου, η ανυπαρξία της οποίας συνεπάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης. Προκειµένου για µισθολογικές απαιτήσεις, κάθε µορφής,περιλαµβανοµένων και των επιδοµάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση από την άσκηση ενδίκων µέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συµβιβασµός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νοµικό ζήτηµα έχει κριθεί µε απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου. (…)
6. Επειδή στο αρ. πρωτ. οικ. 52510/31-12-2013 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών µε θέµα: «Άσκηση ένδικων µέσων από τους ΟΤΑ» αναφέρεται ειδικότερα ότι: «Οι ΟΤΑ και τα νοµικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται, τα συµφέροντά τους, µέχρις εξαντλήσεως των ένδικων µέσων και βοηθηµάτων και σε κάθε στάδιο των δικών αυτών. Η µη εξάντληση των ένδικων µέσων στις δικαστικές διαφορές που αναφύονται, προκειµένου για µισθολογικές απαιτήσεις καθώς και απαιτήσεις µισθών, επιδοµάτων, αποζηµιώσεων και γενικά µισθολογικών παροχών οποιασδήποτε µορφής, εξαιρούµενων εκείνων για τις οποίες το νοµικό ζήτηµα έχει επιλυθεί µε απόφαση ανώτατου δικαστηρίου, δύναται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία των άρθρων 233 εποµ. του ν. 3852/2010περίπειθαρχικής ευθύνης αιρετών».
Ο Δήμος Καλαμάτας, ύστερα από την παραπάνω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατέθεσε έφεση ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε πως αυτό επιβάλλεται από το νόμο και επεσήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να επαναπροσληφθούν οι σχολικοί φύλακες «που αδίκως έχασαν τη δουλειά τους», καθώς δεν θα ήταν δυνατή η μισθοδοσία τους.
Υπενθυμίζεται ότι σε προσφυγές κατά της διαθεσιμότητας που είχαν ασκήσει τόσο οι σχολικοί φύλακες, όσο και οι δημοτικοί αστυνομικοί, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο Δήμαρχος Καλαμάτας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της παραμονής τους στην εργασία τους.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος - πέραν των δηλώσεων, των παρεμβάσεων αρμοδίως και των επιστολών του προς υποστήριξη των σχολικών φυλάκων - την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 κατέθεσε στο Δικαστήριο ως διάδικος και επεσήμανε πως οι σχολικοί φύλακες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, περιφρουρώντας τους χώρους των σχολείων, διασφαλίζοντας την υλικοτεχνική τους υποδομή και προστατεύοντας τους μαθητές.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος θα κάνει προσφυγή άμεσα στην επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.