Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Εκ νέου αίτημα για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι

Επανέρχεται ο Δήμος Καλαμάτας στο αίτημα χρηματοδότησης για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι, ενώ ζητεί και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο Δήμαρχος, με έγγραφό του που απευθύνεται προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών - Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ενώ κοινοποιείται και στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη), καθώς και προς το ΥΠΕΚΑ / Ειδική Γραμματεία Υδάτων, υπενθυμίζει το από 6-09-2013 έγγραφο με το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας ζητούσε «οικονομική ενίσχυση για εργασίες καθαρισμού / εκβάθυνσης του ποταμού Άρι, που βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου μας».

Ο Π. Νίκας επισημαίνει ακόμη τα εξής: «Με τις ισχυρές βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου του 2013, ο ποταμός ξεχείλισε και πλημμύρισε η γύρω περιοχή. Οι καταστροφές που έγιναν στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και στον επαγγελματικό τομέα καθώς επίσης και στις υποδομές ήταν μεγάλες. Ο Δήμος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητήσαμε το χαρακτηρισμό του ως πλημμυρόπληκτου.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχοντας χαρακτηριστεί “ορεινός”, σύμφωνα με τον Ν. 4071/12 έχει αναλάβει τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων. Θεωρούμε ότι ο ποταμός Άρις δεν εμπίπτει στην κατηγορία των ρεμάτων όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 5 του Ν. 3010/2002, άρα και στην αρμοδιότητα του Δήμου, γεγονός που αμφισβητείται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας».

Ζητεί δε εκ νέου:

«1. χρηματοδότηση για τον καθαρισμό του ποταμού, προς αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων με καταστροφικές συνέπειες και

2. την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων σε σχέση με τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ποταμού».

Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό έγγραφό της στα τέλη του προηγούμενου έτους, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ερωτούσε σχετικά με την «αρμοδιότητα καθαρισμού και αστυνόμευσης ποταμού Άρι της Π.Ε. Μεσσηνίας». Το ερώτημα απευθυνόταν προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και προς τη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εζητείτο – μεταξύ άλλων - από τους αποδέκτες «να διευκρινίσετε λόγω αρμοδιότητας εάν ο Άρις είναι ποταμός ή ρέμα», από σημείο στην Τοπική Κοινότητα Πηδήματος «μέχρι τις εκβολές της κοίτης, όπου και παρατηρούνται συνήθως τα πλημμυρικά φαινόμενα».

potamos-aris.JPGpotamos-aris_1.JPG

 

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech