Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Τιμή στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και επίδοση επαίνων Νικολάου Πολίτη

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών τίμησαν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, η Εκκλησία και οι φορείς της Παιδείας, καθώς και ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης επιδόθηκαν οι έπαινοι Νικολάου Πολίτη, στους μαθητές που πρώτευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2015 για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

DSCN0021 Medium

Το πρωί τελέσθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, καθώς η Εκκλησία πανηγύριζε τη σύναξη των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας και οικουμενικών διδασκάλων, Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Βασιλείου του Μεγάλου και Γρηγορίου του Θεολόγου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Άννα Κοκκώνη, δασκάλα του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Η κυρία Κοκκώνη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι και οι τρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας δραστηριοποιήθηκαν τον 4ο μετά Χριστόν αιώνα, συντελώντας αποφασιστικά στη σύζευξη της ελληνικής παιδείας και της χριστιανικής πίστεως. Οι Τρεις Ιεράρχες είχαν πολύπλευρη προσφορά και καθόρισαν διαχρονικές παιδαγωγικές αρχές, ενώ το φωτεινό τους παράδειγμα το έχει ανάγκη και σήμερα η ανθρωπότητα.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης απηύθυνε ιδιαίτερες ευχές προς την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και προς όλους τους εκκλησιασθέντες.

ΕΟΡΤΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΙΝΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

DSCN0035 Medium

Το βράδυ και ώρα 18.00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, την οποία από κοινού προετοίμασαν το 18ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας. Εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής των Τριών Ιεραρχών έψαλε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής Κωνσταντίνου Σιάχου.

Η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας απέδωσε κάντεα, δηλαδή κάλαντα που οι πιστοί έψαλαν στο Μέγα Βασίλειο μέσα στην εκκλησία, καθώς και την προσευχή με την οποία έκλεισε το πρώτο μέρος της γιορτής.
Ο θεολόγος Ιωάννης Φράγκος, καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες στυλοβάτες της Παιδείας και του Ελληνισμού». Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «με τους τρεις Πατέρες έχουμε συμφιλίωση του ελληνικού πνεύματος και της χριστιανικής θρησκείας» και ότι «από τον 4ο αιώνα ελληνισμός και χριστιανισμός θα συμπορευτούν». Η συμπόρευση αυτή υπήρξε «κιβωτός σωτηρίας των αρχαίων συγγραμμάτων», ενώ αργότερα «στην υποδούλωση στο αλλόθρησκο κατακτητή, η Εκκλησία θα διατηρήσει τη θρησκεία και τη γλώσσα» των Ελλήνων.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν οι έπαινοι Νικολάου Πολίτη, που φέρουν το όνομα του ιδρυτή της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.

Π. ΝΙΚΑΣ: «Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

DSCN0071 Medium

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Δήμαρχος συνεχάρη τους συντελεστές για την ποιότητα της εκδήλωσης. Έδωσε, επίσης, συγχαρητήρια σε όσους υπηρετούν τα ελληνικά και χριστιανικά γράμματα «χάρη στα οποία επιβιώσαμε και υπάρχουμε σήμερα», όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «είναι η ψυχή μας, ο πολιτισμός μας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Ανέφερε, ακόμη, πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει θεσπίσει τους επαίνους για τους αριστεύσαντες, χωρίς φυσικά να υποτιμά τους μαθητές που δεν είναι μεταξύ των πρώτων. «Η αξιολόγηση και η αριστεία είναι αναγκαίες. Χωρίς αυτές δεν είναι δυνατόν να υπάρξουμε και να πάμε μπροστά στο σύγχρονο κόσμο», τόνισε ο Π. Νίκας.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ

DSCN0082 Medium

Οι έπαινοι δίδονται στους τρεις πρώτους αποφοίτους Λυκείου και επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2015, προερχόμενους από τις τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική, τεχνολογική) και συνοδεύονται από την καταβολή ποσού 400 € για τον πρώτο, 300 € για το δεύτερο και 200 € για τον τρίτο, ανερχόμενης της συνολικής πίστωσης σε 2.700 €, σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τους επαίνους παρέλαβαν οι ίδιοι οι μαθητές ή οι γονείς τους.

Οι πρωτεύσαντες είναι:

Θεωρητική κατεύθυνση

1. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ 3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

2. ΨΩΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 1ο Γ. Λ. Καλαμάτας

3. ΓΡΟΥΣΟΥΖΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

Θετική κατεύθυνση

1. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ 4ο Γ. Λ. Καλαμάτας

2. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ 4ο Γ.Λ. Καλαμάτας

3. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΕΛΕΝΗ 3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

Τεχνολογική κατεύθυνση

1. ΚΑΡΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ 3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

2. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Εκπαιδευτήρια Μπουγά

3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech