Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση αθιγγάνων και η κατεδάφιση παραπηγμάτων στην Αγία Τριάδα

Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων από την περιοχή Αγίας Τριάδος Καλαμάτας στην Μπιρμπίτα, όπως και για την κατεδάφιση των 64 αυθαιρέτων παραπηγμάτων που έχουν παράνομα ανεγερθεί σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, αφού εκδοθούν σχετικές αποφάσεις, ζητεί ο Δήμαρχος με έγγραφό του. Αποδέκτης του εγγράφου είναι ο Μανώλης Αγγελάκας, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, ενώ αυτό κοινοποιείται – μεταξύ άλλων – προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, καθώς και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, αλλά και προς το Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη Ίωνα Σαγιά.

Στο έγγραφο αυτό, ο Δήμαρχος τονίζει πως ένα πρόβλημα «που χρονίζει, είναι αυτό της ανεγέρσεως αυθαιρέτων κατασκευών από αθιγγάνους στην περιοχή Αγίας Τριάδος Καλαμάτας, πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο. Ο παράνομος αυτός «οικισμός» αθιγγάνων αριθμεί 64 παραπήγματα, που έχουν ανεγερθεί σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Καλαμάτας (μέχρι και στα πρανή δημοτικών οδών), σε εκτάσεις ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ), καθώς και σε οικόπεδα ιδιωτών, στους οποίους αυτά είχαν αποδοθεί με Πράξεις Εφαρμογής του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δυτικής Συνοικίας Καλαμάτας και Ανταλλαγής.

Αυτά τα παραπήγματα, η ύπαρξη των οποίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ίδιων των αθιγγάνων αλλά και για τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζει το περιβάλλον και αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή διαδικασία, πέραν των παρανομιών που προαναφέρθηκαν, τα έχει καταγράψει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας και μετά την τοιχοκόλληση σε καθένα απ’ αυτά σχετικής έκθεσης αυθαιρέτων, παρήλθε άπρακτη η προθεσμία ενστάσεων. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι αυθαίρετοι οικιστές δεν έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα, δεν υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των αυθαιρέτων αυτών κατασκευών στο νόμο 4178/2013, συνεπώς οι κατασκευές αυτές καθίστανται αμετάκλητα κατεδαφιστέες.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ ΩΣ ΧΩΡΟ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η στέγαση των αθιγγάνων που διαβιούν στον αυθαίρετο αυτό οικισμό, το ∆ημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με την απόφαση 405/2013, που έλαβε στις 5 Σεπτεμβρίου του προηγουμένου έτους με αυξημένη πλειοψηφία, θεωρεί και προτείνει ως κατάλληλο χώρο για την προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων την περιοχή Μπιρµπίτα, όπου βρίσκεται έκταση που πρέπει να αξιοποιηθεί για εκπλήρωση του σκοπού υπέρ του οποίου αποκτήθηκε, για την οποία μάλιστα έχει ήδη ολοκληρωθεί στο πρόσφατο παρελθόν - από κάθε άποψη - ο έλεγχος των προϋποθέσεων καταλληλότητας».

Σχετικά, δε, με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, επισημαίνεται πως «ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανήματα, καθώς και το αναγκαίο προσωπικό» για τη διενέργειά της.

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech