Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος Επίτιμος Δημότης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, θα εισαχθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης η πρόταση να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Καλαμάτας ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, θεωρητικός φυσικός στην επιστημονική εξειδίκευση, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1940, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, όπου έλαβε διδακτορικό στη θεωρητική φυσική από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Υπήρξε υπότροφος του CERN, επιμελητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και του Harvard, ενώ διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και κατόπιν Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου κατέχει σήμερα θέση επιτίμου Διευθυντή.

Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι διακεκριμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής και της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει λάβει το βραβείο Paul Langevin, από την Société Française de Physique το 1978, το μεγάλο βραβείο Ricard από την Société Française de Physique το 1984, το βραβείο J.J. Sakurai, από το American Physical Society το 1986. Το 2002 του απονεμήθηκε το Αριστείο Μποδοσάκη, ενώ έχει ανακηρυχθεί Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Το επιστημονικό έργο του κ. Ηλιόπουλου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της έρευνας και έχει τύχει παγκοσμίου αποδοχής.

Παρά το μεγάλο φόρτο της επιστημονικής του ενασχόλησης με την έρευνα και τα διευθυντικά του καθήκοντα, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά του και συχνά επιστρέφει στην Καλαμάτα, για ομιλίες και πρωτοβουλίες ανάδειξης της επιστήμης και κινητοποίησης των νέων να ασχοληθούν με αυτήν και ιδιαίτερα με τη Φυσική, καθώς και με τις νέες τεχνολογίες. Έχει, όμως, τη δυνατότητα, εκ της θέσεώς του και με το αυξημένο κύρος που διαθέτει ως επιστήμονας, να προβαίνει σε παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες αντανακλούν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, με ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι πλέον πρόσφατες θετικές παρεμβάσεις του συνίστανται στην εισήγησή του προς τους Επτά Σοφούς και την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών, το οποίο διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου 2015 και εστίασε στον κλάδο της Κοσμολογίας, ώστε το διεξαγόμενο ανά διετία Συμπόσιο να καταλήγει στην Καλαμάτα, με προφανή θετικά αποτελέσματα για την πόλη και την περιοχή μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2ο Συμπόσιο κατέληξε στην Καλαμάτα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση, παρουσία των Σοφών της Κοσμολογίας, από τους οποίους 3 έχουν τιμηθεί με βραβείο Nobel.

Μάλιστα, ήδη ο Δήμαρχος Καλαμάτας έχει προσκληθεί να μετάσχει ως ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Επιτροπή Συμποσίου των Επτά Σοφών», που θα προετοιμάζει, διοργανώνει και πραγματοποιεί το Συμπόσιο.

Επίσης, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος δραστηριοποιήθηκε και στην προετοιμασία της διαδικασίας, κρίση των επιστημόνων και επιλογή όσων τιμήθηκαν το 2015 με το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών, χορηγός δε του επάθλου που το συνόδευε υπήρξε ο Δήμος Καλαμάτας με ποσόν 5.000 ευρώ, κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Αριστείο απονεμήθηκε στο Βασίλειο Νιάρχο του Ευσταθίου, ο οποίος είναι Ερευνητής Αναπληρωτής Καθηγητής (Research Associate Professor) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο: «Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών», καθώς και στη Νίκη Σαουλίδου, Επίκουρο Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο CERN. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης κατά την έλευση των Σοφών της Κοσμολογίας στην Καλαμάτα, στις 4 Οκτωβρίου 2015 και προγραμματίζεται να πραγματοποιείται ανά διετία, κατά την κατάληξη του Συμποσίου των Επτά Σοφών στην Καλαμάτα.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος εισηγείται την ανακήρυξη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Ηλιόπουλου σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καλαμάτας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του από το σύνολο των συνδημοτών μας και επιπλέον ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς την Επιστήμη διεθνώς, καθώς και προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.

Εισηγείται, επίσης, να επιδοθεί στον κ. Ηλιόπουλο, σε ειδική πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την 23η Μαρτίου 2016, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις του εορτασμού της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό και της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, σχετικό ψήφισμα.

 

epitimos-iliopoulos.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech