Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητεί την αναβάθμιση του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»

Συνήλθε χθες, στην υπ’ αριθμ. 26 για το 2013 συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που έλαβε αποφάσεις επί 19 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και επί ενός εκτός αυτής.
Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έγιναν συζήτηση και λήψη αποφάσεων, είναι τα ακόλουθα:
 
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Ο αερολιμένας Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» καθίσταται πλέον συγκοινωνιακός κόμβος για την Πελοπόννησο και πέραν αυτής, καθώς αναμένεται αύξηση της κίνησης κατά το 2014, ενώ ήδη έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό. Οι συνδέσεις με περί τις 20 πόλεις της Ευρώπης κατά τη θερινή περίοδο καθιστούν αναγκαία την ενδυνάμωση του αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», που ήδη έχει αναβαθμισθεί από πλευράς κίνησης, κάτι στο οποίο έχουν συντελέσει η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, το Costa Navarino, καθώς και η εγκατάσταση στο αεροδρόμιο βάσης της Aegean, όπως τόνισε ο Δήμαρχος.
 
airport
 
Είναι προφανές ότι ο αερολιμένας Καλαμάτας, που σχεδιάστηκε με τις προδιαγραφές του 1985, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι παρακάτω δυσλειτουργίες:
• για την εξυπηρέτηση των επιβατών αφίξεων διατίθενται δύο ταινίες μεταφοράς αποσκευών, ενώ αντιθέτως στις αναχωρήσεις υπάρχει μια ταινία μεταφοράς η οποία χρησιμοποιείται εκ περιτροπής για πτήσεις intra και extra Schengen. Η διαμόρφωση και χωρητικότητα των δύο αιθουσών αναχωρήσεων δεν επαρκεί για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες νέων κατηγοριών χρήσης και διαχωρισμών intra –extra Schengen και προ-επιβίβασης των low cost πτήσεων. Αυτά σε συνδυασμό προς τον μικρό αριθμό check in counters, που είναι τέσσερα, δημιουργούν προβλήματα στην ταχεία και εύρυθμη εξυπηρέτηση των πτήσεων και αντίστοιχα των επιβατών
• ο μικρός αριθμός χώρων (4) στάθμευσης αεροσκαφών δεν παρέχει τη δυνατότητα παραμονής για τα επιθυμητά διαστήματα επιχειρηματικών πτήσεων αλλά και πτήσεων αναψυχής. Οι πτήσεις αυτής της κατηγορίας είναι πλέον σημαντικές λόγω της λειτουργίας πολυτελούς τουριστικής μονάδος και άλλων νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή μας
• ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρηματιών ενοικίασης αυτοκινήτων και των συναλλασσόμενων του αερολιμένα. Σε ώρες αιχμής παρατηρείται ότι το εσωτερικό οδικό δίκτυο καθίσταται απροσπέλαστο από τα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα.  
Από τις παραπάνω διαπιστώσεις και προβλέψεις καθίσταται πρόδηλο ότι η αναβάθμιση – επέκταση του αερολιμένα είναι επιτακτική ανάγκη, όσο επίσης η πλήρης στελέχωσή του με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό για λειτουργία του επί 24ωρου βάσεως. Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αστυνομική δύναμη, που επιβάλλεται να είναι επαρκής για την ομαλή λειτουργία του αερολιμένα.
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
 
Σημειώνεται πως, εν όψει της συνεδριάσεως, απέστειλε επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ), στην οποία αναφερόταν στις ενέργειές του για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Ο βουλευτής τόνισε στην επιστολή του πως «είναι επείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου για να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό του ρόλο. Αυτό κατά τη γνώμη μου βέβαια συνδέεται με την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Ανεξάρτητα βέβαια από την άποψη που έχει ο κάθε σύμβουλος στο θέμα αυτό είναι ανάγκη η συνένωση όλων των δυνάμεων για να πετύχουμε:
1. Την άμεση δημοπράτηση των έργων για τα οποία υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες.
2. Την ολοκλήρωση των μελετών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και είναι αναγκαίες για την αναβάθμιση και βελτίωση του αεροδρομίου».
Την επιστολή Πετράκου προς το Δημοτικό Συμβούλιο μπορείτε να δείτε εδώ.
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
 
Το πρώτο βήμα για την επίλυση όλων των προαναφερόμενων προβλημάτων, πέραν των άμεσων παρεμβάσεων στις υφιστάμενες υποδομές (προσθήκη check in, διεύρυνση αίθουσας αναμονής), είναι η τάχιστη υλοποίηση της προς βορράν απαλλοτρίωσης εκτάσεων περίπου 45 στρεμμάτων, η οποία εκκρεμεί από 5ετίας και πλέον. 
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση για τη διεκδίκηση
 
1. της αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών και εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας, καθώς επίσης για τη στελέχωσή του με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του επί 24ωρου βάσεως, ώστε να μπορεί να επιτελεί και στο μέλλον το ρόλο του ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής
2. της βελτίωσης της πρόσβασης, σε συνδυασμό με το νέο άξονα Ριζομύλου – Καλαμάτας και τον αυτοκινητόδρομο με τον οποίο αυτός θα συνδέεται. Η βελτίωση αυτή θα υλοποιηθεί με ευθεία συνδετήρια οδό, που θα ξεκινά από τον άξονα Ριζομύλου – Καλαμάτας και με βόρεια κατεύθυνση θα καταλήγει στην είσοδο του αερολιμένα
3. της βελτίωσης του νυν εθνικού δρόμου Ασπροχώματος – Μεσσήνης, ιδίως με την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην παρούσα είσοδο του αερολιμένα, για λόγους ασφαλείας – αποφυγής ατυχημάτων.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Δήμαρχο για τις παρεμβάσεις προς όλες τις κρατικές αρχές, με σκοπό την υποστήριξη της διεκδίκησης.
 
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την ένταξη της πράξης «Αστική ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας», προϋπολογισμού 846.000 €, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσο騻.
Το φυσικό αντικείμενο της παρούσας πράξης αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
1. Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνονται επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης (φυλλοβόλα , αειθαλή) σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικρόκλιμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος, κατασκευάζεται στον χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν έναν «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.
2. Περίφραξή του αύλειου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας.
3. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για την διευκόλυνση της αποβίβασης - επιβίβασης του κοινού.
4. Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.
 
megaro
 
5. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου.
6. Φύτευση με δεντροστοιχίες , θάμνους και χλοοτάπητα.
7. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.
8. Υδάτινο στοιχείο με την μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών.
9. Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες.
10. Ζώνες όδευσης τυφλών.
Το εμβαδόν της περιοχής ανάπλασης ανέρχεται σε 5.000 τετρ. μέτρα και η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 6 μήνες. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2015.
 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ
 
Εγκρίθηκε η δημιουργία παιδικής χαράς στην πλατεία Μαυρομιχάλη, η μετακίνηση της προτομής του Σωκράτη Κουγέα και η κοπή ενός πεύκου, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σκοπός της δημιουργίας παιδικής χαράς στην πλατεία Μαυρομιχάλη είναι η φροντίδα και την ψυχαγωγία των παιδιών, καθώς σ’ αυτήν την πυκνοκατοικημένη συνοικία δεν υπάρχει τέτοιος χώρος.
 
mavromixali mavromixali 1
 
Για τη δημιουργία της παιδικής χαράς θα χρησιμοποιηθούν ειδικά αντικραδασμικά ελαστικά δάπεδα, τα οποία υπάρχουν ήδη στις αποθήκες του Δήμου και θα τοποθετηθούν πάνω στις υφιστάμενες πλάκες. Ο απαραίτητος εξοπλισμός (όργανα, καθιστικά και περίφραξη) θα εγκατασταθεί με τη διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης από εταιρεία κατασκευής οργάνων μετά από δημόσιο ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό.
Επίσης, θα πρέπει να μετακινηθεί η προτομή του Σωκράτη Κουγέα σε θέση νοτιότερη της υφιστάμενης και να αφαιρεθεί ένα άρρωστο, γερμένο μικρό πεύκο, το οποίο θα αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά εάν παραμείνει στο χώρο.
 
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2014
 
Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η ένταξη περιοχών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα δακοκτονίας 2014, την οποία θα διεξαγάγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
 
dakos
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν είναι ευχαριστημένο από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δακοκτονία το 2013, ζητεί δε για το 2014 να διενεργούνται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι στα συνεργεία ψεκασμού, με ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας στην επίβλεψη.
 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 
 
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου της νέας ετήσιας προγραμματικής σύμβασης. Μέσω αυτής της «ενδιάμεσης» προγραμματικής σύμβασης ανατίθεται η λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγομένων προϊόντων (κομπόστ, ανακυκλώσιμα κ.λπ.), στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Περιβαλλοντική Συνεταιριστική», υπό την επιστημονική παρακολούθηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
Η  εμπειρία από τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος είναι πολύ θετική. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 573/2013 απόφασή του ενέκρινε τη συνέχιση διαχείρισης των απορριμμάτων με την προαναφερθείσα διαδικασία και μετά την ολοκλήρωση σχετικού ερευνητικού προγράμματος, μέσω νέας προγραμματικής σύμβασης στην οποία θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επειδή για την εφαρμογή της νέας προγραμματικής σύμβασης πρέπει να προηγηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα μήνα ενώ το ερευνητικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τις πρώτες ημέρες του προσεχούς έτους, απαιτείτο η απευθείας ανάθεση στην «Περιβαλλοντική Συνεταιριστική», για τη συνέχιση διαχείρισης των απορριμμάτων κατά το μεσοδιάστημα.
 
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ
 
Εκτός ημερησίας διατάξεως, εγκρίθηκε η σύναψη χρησιδανείου σχετικού με την παραχώρηση ενός απορριμματοφόρου οχήματος για χρήση στο Δήμο Καλαμάτας από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του Φο.Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου.
 
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
 
Εγκρίθηκε, κατ’ αρχήν, η διάθεση κατάλληλης δημοτικής έκτασης, 5 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση Πλακωτά Καλαμάτας, πλησίον του κόμβου Λαιΐκων του περιμετρικού, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας (κτήριο Διοίκησης, χώροι στάθμευσης και άσκησης κ.λπ.).
 
purosvestiko
 
ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το εορταστικό πρόγραμμα για τα Θεοφάνεια. Φέτος, η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων θα διεξαχθεί στην κεντρική προκυμαία του λιμένος Καλαμάτας (δίπλα από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο).
 
theofaneia paralia 12
 
 
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
 
Εγκρίθηκαν, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Υπαπαντής του Χριστού, τα ακόλουθα:
1. η τοποθέτηση και λειτουργία ψυχαγωγικού παιγνίου τύπου carοusel στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου,
2. η τοποθέτηση και λειτουργία ψυχαγωγικών παιγνίων τύπου «Ρόδα», «Παιδικό Τρενάκι» και «Λούνα Παρκ»,
3. η χορήγηση 20 αδειών – το ανώτερο - για πώληση ειδών χειροτεχνίας και θρησκευτικών ειδών,
4. η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου, την παραμονή της Υπαπαντής, μέχρι τις 22.00.
 
ypapanti
 
ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 
Εγκρίθηκε ο ορισμός δημοτικών συμβούλων σε επιτροπές του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι αναδείχθηκαν ύστερα από κλήρωση που διενήργησε η Διεύθυνση Διοικητικών, ως αρμόδια υπηρεσία που υποστηρίζει γραμματειακά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το πρακτικό κλήρωσης δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές του Δήμου για το 2014 μπορείτε να δείτε εδώ.
 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech