Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ανάγκη απαλλαγής των ΟΤΑ από το φόρο εισοδήματος από κεφάλαιο

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να προβλεφθεί εξαίρεση των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων από το εισόδημα που αποκτούν από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Οι λόγοι που οδηγούν τους ΟΤΑ να ζητήσουν την εξαίρεσή τους είναι οι κάτωθι:
• Τα έσοδα των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων που προκύπτουν από εισόδημα από ακίνητη περιουσία τους, φορολογούνται με συντελεστή 26%, καθ' όσον τα έσοδα αυτά θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η υπερφορολόγηση των ΟΤΑ έχει ως συνέπεια τη δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων και εσόδων τους και τούτο σε χρονικό σημείο κατά το οποίο πόροι αυτοί βρίσκονται στο όριο εξαντλήσεώς τους.
• Οι οδηγίες που δόθηκαν στους ΟΤΑ για το πώς θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί των δήμων για το έτος 2015 πουθενά δεν προβλέπουν πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή φορολογίας στους δήμους. Παρίσταται αδύνατο σήμερα να πληρωθούν τα σχετικά ποσά από τους δήμους λόγω της ανυπαρξίας πρόβλεψης των πιστώσεων στους κατ' ιδίαν προϋπολογισμούς τους.
• Τέλος, θεωρείται απαράδεκτη η ΠΟΛ 1069/2015 και το έγγραφο με ημερομηνία 17.06.2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία πρέπει να φορολογηθούν με 26% και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων, μεταξύ των οποίων και τα τέλη από την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλών και παραλιών, αφού οι Δήμοι εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη για την παραχώρησή τους. Τούτο διότι τα σχετικά έσοδα προορίζονται για την αντιμετώπιση δημοσίων σκοπών, όπως επί παραδείγματι ο καθαρισμός των παραχωρούμενων παραλιών.

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech