Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 25 Ιουνίου 2015

Στην 9η/2015 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της 25ης Ιουνίου 2015, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε αποφάσεις επί 41 θεμάτων, εκ των οποίων 6 εκτός ημερησίας διατάξεως.

Τα σημαντικότερα θέματα επί των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

1. ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ

diagrammiseis

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε σύμβαση χρησιδανείου, που θα συναφθεί από το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την οποία θα τεθεί στη διάθεση του Δήμου το όχημα διαγραμμίσεων της Περιφέρειας μέχρι 31-12-2015. Οι εργασίες διαγραμμίσεων θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ο Δήμος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για το χειρισμό του μηχανήματος, ενώ πέραν αυτών υπάρχουν δύο σχετικές εργολαβίες, μία για θέσεις στάθμευσης και έτερη για τη διαγράμμιση διαβάσεων πεζών με ψυχροπλαστικό χρώμα.
Με το διαγραμμιστικό μηχάνημα, θα διενεργηθούν διαγραμμίσεις σε δρόμους της Καλαμάτας, σε εθνικούς δρόμους στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και σε δρόμους στην ορεινή περιοχή (με γραμμές δεξιά και αριστερά). Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για περαιτέρω διαγραμμίσεις σε σημεία όπου είναι αναγκαίο.

2. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

periptera

Το Σώμα προέβη στην ανάκληση της άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου λόγω θανάτου της δικαιούχου, καθώς και στην κατάργηση της θέσης στη συμβολή των οδών Φαρών & Λακωνικής και στην απομάκρυνση του κουβουκλίου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταργηθεί πολλές θέσεις περιπτέρων που εμπόδιζαν την κυκλοφορία, ενώ επίκειται η μεταφορά περιπτέρου που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου.

3. ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ REX

Εγκρίθηκε η τροποποίηση της υπ' αριθμ. 543/2010 κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όσον αφορά στην παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου στον πεζόδρομο Κ. Κουτουμάνου. Είναι δυνατή η δημιουργία ζώνης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,50 μ. παράλληλα με την οικοδομική γραμμή και αποκλειστικά σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων στο βόρειο τμήμα του πεζοδρόμου, δηλαδή εκεί όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Rex.

4. ΑΓΟΡΑ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αποδεκτή η ανάγκη αγοράς έκτασης, όμορης με το Κοιμητήριο Καλαμάτας, εφόσον βεβαίως αυτή εξευρεθεί, προκειμένου να χωροθετηθούν εκεί οι διοικητικές δημοτικές υπηρεσίες και οι βοηθητικοί χώροι, που σχετίζονται με τη λειτουργία του Κοιμητηρίου. Η έκταση θα πρέπει να έχει εμβαδόν μεταξύ 500 και 1.000 τετρ. μέτρων περίπου και θα αγορασθεί μετά από διαγωνισμό.

5. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Το Σώμα ενέκρινε τους όρους του χρησιδανείου για την παραχώρηση κατά χρήση ακινήτου στο Δήμο Καλαμάτας, από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βρομόβρυσης, για 15 χρόνια. Μετά τις αναγκαίες επισκευές, που αναλαμβάνει ο Δήμος, το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως Γραφείο της Τοπικής Κοινότητας και ως χώρος κοινωφελούς χρήσης, καθώς και για τις ανάγκες της οικείας Ενορίας. Ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, για την παροχή σχετικής έγκρισης ως προς την παραχώρηση του ακινήτου.

6. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

Εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ) στη ΔΕΥΑΚ, με σκοπό τη διαχείριση της παλαιάς ιλύος που προέρχεται από το Βιολογικό Καθαρισμό. Η διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2015 και θα απαιτηθεί διάστημα 7 – 8 ετών για την περιβαλλοντική αποσυμπίεση της περιοχής όπου βρίσκεται αποθηκευμένη.
Σημειώνεται πως τυγχάνει διαχείρισης η λυματολάσπη που παράγεται από το 2013 και κατόπιν.

7. ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΝΙΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ

Εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά χρήση τριών ανοιχτών γηπέδων τένις του Ανατολικού Κέντρου, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Καλαμάτας, για 13 χρόνια. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αυτά.

8. ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ekab

Παρασχέθηκε έγκριση για την τροποποίηση χρησιδανείων ώστε να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στο ΕΚΑΒ ο οικίσκος με αριθμό 27, στο Ανατολικό Κέντρο. Με τον τρόπο αυτό τίθεται στη διάθεση του ΕΚΑΒ άλλος ένας οικίσκος, για την ευχερή λειτουργία του μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, κάτι που θα μειώσει τους χρόνους απόκρισής του όταν καλείται να επέμβει για την παροχή άμεσης βοήθειας. Η λειτουργία του ΕΚΑΒ στη νέα του βάση ξεκινά εντός των ημερών.

9. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΤΑΦΩΝ

koimitirio new 

Εγκρίθηκε η κατάργηση δύο οικογενειακών τάφων, στο πλαίσιο προσπάθειας που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή για απελευθέρωση χώρων ταφής στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας.Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι 450 οικογενειακοί τάφοι, με αποτέλεσμα το 60% του χώρου του Κεντρικού Κοιμητηρίου να είναι δεσμευμένο.

Η Δημοτική Αρχή συντονισμένα προχωρεί σε κατάργηση οικογενειακών τάφων σύμφωνα με τον Κανονισμό. Στο άμεσο μέλλον, πρόκειται να δώσει οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή οικογενειακών τάφων στο Δήμο, ενώ θα υπάρξουν αντικίνητρα για τη διατήρησή τους. Σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισάγεται θέμα κατάργησης οικογενειακών τάφων και τους τελευταίους μήνες έχουν καταργηθεί δεκάδες. Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα Κοιμητήρια δεν καταργούνται. Το δε Κεντρικό της Καλαμάτας είναι, μεταξύ άλλων, και ιστορικός χώρος, καθώς λειτουργεί από το 1840 και έχει περισσότερα από 140 μνημεία καλλιτεχνικής αξίας, ο δε Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για τη συνεχή αναβάθμισή του.

10. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Σώμα ενέκρινε την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων:
1. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρτεμισίων Καλαμάτας, για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
2. Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλαγονίων Καλαμάτας, για τη διοργάνωση της Γιορτής Πατάτας
3. Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης
4. Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή» για τη διοργάνωση της Γιορτής Ρυζιού
5. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος «Η Συνεργασία» για τη διοργάνωση εκδήλωσης
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Αντικαλάμου «Η Αγία Μαρίνα» για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
7. Σύλλογος Γυναικών Άριος, για τη διοργάνωση της Γιορτής του Αγρότη και της Αγρότισσας
8. Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης για τη διοργάνωση της ετήσιας Γιορτής Αγκινάρας
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Βρομόβρυσης «Αθανάσιος Δαγρές» για τη διοργάνωση μουσικής βραδιάς
10. Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο για τη διοργάνωση θεατρικής παράστασης
11. Πολιτιστικός Σύλλογος Θουρίας για τη διοργάνωση εκδήλωσης.
Τονίζεται πως ενισχύονται ιδιαίτερα όσοι Σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις, μέσω των οποίων προβάλλονται τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα του Δήμου Καλαμάτας (ρύζι, αγκινάρα, πατάτα).

11. ΑΣΚΗΣΗ 40 ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Εγκρίθηκε η πρακτική άσκηση 40 μαθητών των Σχολών του ΟΑΕΔ, διαφόρων ειδικοτήτων (θερμοϋδραυλικών, ηλεκτρολόγων, μαγείρων, ειδικών φυτοτεχνικών επιχειρήσεων αρχιτεκτονικής τοπίου, βοηθών βρεφονηπιοκόμων, υπαλλήλων οικονομικών καθηκόντων, ηλεκτρονικών) για τα σχολικά έτη 2015-2016 & 2016-2017, στο Δήμο Καλαμάτας.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech