Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών το 2017 στην Καλαμάτα

Σε επίσημη αναγγελία της διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, μεταξύ 11 και 15 Οκτωβρίου 2017, προέβησαν σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, ο Δήμαρχος και η ηγεσία του πολιτιστικού οργανισμού Interkultur.

Παρουσία του Προέδρου της Interkultur, Günter Titsch (Γερμανού), της Αντιπροέδρου Wang Qin(Κινέζας) και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Christian Ljunggren (Σουηδού), ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς την αντιπροσωπεία της Interkulturγια την παρουσία των μελών της στην Καλαμάτα και για την πραγματοποίηση εδώ του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2015.

 

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΠΡΟΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ,

ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ»

«Πρόκειται για μία μεγάλη διεθνή εκδήλωση, η οποία προέβαλε την Καλαμάτα και – το κυριότερο – έδωσε πολύ μεγάλη χαρά στους Καλαματιανούς, οι οποίοι κατά χιλιάδες κυριολεκτικά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, τις χάρηκαν και περιμένουν με αγωνία το επόμενο Φεστιβάλ.

Έχουμε τη χαρά να σας αναγγείλουμε σήμερα ότι το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί το 2017. Έτσι παγιώνεται μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για την Καλαμάτα, μια εκδήλωση προβολής, μια εκδήλωση πολιτισμού και τέχνης, ένα άλλο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για την πόλη μας», είπε ο Π. Νίκας, εκφράζοντας και πάλι ευχαριστίες προς τα ηγετικά στελέχη της Interkultur, «γιατί ήρθαν στην Καλαμάτα, συμφωνήσαμε για όλες τις λεπτομέρειες που συνδέονται με την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής το 2017.

Το θέμα, φυσικά, θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και για ψήφιση. Δεν αλλάζουν ουσιαστικά οι όροι με το 2015 και απ’ αυτήν τη στιγμή ξεκινάμε την οργανωτική προσπάθεια ώστε το 2017 να είμαστε πολύ καλύτεροι από το πολύ καλό 2015».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς το Θανάση Ψαρούλη, «ο οποίος συνέβαλε ώστε να υπάρξει η πολύτιμη επαφή με την ηγεσία της Interkultur και στη συνέχεια να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα κι αυτός ο σχεδιασμός», καθώς και προς τους αιρετούς και τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας που συνέβαλαν στην προετοιμασία και πραγματοποίηση του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών του 2015.

 

GÜNTER TITSCH: «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

Ο Πρόεδρος της Interkultur Günter Titschεξέφρασε ευχαριστίες προς την πόλη της Καλαμάτας και ιδιαίτερα το Δήμαρχο «για την εξαιρετική προετοιμασία και για την επιτυχία που σημείωσε το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Καλαμάτας. Υπήρξε η 175η διοργάνωση της Interkultur. Ο διαγωνισμός της Καλαμάτας είναι ένας από αυτούς που γίνονται κάθε δύο χρόνια και δίνουν το πρόκριμα για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα των χορωδιών. Δεν είναι μονάχα μία μουσική συνάντηση, αλλά είναι κι ένα διαγωνιστικό κομμάτι, όπου οι χορωδίες αναμετρώνται ως προς την αξία τους.

 

«ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ

ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ»

Το μεγάλο μας μέλημα είναι, μέσω της μουσικής, να φέρουμε τους λαούς πιο κοντά, ιδιαίτερα τα νέα άτομα, γιατί ο μέσος όρος των συμμετεχόντων σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς είναι τα 27 έτη. Είναι μεγάλο επίτευγμα να έλθουν μέσω της μουσικής κοντά και να δώσουν κοινές συναυλίες χορωδίες από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ή από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Ευχαριστώ την Καλαμάτα μέσω του κ. Δημάρχου και μέσω υμών που όλοι μαζί συμμετέχετε. Η επόμενη συνάντηση στην Καλαμάτα θα είναι το 2017, αλλά η μεγάλη συνάντηση είναι φέτος στο Σότσι της Ρωσίας, τον Ιούλιο. Θα είναι η 9η Ολυμπιάδα χορωδιών αυτή που θα διοργανωθεί το 2016. Μεταξύ των 70 χωρών που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα των χορωδιών στο Σότσι θα είναι η Κίνα. Θα μετάσχουν μόνο από την Κίνα 120 χορωδίες και ο αριθμός των χορωδών θα είναι μεγαλύτερος των 7.000 ατόμων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι στην Καλαμάτα, σε μία ωραία πόλη, μία πόλη του πολιτισμού, με ωραία καταστήματα, με ωραίο φαγητό, καθώς και αυτά είναι συστατικά της επιτυχίας και ελπίζω ότι και το 2017 θα διοργανωθεί μία επιτυχημένη εκδήλωση».

 

WANG QIN: ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΦΥΓΑΝ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η Wang Qin, Αντιπρόεδρος της Interkultur (Κινέζα), τόνισε πως είναι ιδιαίτερη μέρα γι’ αυτήν, καθώς στην Κίνα αλλάζει ο χρόνος και μπαίνει ο χρόνος του πιθήκου, κάτι που αποτελεί πηγή χαράς στην πατρίδα της. Με την ευκαιρία ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους κατοίκους της Καλαμάτα. Η κυρία Wang προσέθεσε τα εξής: «Εδώ και δύο χρόνια που άρχισε αυτή η συνεργασία, εξαιτίας του Φεστιβάλ των Χορωδιών της Καλαμάτας και της Interkulturκαι με την καλή μας συνεργασία και με την άριστη οργάνωση και από τις δυο πλευρές, έγινε κατορθωτό αυτό το Φεστιβάλ Χορωδιών. Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ της Καλαμάτας συμμετείχε και μία κινεζική γυναικεία χορωδία από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας. Ένα χρόνο διήρκεσε η προετοιμασία αυτής της χορωδίας για τη συμμετοχή της στην Καλαμάτα και εκτός από το ότι κατάφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην Καλαμάτα, ήταν ιδιαίτερη χαρά γι’ αυτούς η συμμετοχή και η παρουσία τους στην Καλαμάτα.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΜΕΣΩ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Τους συνάντησα στην Κίνα το Νοέμβριο και μου περιέγραψαν πόσο εξαιρετικοί ήταν οι άνθρωποι, πόσο ωραία ήταν στην Καλαμάτα. Μέσω της προβολής αυτού του Φεστιβάλ διά των εφημερίδων και των καναλιών, προέβαλαν και την Καλαμάτα στην Κίνα. Κι έτσι όλοι γνώρισαν πόσο ωραία είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, ο καιρός στην Καλαμάτα. Και εκ μέρους όλων των κινεζικών χορωδιών θέλω να πω ευχαριστώ στην Καλαμάτα και ότι θα ξανάρθουν».

 

CHRISTIAN LJUNGGREN: ΔΙΑΔΟΣΗ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Christian Ljunggrenείπε τα εξής: «Είναι πολύ πιθανό να θυμάστε το πρόσωπό μου από το τελευταίο Φεστιβάλ. Δεν είχα μόνο την τιμή να είμαι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, αλλά και να εμφανιστώ επί σκηνής και να διευθύνω αρκετές φορές. Ιδιαίτερα ευχάριστο και μία πραγματικά μεγάλη εμπειρία για μένα ήταν να διευθύνω τις διεθνείς χορωδίες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, ιδιαίτερα του Θεοδωράκη, συνυπολογιζομένου του γεγονός ότι συμμετείχε το κοινό. Θεωρώ ότι αυτή είναι η ουσία ενός τέτοιου Φεστιβάλ: η μουσική μιας χώρας να διαδοθεί σε άλλες χώρες, καθώς ακούσαμε πολλή παραδοσιακή μουσική και χορούς από την Καλαμάτα κι αυτά τώρα έχουν προκαλέσει εντυπώσεις που έχουν διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Και η επιλογή τραγουδιών του Θεοδωράκη δεν έγινε τυχαία, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης είναι εδώ και πολλά χρόνια ο Επίτιμος Καλλιτεχνικός Πρόεδρος της Interkultur. Ήταν σπουδαία εμπειρία να έχουμε το πρώτο Φεστιβάλ στην Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά και να γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό θα γίνει παράδοση στην Ελλάδα – αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός.

 

ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι: έχει μεγάλη σημασία για μας το γεγονός ότι βρεθήκαμε στην Ελλάδα και διοργανώθηκε εδώ ένα Φεστιβάλ, καθώς οι Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδιών παλιότερα ονομάζονταν Ολυμπιακοί Αγώνες Χορωδιών και, όπως ξέρουμε, το Ολυμπιακό ιδεώδες εξεπήγασε από την Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να επιδοθώ ιδιαίτερα σε φιλοσοφική ανάλυση, αλλά βρισκόμαστε στην Ελλάδα, την πηγή του Δυτικού πολιτισμού και ακούσατε την κυρία WangQin, που μιλά εκ μέρους της Κίνας, που υπήρξε η πηγή του Ανατολικού πολιτισμού. Είναι υπέροχο να έχουμε αυτό το θαυμάσιο συνδυασμό των δύο χωρών, όπως συνέβη το 2015 στο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχισθεί καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Κίνα, δεδομένου ότι επισκέφθηκα την Κίνα μετά το Διαγωνισμό της Καλαμάτας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας για να δείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να φέρουμε χορωδίες από πολλές χώρες στην Καλαμάτα την επόμενη φορά και θεωρώ ότι θα είναι εύκολο να υπάρξει μια πολύ καλή διεθνής προβολή του επόμενου Φεστιβάλ εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του προηγούμενου».

 

 

DSCN9933_Medium.JPGDSCN9934_Medium.JPGDSCN9935_Medium.JPGDSCN9937_Medium.JPGDSCN9939_Medium.JPGDSCN9942_Medium.JPGDSCN9949_Medium.JPGDSCN9953_Medium.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech