Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Συναλληλία Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας

Η Θεσσαλονίκη των 2.300 χρόνων, από την εποχή που ο Κάσσανδρος την ίδρυσε, η νύμφη του Θερμαϊκού, με τα μνημεία της, την έντονη πολιτιστική ζωή της, τα πανεπιστημιακά της ιδρύματα, τις ομορφιές της, με τα προϊόντα και τη γαστρονομία της, με την ανθρώπινη ζεστασιά της, προβλήθηκε χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, στην Καλαμάτα.

Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 19.00, η Καλαμάτα υποδέχθηκε τη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της πρωτεύουσας του ελληνικού Βορρά και της πολυσύνθετης πραγματικότητας, την οποία η Θεσσαλονίκη περικλείει.

Πρέπει, δε, να σημειωθεί η στήριξη, την οποία προσέφερε δημοσίως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

 

Π. ΝΙΚΑΣ: «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ»

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καλωσορίζουμε στην πόλη της Καλαμάτας την αντιπροσωπεία από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τους υποδεχόμαστε με χαρά και συγκίνηση. Συγκίνηση γιατί οι παππούδες μας από αυτόν εδώ τον τόπο τον ιστορικό και τον ευλογημένο πολέμησαν για τη Μακεδονία. Έχουμε πάνω από 80 νεκρούς στο Μακεδονικό Αγώνα και εκατοντάδες στους Βαλκανικούς Πολέμους. Για μας η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι κάτι το πολύτιμο.

Καλωσορίζω το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προσφέρει ένα σημαντικό έργο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και για εμάς τους Δημάρχους, ιδιαίτερα σε κάποιους τομείς, αποτελεί παράδειγμα. Έδωσε εξωστρέφεια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την άνοιξε στον κόσμο. Υπάρχει μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ιδιαίτερα από την Ανατολή και το χώρο της Μεσογείου αλλά και τα Βαλκάνια προς τη Θεσσαλονίκη, χωρίς προηγούμενο και αυτό είναι ένας πλούτος, ο οποίος θα φανεί μακροπρόθεσμα με το ξεπέρασμα της μεγάλης κρίσης.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΩΝ

Πριν από λίγους μήνες επισκεφθήκαμε την πόλη της Θεσσαλονίκης, μας καλοϋποδέχτηκαν, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, ο κόσμος της Θεσσαλονίκης. Προβάλαμε εκεί τα προϊόντα μας, δημιουργήσαμε σχέσεις, έγιναν συμφωνίες με πνευματικά ιδρύματα, με επιχειρηματίες. Αυτή η διπλωματία των πόλεων, η προσπάθεια να γνωριστούνε οι ελληνικές πόλεις – ξέρετε, καμιά φορά αδελφοποιούμαστε με τις πιο απίθανες πόλεις στο εξωτερικό, ξεχνιέται η αδελφοποίηση γιατί δεν εδράζεται σε βάσεις σταθερές και δεν ξέρουμε τους διπλανούς μας, τις πόλεις που είναι δίπλα μας, τις πόλεις της Ελλάδος˙ γι’ αυτό καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια, προηγούμενα με την Θεσσαλονίκη, σε λίγο με τα Γιάννενα και άλλες πόλεις, μεταξύ των άλλων προσπαθειών, ώστε να προωθήσομε προϊόντα, απόψεις, να δώσομε και να πάρομε - πάντοτε με την καλή έννοια του όρου.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Και μην ξεχνάτε ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν σπουδάσει χιλιάδες παιδιά. Δήμαρχέ μου, κατά ένα περίεργο τρόπο όλα θέλουν στη Θεσσαλονίκη να πάνε να σπουδάσουν, ακόμα και τώρα στην εποχή της κρίσης, έχουμε κυριολεκτικά εκατοντάδες επιστήμονες στη Μεσσηνία που έχουν σπουδάσει σε αυτή την όμορφη πόλη και έχουμε χιλιάδες Μεσσηνίους, οι οποίοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, προοδεύουν και δημιουργούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Ν. – Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗ

Εδώ έχουμε μια σπουδαία έκθεση από την Αγιορειτική Εστία, να την παρακολουθήσετε – δεν ξέρω αν είναι δυνατόν σήμερα, με τόσο κόσμο – να τη δείτε με εξαιρετική προσοχή. Είναι ίσως η καλύτερη έκθεση του είδους. Από τις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχουμε μια μεγάλη Έκθεση του Νίκου - Γαβριήλ Πεντζίκη, ίσως του σημαντικότερου ανθρώπου της Θεσσαλονίκης .

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, την δημοτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους,τους επιχειρηματίες που έχουν έρθει εδώ οι στην πόλη μας. Αγαπούμε την Θεσσαλονίκη και θέλουμε την ανάπτυξη των σχέσεων τώρα που έχουμε και αεροπορική σύνδεση.

Δήμαρχε, ιδιαίτερα σας ευχαριστώ για τη στήριξη που δίνετε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα˙ είναι όραμα για αυτή την πόλη το 2021, 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, 200 χρόνια από τότε που υπογράφηκε εδώ η Προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, που είναι ένα βαθύτατα ευρωπαϊκό κείμενο, επηρεασμένο από τις αρχές του Γαλλικού Διαφωτισμού. Θερμά ευχαριστούμε για την στήριξή σας και θερμά σας ευχαριστούμε προσωπικώς για τα καλά σας λόγια για την Καλαμάτα, όπου και αν βρεθείτε».

 

Ο ΔΕΣΜΟΣ ΜΕ

ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Πρέπει να σας πω ότι με την Καλαμάτα έχω ιδιαίτερο συναισθηματικό προσωπικό δεσμό, ήταν ένας από τους σταθμούς, το 1964, όταν παντρεύτηκα, ένας από τους σταθμούς που έκανα τον μήνα του μέλιτος και μπορεί να μην ήταν όπως είναι τώρα η Καλαμάτα αλλά είχε μείνει στην ψυχή μας».

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να έλθει σε επαφή και συνεργασία με πόλεις που παρουσιάζουν ομοιότητα με τη Θεσσαλονίκη. Η Καλαμάτα είναι τέτοια πόλη, καθώς οι Θεσσαλονικείς έχουν ιδιαίτερο δεσμό με τη θάλασσα και η Καλαμάτα έχει μια εξαιρετική παραλία.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσέθεσε ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένας καινούργιος πόλος έλξης, το CostaNavarino, που αποτελεί κόσμημα για την Ελλάδα, όχι μόνο για την περιοχή της Μεσσηνίας. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε σειρά προϊόντων που παράγονται στην Καλαμάτα και την περιοχή της, με πρώτο το λάδι και την ελιά, και είναι παγκοσμίως γνωστά.

Τόνισε, ακόμη, πως η εξωστρέφεια, την οποία επεδίωξε και πέτυχε η Θεσσαλονίκη «έχει μία έννοια αποδοχής της διαφορετικότητας, να πάψουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου,

να παλεύουμε να μιλάμε στο ίδιο επίπεδο με τους ξένους».

 

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: ΦΑΡΟΣ

ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο κ. Μπουτάρης μίλησε, ακόμη, για την έκθεση εκ μέρους της Αγιορειτικής Εστίας, με έργα για το Άγιον Όρος που δημιούργησε ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος DougPatterson. Είπε, μάλιστα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, ότι το Άγιο Όρος είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο, ενώ τόνισε πως «οι θησαυροί του Αγίου Όρους δεν είναι μόνο θρησκευτικοί, είναι και πολιτισμικοί, διότι η θρησκεία μας δε διαφέρει από τη διαμόρφωση του πολιτισμού μας. Ο Έλληνας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος».

 

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως ο ρόλος της Αγιορειτικής Εστίας, που αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους, είναι να αναδειχθούν αυτοί οι θησαυροί του Αγίου Όρους μέσω της Θεσσαλονίκης και να αναδειχθεί το επιστημονικό και το πολιτιστικό έργο του Αγίου Όρους και η θρησκευτικότητά του.

Η έκθεση του ζωγράφου DougPatterson - τα σχέδια και τα χρώματά του - πετυχαίνει σε πολύ σημαντικό βαθμό να αναδείξει τη λαμπρότητα αλλά συγχρόνως και την απλότητα που επικρατεί στο Άγιο Όρος, σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέκλεισε το χαιρετισμό του τονίζοντας τα ακόλουθα: «Να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι η στήριξη της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της Καλαμάτας σαν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 είναι δεδομένη».

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΤΥΧΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο προβολής της Θεσσαλονίκης στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Ακόμη, στο Πνευματικό Κέντρο προβλήθηκαν προϊόντα της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της, ενώ μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού «Άγιος Αντώνιος» παρασκεύασαν ποντιακή πίτα (περέκ), που ήταν νοστιμότατη και την οποία είχαν την ευκαιρία να γευθούν όσοι παρέστησαν. Διεξήχθη, επίσης, παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, που ανέπτυξε η ομάδα Google Developers. Η εφαρμογή SKG.360, που δημιούργησε, είναι ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που μετέφερε τον συμμετέχοντα σε μνημεία και πλατείες της Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη, με δώρα διαμονή στη Θεσσαλονίκη, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech