Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε στην 25η/2014 συνεδρίασή του, το βράδυ της 30ής Δεκεμβρίου 2014 και έλαβε αποφάσεις επί 28 θεμάτων, μεταξύ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως. Οι σημαντικότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:
1. Λύση (διάλυση) του Συνδέσμου Ύδρευσης
Ύστερα από οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα Α.Π. 1354/15-4-2012 και 42505/20-11-2014 έγγραφα, και σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, αποφασίσθηκε η λύση του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας – Μάνης – Μεσσήνης.
Υπενθυμίζεται ότι στο Σύνδεσμο ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει ποσοστό 89%, εκείνος της Μεσσήνης 9% και ο Δήμος Μάνης 2%. Θα ορισθεί οικονομοτεχνική επιτροπή, θα γίνει αποτίμηση στοιχείων και θα ακολουθήσει διανομή αυτών αναλογικά.
Ο Δήμαρχος, μιλώντας, ανέφερε ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα και όλοι οι Δήμοι θα συνεχίσουν να παίρνουν το νερό που έχουν ανάγκη. Επίσης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επιπλέον μείωσης της τιμής του νερού. Ακόμη, θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του συστήματος απόληψης και διανομής νερού, ενώ η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει σε έργα στρατηγικής σημασίας για την επάρκεια των υδάτων υδρεύσεως, όπως η αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Φλώρου και η διασύνδεσή τους με το αντλιοστάσιο του Πηδήματος, η κατασκευή του νέου αγωγού Φ600 και η νέα δεξαμενή στην περιοχή Τούρλες.
2. Δημοτικό κτήριο για τη στέγαση των Παιδικών Χωριών SOS
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος της χρήσης του δημοτικού κτηρίου στη στοά Λόντου, μετά τη μεταστέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου στο νέο Δημαρχείο, για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας και τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών. Οι κοινωνικές ανάγκες και ο αριθμός των περιπτώσεων που εξυπηρετεί το Κέντρο της Καλαμάτας έχουν αυξηθεί, γι’ αυτό και ο Δήμος Καλαμάτας θα παραχωρήσει τη χρήση αυτού του ακινήτου. Η παραχώρηση έχει ισχύ 20 ετών εφόσον λειτουργούν τα εν λόγω προγράμματα, με δυνατότητα παράτασης. Ο Δήμος θα πλακοστρώσει τον πεζόδρομο έμπροσθεν του δημοτικού κτηρίου και θα συνδράμει στην αναβάθμισή του.
3. Ο νέος Αθλητικός Οργανισμός
Στη συνεδρίασή του της 22ας Οκτωβρίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του σχετικά με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας», του οποίου τις αρμοδιότητες ανέλαβε να ασκεί απευθείας στο εξής ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, όσον αφορά στο Α΄ και το Β΄ ΚΑΠΗ και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Εγκρίθηκε, επίσης, η σύσταση νέου ΝΠΔΔ, που θα ασκεί τις αρμοδιότητες του τομέα Αθλητισμού, με την επωνυμία «Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Καλαμάτας».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε τη σύνθεση του ΔΣ του Αθλητικού Οργανισμού, του οποίου τα τακτικά μέλη είναι: Πρόεδρος Νικόλαος Μπασακίδης, Αντιπρόεδρος Ιωάννης Μπάκας, Παναγιώτης Λύρας, Ιωάννης Αδαμόπουλος, Ηλίας Γυφτέας, Ευστάθιος Σταματόπουλος και Δημήτριος Οικονομάκος. Ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Καλαμάτας θα έχει προϋπολογισμό περί τις 650.000 ευρώ ετησίως και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση σε αυτόν της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και την άσκηση εποπτείας εκ μέρους του σ’ αυτές ή την άσκηση εποπτείας επί των εγκαταστάσεων που ήδη έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση σε συλλόγους.
Οι αθλητικοί χώροι που παραχωρούνται στον Αθλητικό Οργανισμό, είναι σύμφωνα με την απόφαση 574/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου οι εξής:
Α) Αθλητικοί χώροι που αποτελούσαν περιουσιακά στοιχεία του Νομικού Προσώπου «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού» σύμφωνα με τα ΦΕΚ 1045/23-12-1991, ΦΕΚ 857/4-07-2001 , ΦΕΚ 214/18-2-2005 & ΦΕΚ 1152/7-06-2011:
1. Κέντρο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τέντα»
2. Γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ανατολικό Κέντρο (Π. Μπαχράμης)
3. Γήπεδο ποδοσφαίρου πλησίον ΚΤΕΛ (Γ. Λουκαρέας)
4. Γήπεδο ποδοσφαίρου περιοχής παλαιών Δημ. Σφαγείων
5. Δημοτικό (Εθνικό) Στάδιο
6. Δημοτικό (Εθνικό) Κολυμβητήριο
Β) Αθλητικοί χώροι που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Καλαμάτας και έχουν παραχωρηθεί στο Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και αθλητισμού με την 574/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Πέντε ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ – τένις στον Νέδοντα
2. Δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ – βόλεϊ στο πάρκο του ΟΣΕ
3. Ένα γήπεδο μπάσκετ στη συμβολή Βύρωνος και Ομήρου
4. Γήπεδο ποδοσφαίρου Μικρομάνης
5. Γήπεδο ποδοσφαίρου Αρφαρών
Γ) Αθλητικοί χώροι που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και έχουν παραχωρηθεί σε φορείς ή αθλητικούς συλλόγους κατά χρήση (σύναψη σύμβασης χρησιδανείων):
1. Γήπεδο ποδοσφαίρου Άριος (Α.Δ.Σ. 260/2013)
2. Γήπεδο ποδοσφαίρου Σπερχογείας (Α.Δ.Σ. 330/2013)
3. Γήπεδο ποδοσφαίρου Ασπροχώματος (Α.Δ.Σ. 358/2013)
4. Γήπεδο 5x5 Αντικαλάμου (Α.Δ.Σ. 356/2013)
5. Γήπεδα τένις Δυτικής Παραλίας (Α.Δ.Σ. 224/2011 παράταση για 10 χρόνια)
6. Δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ (παραχώρηση στην ΑΟΚ 80).
4. Κατάργηση περιπτέρων
Εγκρίθηκε η ανάκληση της άδειας περιπτέρου που βρίσκεται στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, βορείως της γέφυρας, η οποία συνδέει την οδό Αρτέμιδος με την πλατεία 23ης Μαρτίου και είναι κλειστό. Θα αφαιρεθεί και το κουβούκλιο του περιπτέρου. Το ίδιο ισχύει και για περίπτερο που βρίσκεται στο ΙΚΑ.
Πολιτική της Δημοτικής Αρχής είναι η κατάργηση ή η μετακίνηση όλων των περιπτέρων που δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, ιδίως όταν εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών.
5. Αναβάθμιση του ιπποδρομίου στο Πλατύ
Το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη σε αποδοχή της απόφασης προέγκρισης δημοπράτησης και των ειδικών όρων της, για το έργο «Αναβάθμιση ιπποδρομίου Πλατέος», προϋπ. 128.000 ευρώ με το ΦΠΑ, που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007 – 2013». Οι ιπποδρομίες στο Πλατύ αποτελούν τη σημαντικότερη εκδήλωση που διοργανώνεται σε αυτήν την Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας. Ο Δήμος προτίθεται να την ενισχύσει, καθόσον πρόκειται για εκδήλωση με μεγάλη ιστορία, συνδεδεμένη με το Πλατύ, η οποία έχει απήχηση στην ευρύτερη περιοχή.
6. Δακοκτονία στο Δήμο Καλαμάτας
Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκρισή του για συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα δακοκτονίας Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, για το έτος 2015. Η δακοκτονία θα εκτελεσθεί με μέριμνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: Καλαμάτα, Βέργα, Μικρή Μαντίνεια, Λαίϊκα, Ασπρόχωμα, Αντικάλαμος, Σπερχογεία, Θουρία, Άμφεια, Αιθαία, Άνθεια, Ασπροπουλιά, Αριοχώρι, Πήδημα, Αρφαρά, Μικρομάνη, Άγιος Φλώρος, Άρις, Αλώνια, Ανεμόμυλος, Άμμος, Πλατύ.
Για το ζήτημα έγινε εκτενής συζήτηση και εξηγήθηκε πως υπεύθυνος δεν είναι ο Δήμος, αλλά η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πολλοί Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων εξέφρασαν παράπονα σχετικά με την αποδοτικότητα του προγράμματος. Αποφασίσθηκε να συγκληθεί μέσα στο Φεβρουάριο σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Προέδρων και Εκπροσώπων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που μετέχουν στο πρόγραμμα, εκπροσώπων των ελαιοτριβέων, γεωπόνων του Δήμου Καλαμάτας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για την καλύτερη οργάνωση και εκτέλεση της δακοκτονίας. Μάλιστα, για το Δήμο Καλαμάτας το ζήτημα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο στην περιοχή μας είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα», η διαφύλαξη της ποιότητας του οποίου αποτελεί πρώτιστο μέλημα.
7. Προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού
Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο
Α) η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, για το έτος 2015, ύψους 46.500 ευρώ και
Β) η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», για τη συνέχιση της ανάπτυξης στην Καλαμάτα του θεσμού «Διεθνές Κέντρου Χορού» (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.) και τη συνέχιση της δραστηριοποίησής του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με ισχύ της σύμβασης από 22-1-2015 και για 5 έτη, ύψους 150.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος, με δηλώσεις του, εξέφρασε αμφιβολίες για την εκταμίευση πόρων από τις συμβάσεις αυτές κατά την επόμενη χρονιά, μετά τη μεγάλη μείωση πόρων τα τελευταία χρόνια. Τόνισε, επίσης, ότι ο Δήμος θα αγωνισθεί για τη λειτουργία των παραπάνω πολιτιστικών δομών, παρά το πλαίσιο οικονομικής στενότητας.
8. Προγραμματική σύμβαση για κοινωνικά θέματα
Δόθηκε έγκριση για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Κοινωνικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και της Κτηματικής Καλαμάτας «Διοκλής ΑΕ», ύψους 107.000 ευρώ. Σκοπός της σύμβασης είναι η ανάπτυξη και άρτια υποστήριξη των Κοινωνικών Δομών όπως το Δημοτικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Συσσίτιο, η παροχή δεκατιανού σε οικονομικά αδύνατους μαθητές, η μεταφορά ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το πρόγραμμα «Εκπαίδευση – Καλλιέργεια – Απόκτηση δεξιοτήτων στην Τρίτη Ηλικία» και το πρόγραμμα «Αγαπώ το σχολείο και το καλοκαίρι».
9. Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού
Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η σύσταση της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τα δικαστήρια, για την εξώδικη επίλυση διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και σε καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών. Η Επιτροπή αποτελείται από 1) εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ως Πρόεδρο, 2) εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και 3) εκπρόσωπο της Ένωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας.
10. Επιτροπή Εθελοντισμού στο Δήμο Καλαμάτας
Εγκρίθηκε η συγκρότηση Επιτροπής Εθελοντισμού, αποτελούμενης από 7 μέλη (5 από την πλειοψηφία και 2 από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο), με Πρόεδρο το Δημήτριο Βεργόπουλο και Αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Θεοφιλόπουλο, καθώς και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής.
Η Επιτροπή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τον εθελοντισμό όσον αφορά σε κοινωνικά θέματα, αλλά και για θέματα Πολιτικής Προστασίας.
11. Εξήντα λυόμενα για τους αθίγγανους
Έγινε αποδεκτή η προσωρινή παραχώρηση, ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Στράτου Σιμόπουλου, εξήντα λυομένων οικίσκων, για την προσωρινή στέγαση αθιγγάνων στην κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα Μπιρμπίτα.
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα φεισθεί κόπων για να λήξει το ζήτημα και να μετεγκατασταθούν οι αθίγγανοι στην Μπιρμπίτα από τα αυθαίρετα παραπήγματα που έχουν ανεγείρει σε δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους βορείως του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, στην Αγία Τριάδα. Γνωστοποίησε ακόμη πως ο ΟΑΕΔ θα παραχωρήσει κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας τα οικόπεδα που διαθέτει, από την περιουσία του πρώην ΟΕΚ, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του αυθαίρετου οικισμού παραπηγμάτων. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα παρέχει στα λυόμενα που θα εγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα ρεύμα και νερό. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπάρχει κανένα πρόσχημα για τη μη λειτουργία της κατασκήνωσης μη τουριστικού χαρακτήρα στην Μπιρμπίτα. Ο Π. Νίκας είπε ακόμη πως ο Δήμος Καλαμάτας περιμένει την παράδοση του χώρου της Μπιρμπίτας, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα.
12. Στην Εθνική Τράπεζα τα χρήματα του Δήμου
Καθορίσθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως το πιστωτικό ίδρυμα για την έντοκη κατάθεση των εσόδων του Δήμου Καλαμάτας, με προσφερόμενο επιτόκιο 2,05%, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθη. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ευρύτατο δίκτυο καταστημάτων, απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή εξυπηρέτηση του Δήμου και όσων συναλλάσσονται μ’ αυτόν. Κατά πληροφορίες, η Τράπεζα θα δημιουργήσει υποκατάστημα δίπλα στο νέο Δημαρχείο.
Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα έχει συμπαρασταθεί στο Δήμο Καλαμάτας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, παραχωρώντας του οχήματα, ενώ κάλυψε και τη δαπάνη της μελέτης βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού που εκπόνησε η εταιρεία Planet.
13. Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 143/2014 απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), η οποία αφορά στην έγκριση νέων τιμολογίων. Το ΔΣ της Επιχείρησης, κατά τη συνεδρίασή του τη ∆ευτέρα 22/12/2014, αποφάσισε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ. Ειδικότερα εγκρίθηκαν οι εξής ρυθμίσεις:
Α. Στο τμήμα του νυν Δήμου που συνιστούσε το Δήμο Καλαμάτας όταν εφαρμόσθηκε το σχέδιο «Καποδίστριας», το ειδικό τέλος των άρθρων 25 και 26 του ν. 1069/80 ήταν 60% επί της αξίας του νερού και τροποποιήθηκε σε 40%.
Β. Στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας το ειδικό τέλος των άρθρων 25 και 26 του ν. 1069/80 ήταν 40% επί της αξίας του νερού και έγινε 20%.
Μηδενικό ειδικό τέλος στο Ασπρόχωμα και στο Πήδημα
Λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που το Ασπρόχωμα επωμίζεται, για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας, το προαναφερθέν ειδικό τέλος από 20% έγινε 0% για την Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος. Επίσης, για την Τοπική Κοινότητα Πηδήματος τροποποιήθηκε σε 0% από 20%, λόγω της συνεισφοράς του Πηδήματος σε νερό, για την εξυπηρέτηση του Δήμου Καλαμάτας.
Εξόφληση σε 24 δόσεις του τέλους σύνδεσης με την αποχέτευση
Γ. Η προκαταβολή για τη σύνδεση ακινήτου με το δίκτυο αποχέτευσης παραμένει 10%. Η εξόφληση του υπολοίπου 90%, από 12 δόσεις, αποφασίσθηκε να γίνεται σε έως 24 μηνιαίες ισόποσες άτοκες δόσεις και κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 50 €. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του υπολοίπου 90%, η έκπτωση από 10% γίνεται 20%. Η επιβάρυνση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1% ανά μήνα γίνεται 0,50%.
Δ. Για τα ακίνητα, συνδεδεμένα ή μη με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, για το Τ.Ε.Ι., το Νέο Νοσοκομείο, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, τους Ιερούς Ναούς κ.λπ. σε όλο τον «Καλλικρατικό» Δήμο Καλαμάτας, οι κλίμακες χρέωσης κατανάλωσης νερού από 4 προτείνεται να μειωθούν σε 3.
Ε. Παραμένει η ίδια χρέωση για την 120 ΠΕΑ, το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και τις υποδομές που ανήκουν στον Δήμο Καλαμάτας ή συντηρούνται από αυτόν και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
14. Έγκριση προϋπολογισμού της «Βιομηχανικά Σφαγεία - Αγορά Καλαμάτας» Α.Ε., οικον. έτους 2015
Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκρισή του σχετικά με την υπ’ αριθμ. 58/2014 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ «Βιομηχανικά Σφαγεία - Αγορά Καλαμάτας» Α.Ε., η οποία αφορά στην έγκριση προϋπολογισμού, οικον. έτους 2015, της εταιρείας. Ο προϋπολογισμός ανακεφαλαιωτικά παρουσιάζει έσοδα 579.741,10 €, έξοδα 541.785,27 € και αποθεματικό 37.955,83 € και προγραμματίζεται να εκτελεσθούν πολύ σημαντικά έργα αναβάθμισης της Αγοράς.
Ο Δήμαρχος αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει συζήτηση μέσα στο Φεβρουάριο για την αναβάθμιση της Αγοράς και την επίλυση προβλημάτων όπως αυτό της στάθμευσης, αφού θα έχει προηγηθεί κατάλληλη προεργασία στο ΔΣ της Εταιρείας.
Η αξία της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας αναγνωρίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο, από δημοσιογράφους όπως ο Νίκος Γ. Ξυδάκης και ο Ηλίας Μαμαλάκης. Η αναβάθμισή της βρίσκεται σε εξέλιξη, με έργα όπως οι νέες τουαλέτες και, σε λίγες ημέρες, η κατασκευή στεγάστρου στο βόρειο, υπαίθριο τμήμα της λαϊκής αγοράς.
Μετά τη λειτουργία της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, η Κεντρική Αγορά θα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να αναβαθμισθεί και να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Θα καταβληθεί, δε, κάθε προσπάθεια ώστε το 2015 η Κ.Α.Κ. να αλλάξει πρόσωπο.