Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Τιμήθηκε η μεγάλη ημέρα της Καλαμάτας: 23 Μαρτίου 1821

Παρουσία χιλιάδων λαού και κάτω από λαμπρό ήλιο, η Καλαμάτα τίμησε την πιο λαμπρή της επέτειο, αυτήν της κήρυξης της Επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821 στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Στις εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Συρίγος.
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία 23ης Μαρτίου τερµάτισαν οι δρομείς του ∆ρόµου Θυσίας, αφίχθη ο σκυταλοδρόµος που µετέφερε τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, έφθασε η Σηµαία της Επανάστασης και πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας.
Κατόπιν, τελέσθηκε δοξολογία στο Βυζαντινό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου.
Στη συνέχεια, στο Ηρώο, αναπέμφθηκε τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα. Τον πανηγυρικό της ηµέρας εξεφώνησε ο Αθανάσιος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, που με αδρό τρόπο αναφέρθηκε στα γεγονότα και συνόψισε τα μηνύματα της Επανάστασης του 1821, η οποία κηρύχθηκε στην Καλαμάτα.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη µνήµη των Ηρώων του 1821. Ακολούθησε προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα και στη συνέχεια ανακρούσθηκε ο Eθνικός Ύµνος.
 
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 
Η Αναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων μελών πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων, ντυμένων με εθνικές ενδυμασίες. Ορισμένοι από τους άνδρες έφεραν απομιμήσεις όπλων εποχής, τα οποία πυροδοτούσαν δίδοντας μιαν ιδέα για τον αχό της μάχης στα δοξασμένα χρόνια του 1821.
Οι οπλαρχηγοί ανέβηκαν στην εξέδρα, έδωσαν τον Όρκο για την ελευθερία της πατρίδος και έστειλαν τα μηνύματα της Επανάστασης με την «Προειδοποίησιν εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», την οποίαν εξέδωσαν.
 
Στην Αναπαράσταση συμμετέσχον μέλη των εξής συλλόγων:
- Λύκειο Ελληνίδων Καλαµάτας
- Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας
- Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαµάτας
- Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία»
- Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαµάτας
- Χορευτικός Όµιλος «Λεύκιππος»
- Σύλλογος «Ελληνοµνήµονες»
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ»
- Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αµφειείς»
- Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή»
- Σώµα Ελληνικού Οδηγισµού
- Τµήµα Παραδοσιακής Μουσικής ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας
- Ιππικός Όµιλος Καλαµάτας
- Λαογραφικός Όµιλος Χώρας
-Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας- Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης»
Aφηγητής: ∆ηµήτρης Hλιόπουλος.
Η Αναπαράσταση ολοκληρώθηκε με παρέλαση µαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, υπό τους παιάνες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
 
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Contact

99 Athinon str, Kalamata ZIP 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech